לאחר שהוועדה לתכנון ובנייה הסירה את התוכנית מסדר יומה בשל חשש מגינוי על ידי ממשל אובמה, היא אישרה הבוקר את הקמת המבנים בעיר. כמו כן, אושרה בנייה לפלסטינים במזרח ירושלים
ניר חסון
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיריית ירושלים אישרה הבוקר (ראשון) מתן היתרי בנייה ל-566 יחידות דיור בשכונות פסגת זאב, רמות ורמת שלמה שמעבר לקו הירוק. דיון בהיתרים אלו נדחה לפני כשבועיים בשל חשש מגינוי המהלך על ידי ממשל אובמה. מנגד, אישרה הוועדה מתן היתרי בנייה ל-105 יחידות דיור לפלסטינים במזרח ירושלים.
בשנים האחרונות כל אישור כזה היה גורר גינוי אמריקאי ולחצים מדיניים. בשל כך הוקפאו לעתים קרובות תוכניות הבנייה בעיר, לרוב בעקבות הנחיות שהתקבלו מלשכת ראש הממשלה. לעתים קרובות זמן קצר לפני הדיון הוסרו תוכניות מסדר היום כדי למנוע משברים מדיניים מול האמריקאים, כפי שקרה לפני כשבועיים. כעת נראה כי חילופי הממשל בוושינגטון כבר החלו להשפיע.בה זאת זמינה למנויים בלבד
"עברנו שמונה שנים קשות של אובמה שלחץ להקפיא בניה", אמר ראש העיר ניר ברקת, "על אף שבעיריית ירושלים לא הקפאנו בנייה פעמים רבות, לא ניתן האישור הממשלתי ולעתים עוכבו שיווקי דירות בגלל לחצים אמריקאיים. אני מקווה שתם עידן ומעתה נמשיך לבנות ולפתח את ירושלים לטובת תושביה, יהודים וערבים כאחד, כדי לחזק את הריבונות על ירושלים המאוחדת כבירת ישראל ולתת פתרונות לזוגות הצעירים, זה הדבר הנכון".
חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ) מסרה בתגובה כי "ההחלטה לבנות עוד מאות יחידות דיור היא אמנם אצבע בעין לכל העולם והתעלמות מוחלטת מהמציאות הבינלאומית אבל היא בעיקר אנטי ישראלית כשהיא מהווה המשך ישיר לחניקת פתרון שתי המדינות וחיזוק מדיניות הבידוד". זנדברג הוסיפה כי "נראה כי האקסטזה בימין בעקבות עליית טראמפ פשוט גורמת להם לאבד את זה לגמרי ולפעול נגד האינטרסים של מדינת ישראל".
מעמותת עיר עמים נמסר כי "סמיכות אישור היתרי הבנייה ברמות ורמות שלמה להשבעת הנשיא טראמפ מוכיחה שממשלת ישראל עסוקה במשחקי חתול ועכבר עם הממשל האמריקאי במקום לנהל מדיניות אחראית בירושלים. המחשבה שרוח גבית אמריקאית היא חזות הכל הוכחה כמוטעית ורק תוביל אותנו להמשך בידודה של ישראל ולפגיעה נוספת בפתרון הישים היחיד הקיים היום של פתרון שתי המדינות".
מאז הבחירות בארה"ב: זינוק באישורי הבנייה ליהודים במזרח העיר
בשנה האחרונה, ובמיוחד מאז ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, ניכרת עלייה חדה במספר תוכניות הבנייה המאושרות ליהודים מעבר לקו הירוק בירושלים, ובהן כאלה שנחשבו עד כה רגישות מבחינת הממשל האמריקאי. במקביל חלה עלייה במספר הריסות בתי הפלסטינים במזרח העיר, שגם לגביהן הביע ממשל אובמה דאגה.
נתונים שאספה עמותת
"עיר עמים" מצביעים על שינוי מגמה בבנייה ליהודים במזרח ירושלים. בשנים 2015-2014 הורגשה האטה באישור תוכניות במזרח העיר, ואנשי גופי התכנון התלוננו שוב ושוב על כך שלשכת ראש הממשלה בולמת תוכניות בנייה שנחשבות רגישות מבחינה מדינית.
אולם ב-2016, ובפרט מאז הבחירות בארה"ב, חלה עלייה חדה במספר התוכניות המוגשות והמאושרות. כך, ב-2014 קודמו תוכניות לבניית 775 יחידות דיור ליהודים מעבר לקו הירוק, בשנה שעברה צנח מספרן ל-395 והשנה קודמו 1,506 תוכניות - כאלף מהן מאז נובמבר.
במקביל חלה עלייה חדה במספר הריסות הבתים של פלסטינים, סוגיה נוספת שנחשבת רגישה מאוד מבחינת הממשל האמריקאי. בשנים האחרונות נע היקף ההריסות במזרח ירושלים בין 40 ל-70 מבנים בשנה, שרובם לא היו מאוכלסים או ששימשו למגורי בעלי חיים. ב-2016 הרסו העירייה ומנהל התכנון כ-130 יחידות דיור ובהן, לראשונה, גם מבנים בשכונות שמעבר לגדר ההפרדה.