ארה"ב: ישראל מאיצה את הבנייה בהתנחלויות וחותרת בפרובוקטיביות תחת פתרון שתי המדינות
ארה"ב: ישראל מאיצה את הבנייה בהתנחלויות וחותרת בפרובוקטיביות תחת פתרון שתי המדינות
משרד החוץ האמריקאי פרסם הודעה חריגה בחריפותה בנוגע לקידום שורת תוכניות לבנייה בגדה המערבית ובשכונות יהודיות במזרח ירושלים: "חלק מתהליך מתמשך של השתלטות על קרקעות"
משרד החוץ האמריקאי פרסם הודעה חריגה בחריפותה בנוגע לקידום שורת תוכניות לבנייה בגדה המערבית ובשכונות יהודיות במזרח ירושלים: "חלק מתהליך מתמשך של השתלטות על קרקעות"משרד החוץ האמריקאי פרסם היום (חמישי) הודעה חריגה בחריפותה נגד סדרת הודעו...המשך קריאה
משרד החוץ האמריקאי פרסם הודעה חריגה בחריפותה בנוגע לקידום שורת תוכניות לבנייה בגדה המערבית ובשכונות יהודיות במזרח ירושלים: "חלק מתהליך מתמשך של השתלטות על קרקעות"
משרד החוץ האמריקאי פרסם הודעה חריגה בחריפותה בנוגע לקידום שורת תוכניות לבנייה בגדה המערבית ובשכונות יהודיות במזרח ירושלים: "חלק מתהליך מתמשך של השתלטות על קרקעות"משרד החוץ האמריקאי פרסם היום (חמישי) הודעה חריגה בחריפותה נגד סדרת הודעות והחלטות שקיבלה ממשלת ישראל בשבועות האחרונים בכל הנוגע להרחבת הבנייה בהתנחלויות בגדה המערבית ובמזרח ירושלים. דובר משרד החוץ בוושינגטון, ג'ון קירבי, טען כי ארה"ב מזהה "האצה" בקצב הבנייה בהתנחלויות והאשים את ישראל כי היא נוקטת ב"דפוס פעולה פרובוקטיבי...ופועלת באופן שיטתי כדי לחתור תחת פתרון שתי המדינות".
הודעת משרד החוץ באה בעקבות פרסום הודעות על קידום תוכניות בנייה מעבר לקו הירוק בשבועות האחרונים, בהן תוכניות לבניית 770 יחידות דיור בשכונת גילה במזרח ירושלים, 500 יחידות דיור במעלה אדומים, 42 יחידות דיור בקרית ארבע ו-323 יחידות דיור בשכונות יהודיות נוספות במזרח ירושלים.
הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בירושלים הפקידה להתנגדויות ביום שני תוכנית לבנייה של 770 יחידות דיור במורדות הדרומיים של שכונת גילה, לכיוון היישוב הפלסטיני בית ג'אלה. 770 הדירות אמורות להיבנות על קרקע פרטית. מדובר בחלק אחד של תוכנית כוללת לבנייתן של כ–900 יחידות דיור, וזאת לצד פרויקט נוסף, מורדות גילה מערב, שכבר נמצא בשלבי בנייה. תוכנית נוספת, שהונחה שלשום על ידי רשות מקרקעי ישראל, כוללת 130 יחידות דיור בהר חומה, 89 בגילה, 68 בפסגת זאב ו–36 בנווה יעקב.
רצף ההודעות הכעיס את הבית הלבן, במיוחד לאור העובדה שפרסומן החל יומיים בלבד אחרי פרסוםדו"ח הקוורטט בנוגע לקיפאון בתהליך השלום. הדו"ח מתח ביקורת חריפה על הבנייה בהתנחלויות, אולם האמריקאים עשו מאמצים רבים כדי שיהיה מאוזן ויכיל ביקורת מקבילה גם על הפלסטינים בסוגיות כהסתה ואלימות נגד ישראלים. הודעת הגינוי החריפה של משרד החוץ מצטרפת להודעות נוספות המגנות את הבנייה בהתנחלויות שפרסמו מדינות וארגונים כגון האיחוד האירופי, האו"ם, בריטניה, גרמניה, צרפת, יפן וטורקיה.
"אנחנו מודאגים מאוד", אמר דובר משרד החוץ האמריקאי ג'ון קירבי בהודעה. "אנחנו מתנגדים בחריפות לבנייה בהתנחלויות, שפוגעת בנסיונות להשיג שלום. הצעדים הללו מצד הרשויות הישראליות הינם דוגמה למה שנראה כהאצה מתמשכת בבנייה בהתנחלויות אשר חותרת באופן שיטתי תחת הסיכויים לממש את פתרון שתי המדינות".
קירבי הביע גם דאגה רבה מהכשרתם של מאחזים לא חוקיים לאחרונה על ידי ממשלת ישראל, ומרצף הריסות של בתי פלסטינים בשטחי סי בגדה המערבית, שם שולטת ישראל גם אזרחית וגם ביטחונית. הוא הדגיש כי מספר בתי הפלסטינים שנהרסו בגדה על ידי ישראל מתחילת 2016 גדול ממספר בתי הפלסטינים שנהרסו במשך כל שנת 2015.
"כפי שהודגש בדו"ח הקוורטט, כל זה הינו חלק מתהליך מתמשך של השתלטות על קרקעות, הרחבת התנחלויות והכשרת מאחזים שיוצרים סכנה של השתרשות מציאות של כיבוש נצחי ושל סכסוך", אמר קירבי. "אנחנו מודאגים מכך שישראל ממשיכה בדפוס של פעולות פרובוקטיביות ומזיקות שמעלות שאלות רציניות לגבי מחויבותה להסדר שלום עם הפלסטינים".