מאז הבחירות בארה"ב: זינוק במספר אישורי הבנייה ליהודים במזרח ירושלים
מאז הבחירות בארה"ב: זינוק במספר אישורי הבנייה ליהודים במזרח ירושלים
מאז נובמבר קודמו תוכניות ליותר דירות מעבר לקו הירוק מבכל השנה שעברה. במקביל חלה עלייה חדה במספרם של בתי הפלסטינים שנהרסו במזרח העיר
ניר חסון
בשנה האחרונה, ובמיוחד מאז ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, ניכרת עלייה חדה במספר תוכניות הבנייה המאושרות ליהודים מעבר לקו הירוק בירושלים, ובהן כאלה שנחשבו עד כה רגישות מבחינת הממשל האמריקאי. במקביל חלה עלייה במספר הריסות ב...המשך קריאה
מאז נובמבר קודמו תוכניות ליותר דירות מעבר לקו הירוק מבכל השנה שעברה. במקביל חלה עלייה חדה במספרם של בתי הפלסטינים שנהרסו במזרח העיר
ניר חסון
בשנה האחרונה, ובמיוחד מאז ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, ניכרת עלייה חדה במספר תוכניות הבנייה המאושרות ליהודים מעבר לקו הירוק בירושלים, ובהן כאלה שנחשבו עד כה רגישות מבחינת הממשל האמריקאי. במקביל חלה עלייה במספר הריסות בתי הפלסטינים במזרח העיר, שגם לגביהן הביע ממשל ברק אובמה דאגה.
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים צפויה לאשר השבוע סופית הקמה של יותר מ-600 יחידות דיור בשכונות יהודיות מעבר לקו הירוק. סדר היום של הוועדה נקבע לפני החלטת מועצת הביטחון של האו"ם שקראה להפסקת הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים, ולא השתנה עד כה. הוועדה צפויה לאשר הנפקת היתרי בנייה ל-262 יחידות דיור ברמת שלמה, 216 יחידות בשכונת רמות ו-140 יחידות בפסגת זאב, וייתכן שתדון בהיתרים לדירות נוספות בפסגת זאב וברמות.
דו"ח הקוורטט: על ישראל לחדול מבנייה בגדה, על הפלסטינים לגנות פיגועים 01.07.2016בתוך כך מצביעים נתונים שאספה עמותת "עיר עמים" על שינוי מגמה בבנייה ליהודים במזרח ירושלים. בשנים 2015-2014 הורגשה האטה באישור תוכניות במזרח העיר, ואנשי גופי התכנון התלוננו שוב ושוב על שלשכת ראש הממשלה בולמת תוכניות בנייה שנחשבות רגישות מבחינה מדינית. אולם ב-2016, ובפרט מאז הבחירות בארה"ב, חלה עלייה חדה במספר התוכניות המוגשות והמאושרות. כך, ב-2014 קודמו תוכניות לבניית 775 יחידות דיור ליהודים מעבר לקו הירוק, בשנה שעברה צנח מספרן ל-395 והשנה קודמו 1,506 תוכניות - כאלף מהן מאז נובמבר.
במקביל חלה עלייה חדה במספר הריסות הבתים של פלסטינים, סוגיה נוספת שנחשבת רגישה מאוד מבחינת הממשל האמריקאי. בשנים האחרונות נע היקף ההריסות במזרח ירושלים בין 40 ל-70 מבנים בשנה, שרובם לא היו מאוכלסים או ששימשו למגורי בעלי חיים. ב-2016 הרסו העירייה ומנהל התכנון כ-130 יחידות דיור ובהן, לראשונה, גם מבנים בשכונות שמעבר לגדר ההפרדה.
סלע המחלוקת העיקרי בנוגע לבנייה בירושלים נוגע לשכונת גבעת המטוס שבדרום העיר. הקמתה עוררה דאגה רבה בממשל אובמה, שכן היא צפויה להקיף את הכפר בית צפאפא מכל עבריו בשכונות יהודיות ולהקשות מאוד על חלוקת ירושלים. בשנתיים האחרונות הוקפאו המכרזים לבנייה בשכונה ואם אלה יפורסמו בקרוב תהיה זו עדות לשינוי הלכי הרוח בין ירושלים לוושינגטון.
"בנייה ישראלית המפצלת ומבודדת את ירושלים הפלסטינית, יחד עם גלי הריסות בתים וסילוק משפחות פלסטיניות לטובת עמותות מתנחלים, היא המציאות שנתניהו יצר בירושלים", אומר תחקירן עיר עמים אביב טטרסקי. "העולם שלח לישראל מסר ברור לגבי חוסר הלגיטימיות של מדיניות זו וכעת הגיעה העת שהממשלה תבחר במדיניות אחרת: לקדם את ירושלים כביתם של שני העמים ולהתקדם להסדר שמבוסס על שתי בירות בעיר".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אין כל שינוי בעמדתה של עיריית ירושלים. העירייה פועלת בכל רחבי העיר על פי תוכנית המתאר ועל פי חוק התכנון והבנייה, ומקדמת בנייה לערבים וליהודים כאחד. הבנייה בירושלים היא הכרחית, חשובה ותימשך בכל הכוח והעוצמה במטרה לאפשר ליותר צעירים לגור בירושלים, לבנות בה את עתידם ולחזק את בירת ישראל".