אוקטובר 2014
הקדמה
סוגיית הר הבית היא מהמורכבות והרגישות שבסכסוך הישראלי – פלסטיני, וכל חריגה מההסדרים הקיימים בו כרוך בהשלכות מדיניות רחבות[1].
המאבק לקידום עלייתם של יהודים להר הבית צובר תאוצה משמעותית בשנים האחרונות. מאמצע שנת 2013 חלה עליה משמעותית בפעילות הסיורים והביקורים שמארגנים פעילי הר הבית למתחם. מדי יום מתקיימים סיורים המאורגנים ומודרכים על ידי הפעילים, הוקמה גופים חדשים ואתרי אינטרנט לארגון סיורים בהר[2]. גורמים שונים בציבור הדתי-לאומי מארגנים אירועים בנושא בית המקדש, והנושא נהיה נושא מרכזי בשיח של ציבור זה ולא רק עניין לתנועות הר הבית.
חלקם של מובילי מאבק זה, ובהם אנשי ציבור, רואים בכך שלב בלבד בדרך להגשמת מטרתם - ייסודו של בית המקדש השלישי, ובמשתמע או במפורש, ייסודו במקומם של קודשי האסלאם המצויים במתחם.
הפעילות המתעצמת של התנועות החותרות לשנות את הסטאטוס-קוו זוכה לתמיכה של אנשי ציבור לרבות חברי כנסת, ולתמיכה כספית ממ...המשך קריאה
אוקטובר 2014
הקדמה
סוגיית הר הבית היא מהמורכבות והרגישות שבסכסוך הישראלי – פלסטיני, וכל חריגה מההסדרים הקיימים בו כרוך בהשלכות מדיניות רחבות[1].
המאבק לקידום עלייתם של יהודים להר הבית צובר תאוצה משמעותית בשנים האחרונות. מאמצע שנת 2013 חלה עליה משמעותית בפעילות הסיורים והביקורים שמארגנים פעילי הר הבית למתחם. מדי יום מתקיימים סיורים המאורגנים ומודרכים על ידי הפעילים, הוקמה גופים חדשים ואתרי אינטרנט לארגון סיורים בהר[2]. גורמים שונים בציבור הדתי-לאומי מארגנים אירועים בנושא בית המקדש, והנושא נהיה נושא מרכזי בשיח של ציבור זה ולא רק עניין לתנועות הר הבית.
חלקם של מובילי מאבק זה, ובהם אנשי ציבור, רואים בכך שלב בלבד בדרך להגשמת מטרתם - ייסודו של בית המקדש השלישי, ובמשתמע או במפורש, ייסודו במקומם של קודשי האסלאם המצויים במתחם.
הפעילות המתעצמת של התנועות החותרות לשנות את הסטאטוס-קוו זוכה לתמיכה של אנשי ציבור לרבות חברי כנסת, ולתמיכה כספית ממוסדות ציבוריים לרבות משרדי ממשלה.
רגישותו הפוליטית והדתית של המקום, ומשמעות המתרחש בו לעתיד הסדר מדיני ברורות לכל בר דעת. שינוי חד צדדי של המצב הקיים יפגע אנושות ביחסי ישראל ירדן.
על מעמד הר הבית – כללי
מזה 1,300 שנה מתחם הר הבית מצוי בניהול בלעדי של גופים אסלאמיים. מאז המאה ה-16 נקבע הסטאטוס-קוו לפיו מתחם הר-הבית/אל-חרם א-שריף הוא אזור תפילה מוסלמי, ואילו הכותל המערבי הוא אזור תפילה המיועד ליהודים. חלוקה זו שבה ונקבעה בידי ממשלת ישראל ביוני 1967, מתוך הכרה ברגישות המקום והלחצים הבינלאומיים בעניין. הווקף המוסלמי, האחראי על המתחם, הוא מינוי של ממלכת ירדן, ומעמדו מעוגן בהסכמי השלום בין מדינת ישראל לממלכה ההאשמית. בסוף מרץ 2013 חתמו המלך עבדאללה ויו"ר הרשות הפלסטינית על הסכם המדגיש מחדש את תפקידו של מלך ירדן כמגן המקומות הקדושים בירושלים בכלל ושל חראם אל שריף בפרט, ואת הכרת הרשות הפלסטינית בתפקידה של ירדן כאפוטרופוס על מקומות אלו[3]. על פי הסטטוס קוו הנהוג עד היום: הווקף המוסלמי ממונה על ניהול האתר ועל השליטה הפנימית בו, ואילו הרשויות הישראליות אחראיות למעטפת החיצונית של ההר. על היהודים נאסר להתפלל בהר הבית ולקיים בו נוכחות קבועה, מלבד נקודת משטרה אחת. הפעילות הפולחנית היהודית מתקיימת בכותל המערבי[4].
במישור המדיני
בשבועות האחרונים התבטאו דוברים ירדנים מספר פעמים בנושא הר הבית. היקף ההתבטאויות הפומביות, כמו גם תוכנן, הוא חסר תקדים בשנים האחרונות:
- 28 בספטמבר- ממשלת ירדן מגנה את ההגבלות שהוטלו על כניסת פלסטינים להר הבית במהלך ראש השנה[5] .
- 8 באוקטובר – בעקבות עימותים בהר הבית ירדן מפרסמת הודעת גינוי לכניסת כוחות המשטרה למתחם. דובר הממשלה הירדנית כינה את מעשי המשטרה פשע מתועב וקרא לגורמים ערבים ובין לאומיים ללחוץ על ישראל "שתסיר את המצור מעל מסגד אל-אקצא"[6].
- 21 באוקטובר – ממשלת ירדן מבקשת הבהרות מישראל בנוגע להצעת חוק של ח"כ מירי רגב להתרת תפילת יהודים בהר הבית. שגריר ירדן לרשות הפלסטינית אמר " ישראל מנסה לרוקן את החסות הירדנית על מסגד אל-אקצא מתוכנה ולהעביר חוקים ותוכניות להשתלטות על המסגד...מסגד אל אקצא מהווה קו אדום והמדיניות הישראלית הנוכחית בירושלים לא יכולה להתקבל על ידי הירדנים". שר החוץ הירדני אף פנה בעניים למועצת הביטחון של האו"ם[7].
- 14 באוקטובר – שר ההקדשים הפלסטיני: "העליה להר הבית תהפוך את המלחמה הפוליטית בין הפלסטינים לישראלים למלחמת דת בין המוסלמים ליהודים. כל עוד נמשך הכיבוש, היהודים עולים להר ככובשים ולא כאורחים או מבקרים. בעתיד שיסתיים הכיבוש ותהיה מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים, היהודים וכל הדתות יוכלו לבקר במסגד אל-אקצא תחת השליטה והתנאים הפלסטיניים".[8]
- 17 באוקטובר– אחרי סוכות, ההגבלות הרבות על כניסת מוסלמים להר הבית ובעיר העתיקה והעימותים הרבים שאירוע בהר, מכריז אבו מאזן: "למתנחלים אין זכות לטמא את אל-אקצא... למנוע מהמתנחלים בכל דרך אפשרית להיכנס לאל-אקצא... לאל-קודס יש טעם ומעמד מיוחד ומעמד בלב כל פלסטיני וערבי, מוסלמי ונוצרי, היא היהלום שבכתר והבירה הנצחית של העם הפלסטיני ובלעדיה לא תהיה מדינה"[9].
- 5 באוקטובר – בראיון לערוץ 2 אומר נתניהו שהוא מציע לא להתחיל מלחמת דת סביב הר הבית;
- 13 באוקטובר חול המועד סוכות – על רקע העימותים בהר הבית נתניהו מצהיר בפתח פגישתו עם מזכ"ל האו"ם: "אני מחויב וישראל מחויבת לשמירה על הסטטוס קוו בדיוק כפי שהיה במשך עשרות שנים". יחד עם זאת נתניהו ייחס את המתיחות סביב ההר בלעדית לאלימות מהצד הפלסטיני: "קיצונים פלסטינים גרמו לאלימות הזאת על ידי הסתה והפצת שמועות שקריות וחסרות בסיס"[10];
- 21 באוקטובר – בעקבות פניה מממשלת ירדן בעניין הצעת חוק של ח"כ מירי רגב להתרת תפילה של יהודים בהר הבית מודיע נתניהו שהסטטוס קוו בהר הבית יישמר.[11]
- 24 בספטמבר ערב ראש השנה – שר הבינוי והשיכון אורי אריאל מבקר בהר הבית. השר מברך בהר בתקוה לבניית בית המקדש בשנים הקרובות[12].
- 6 באוקטובר – פרסום מחודש של מכתב ישן בו נאמר שמשרד התיירות שוקל לפתוח שער נוסף (שער הכותנה, ברובע המוסלמי) לכניסת יהודים להר הבית.[13] המכתב המקורי פורסם כבר בינואר 2014.
- 13 באוקטובר חול המועד סוכות- סגן שר הדתות אלי בן דהן מודיע שהוא מצפה שהממשלה תדון במסמך שהגיש בנובמבר שעבר ושמטרתו הסדרת תפילה של יהודים בהר הבית: " העובדה שיהודי לא יכול להיכנס להר ולהתפלל זה דבר בלתי נסבל... הר הבית זה מקום שבו הריבונות חלה"[14].
- 14 באוקטובר חול המועד סוכות - בעקבות העימותים בהר הבית יום קודם לכן, השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' אמר "אם ההר נסגר ליהודים הוא ייסגר גם לערבים"[15] . תנועות הר הבית משמיעות זמן רב את הדרישה שסגירת ההר תהיה מוחלטת כאשר שיקולים בטחוניים מונעים מהם להיכנס.
- 8 באוקטובר ערב סוכות – בראיון נרחב למקור ראשון מתייחס ראש עיריית ירושלים גם לנעשה בהר הבית. ברקת אומר: "אני לא מרוצה מהסטטוס קוו בהר הבית... משהו פה בעייתי ולא סביר ... אני מצפה שמדינת ישראל תביא צדק לסטטוס קוו"[16].
בכנסת
תנועות הר הבית השכילו למצוא בעלי ברית מתוך הקואליציה. אלו ממנפים את הלחץ שתנועות הר הבית מייצרות בהר לכדי הפעלת לחץ פוליטי על המשטרה והממשלה.
מאז מאי 2013 התקיימו בוועדת הפנים של הכנסת הנוכחית 15 דיונים בנושא הר הבית, שעסקו בשאלת תפילה וכניסת יהודים להר. זאת בהשוואה ל-5 דיונים בסה"כ שהתקיימו בנושא בעשר השנים שקדמו לכך.
דיוני ועדת הפנים של הכנסת משמשים במה מרכזית לגיבוי פעילי הימין הקיצוני בהר הבית. הדיונים משמשים במה לניגוח קבוע של קציני המשטרה האחראים על הנעשה בהר בידי חברי הכנסת הימניים, ונציגים של תנועות הר הבית מקבלים בהם במה פתוחה.
- ב-13 באוגוסט ו-22 בספטמבר (יומיים לפני ראש השנה) קיימה ועדת הפנים שני דיונים בנושא הר הבית. לדיונים הוזמנו קציני משטרה בכירים ועיקר הדיון היתה העברת ביקורת חריפה על תפקודם מצדם של חברי הכנסת רגב, פייגלין וסטרוק וכן פעילי הר הבית. זאת למרות שמאז יוני המשטרה נוקטת יד קשה במיוחד נגד מפרי סדר בהר
- 12 באוקטובר חול המועד סוכות – על רקע סגירת ההר ללא מוסלמים בידי המשטרה, קורא ח"כ משה פייגלין למנוע כניסת מוסלמים להר הבית לאורך כל ימי סוכות. פייגלין מכנה את סגירת ההר כניעה לחמאס ולדאעש[17].
- 13 באוקטובר חול המועד סוכות – אחרי ביקור בהר הבית ועימותים קשים קודם לכן בין המשטרה לפלסטינים, אומר ח"כ פייגלין: "את הר הבית יש לנקות כליל מן האספסוף הפראי ולא להותיר לו דריסת רגל ומקומות מקלט 'קדושים'... תושב הריבונות הבלעדית בהר לעם ישראל"[18].
התבטאויות של פעילי המקדש: "החזון שלי הוא בניית בית המקדש ואנו נבנה אותו במו ידינו" (יהודה גליק , יו"ר הקרן למורשת הר הבית[20]). "המדינה צריכה להוריד את המסגדים, לא אכפת לי לפוצץ או לא לפוצץ אני רוצה שהבנות האלו [קבוצת תלמידות שלו] יתנו הוראה לצבא להוריד את המסגד מהר הבית.. ברגע שיהיה לנו כוח בתור מדינה אני רוצה שיורידו את המסגד מהר הבית" (בנצי גופשטיין, תלמידו של מאיר כהנא, מייסד ומנכ"ל של ארגון להב"ה[21]). "בעזרת ה' בעוד עשור נעמוד לרגלי בית המקדש" (שר הבינוי והשיכון אורי אריאל, יולי 2013[22]). "אני מאחל לעצמי ולכל אחי הכהנים שנזכה לברך את ברכת הכהנים בבית המקדש" (השר אריאל, לרגל השקת אתר האינטרנט "הר הקודש"[23]) "פה (היכן שכיפת הסלע) הייתי רוצה לראות את בית המקדש. הלוואי שאזכה" (השר אריאל, ערוץ 2, 16/7/13).[24] "זה לא עניין דתי, זה עניין של ריבונות"..."המנורה, סמל מדינת ישראל, תשוב בעזרת ה' במהרה בימינו להאיר במקדשנו" (ח"כ משה פייגלין, 19/2/14)[25]. "המקדש יקום על חשבון המסגדים, אין ספק"; "יש מצווה לבנות את המקדש. במידה וזה לא יהיה ברצון אז מישהו ישלם את המחיר"; "המסגד יפורק בידינו, נבין מה חובתנו ונעשנה" (יהודה עציון, שותף קרוב של גליק, אשר בשנות ה-80 היה חבר במחתרת היהודית ואף תכנן לפוצץ את כיפת הסלע, ערוץ 10, 4/1/14 [26]). "ככל שיש יותר ביקוש כך המציאות משתנה. כל יהודי שעולה לשם [הוא] עוסק בכיבוש ובנוכחות". (יהודה גליק, יו"ר הקרן למורשת הר הבית, דם קדוש – פרק 3 - על תנועות הר הבית, ערוץ 10 (24/7/13). |
דו"ח עיר עמים וקשב, קשר מסוכן: דינאמיקת ההתעצמות של תנועות המקדש בישראל ומשמעויותיה (מאי 2013)
פרופ' מנחם קליין, נאמני הר הבית הם לא הדבר האמיתי, הארץ דעות (9/7/2013)
פרופ' מנחם קליין, שיח זכויות או שיח ריבונות?, מקור ראשון (5/7/2013)
ד"ר תומר פרסיקו, התיאולוגיה מאחורי תג מחיר והקשר המסוכן להר הבית (5/8/2013)
הצרת כניסה של מוסלמים למתחם
במהלך השנה האחרונה, חלה עליה מתמדת בהגבלות על הגישה של מתפללים מוסלמים למתחם. על פי נתוני המשטרה במהלך השנים 2012 ו-2013 הגבילה המשטרה כניסת מוסלמים להר הבית רק 3 ו-8 פעמים בהתאמה. לעומת זאת במהלך 2014 תיעדה עיר עמים לפחות 30 פעמים. בכלל זה, מאז תחילת יולי ועד היום הוגבלה כניסת גברים להר הבית בימי ששי 7 פעמים, כמעט מחצית מימי ששי בתקופה המדוברת. בחגי תשרי הגיעו הגבלות אלו לשיא ואף חרגו ממתחם ההר עצמו אל אזורים שונים ברובע המוסלמי ומסביב לעיר העתיקה:
|
|
|
המתח הגובר כולל גם התנגשויות אלימות בהר הבית:
- 24 באוקטובר, ערב ראש השנה – אחרי יומיים רצופים של מניעת כניסה ממוסלמים (נשים וגברים מתחת לגיל 50) וכנגד הרצון של יהודים לבקר בהר בערב ראש השנה, פלסטינים מתעמתים עם כוחות משטרה בהר. במשך שעה ארוכה נשמעים פיצוצים של רימוני הלם וגז מדמיע.
- 7 באוקטובר – עימותים בין המשטרה למוסלמים עקב מניעת הכניסה להר[30]. 5 פלסטינים נעצרים.
- 8 באוקטובר ערב סוכות – המשטרה מגבילה כניסת מוסלמים להר כבר מהיום הקודם. בבוקר מוסלמים מתעמתים עם כוחות משטרה אשר משתמשים ברימוני הלם וגז מדמיע. הפלסטינים מיידים אבנים. כמו כן משליכים בקבוק תבערה אחד וגם עושים שימוש בנוזל מעורר צריבות כלשהו.
- 13 באוקטובר בבוקר, חול המועד סוכות – המשטרה מגבילה כניסת מוסלמים להר. מוסלמים נערכים להתעמת עם המשטרה בהר הבית. כוח משטרתי פורץ למתחם ובמשך שעות ארוכות נשמעים קולות נפץ מרימוני הלם וגז מדמיע. הפלסטינים מיידים אבנים ואף הציבו מחסומים במטרה להקשות על המשטרה. המשטרה דוחקת את הפלסטינים בתוך מסגד אל אקצא ומאפשרת כניסה של יהודים למתחם[31].
הפעילים שבשטח מפעילים לחצים רבים על השוטרים והמאבטחים בהר הבית ואף מכפישים באופן אישי את חלקם. עיקר הלחץ על המשטרה מופעל דרך ועדת הפנים של הכנסת. יו"ר הועדה, ח"כ מירי רגב, מקיימת דיונים רבים בנושא (ראו פירוט לעיל) שמלווים בהטחת האשמות כלפי קציני משטרה בכירים כי הם אחראים ל"הפקרת היהודים בהר הבית". ועדת משנה שמונתה במרץ התבקשה גם לבחון את התנהלות המשטרה בהר. תמיכת החכי"ם והשרים מובילה למסע ציבורי נגד כוחות השיטור המקום.
הדבר נמשך גם בחגי תשרי:
- 13 באוקטובר – בשעות הבוקר התעמתו שוטרים עם פלסטינים בהר הבית. התאפשר ליהודים לבקר במתחם. בצהרים החליטה המשטרה למנוע כניסת יהודים כדי לא להסלים את המתיחות. בתגובה, כינתה ח"כ רגב את התנהגות המשטרה "רופסת"[32].
- 22 באוקטובר - במספר פעמים לאורך החגים (ערב ראש השנה, ערב סוכות, י"ט בתשרי חול המועד סוכות, וערב החג השני) התעמתו כוחות משטרה עם פלסטינים שהתבצרו בהר הבית. השוטרים התמודדו עם יידויי אבנים והתבצרות של הפלסטינים. התאפשר ביקור של יהודים בהר. בחלק מהמקרים החליטה המשטרה כעבור מספר שעות לעצור את כניסת היהודים על מנת שלא להחריף את האלימות.
- בימים אחרים (25 בספטמבר, 9 באוקטובר, 12 באוקטובר) החליטה המשטרה למנוע כניסת יהודים להר הבית עקב חשש לאלימות.