לפי הבנות מלפני שנה וחצי, הנחשפות כעת, המלך עבדאללה הבטיח למנוע ממתפרעים פלסטינים ללון בלילה בהר. לראשונה בחמש שנים נבלמה העלייה בביקורי יהודים בו
ניר חסון
דו"ח חדש חושף את השתלשלות המשבר בין ישראל לירדן בנוגע להר הבית. לפי הדו"ח, שפרסם ארגון "קבוצת המשבר הבינלאומית", ראש הממשלה בנימין נתניהו התחייב בנובמבר 2014, לפני מלך ירדן עבדאללה, למנוע עליית פוליטיקאים ישראלים להר ולצמצם עליית יהודים דתיים להר הבית. מנתוני המשטרה מתברר, בינתיים, כי לראשונה זה חמש שנים חלה בשנת 2015 ירידה במספר המבקרים היהודים בהר הבית. בה בעת חלה גם ירידה בהתנגשויות האלימות בשטח ההר.
בסוף שבוע שעבר פרסמה קבוצת המשבר הבינלאומית דו"ח נרחב, על ההסכמות בעניין הר הבית. בדו"ח, שמתבסס על ראיונות עם מקבלי החלטות בישראל, ירדן והרשות הפלסטינית, נחשפות לראשונה ההסכמות בין נתניהו לעבדאללה, מלך ירדן. נתניהו נסע לירדן בנובמבר 2014, לדון עם עבדאללה בהסדרים בהר הבית ולמנוע את המשך ההתנגשויות האלימות בו, שהחלו עקב רצח הנער מוחמד אבו־חדיר על ידי יהודים ומבצע "צוק איתן" בעזה.
בדיונים סיכמו שני המנהיגים ארבע נקודות. נתניהו התחייב למנוע מחברי כנסת לעלות להר הבית, לצמצם ככל שניתן את עליית פעילי הר הבית ולחדול ממדיניות הגבלת עלייה של מוסלמים להר לפי גיל או מין. עבדאללה התחייב בתמורה שהוואקף ימנע לינת צעירים פלסטינים בשטח ההר, כדי שלא יוכלו להתארגן מראש לעימותים אלימים עם המשטרה, כפי שקרה פעמים רבות לפני כן.
זמן קצר לאחר הפגישה בעמאן אכן הופסקו ביקורי הפוליטיקאים ופעילי הר הבית סיפרו שהמשטרה מכבידה את ידה על כניסת הקבוצות לרחבת ההר. בה בעת הסירה המשטרה את הגבלות הכניסה למוסלמים. בחודשים שלאחר מכן ידע ההר שקט יחסי, אף שבמזרח ירושלים נמשכו התנגשויות אלימות בין פלסטינים למשטרה.
ההבנות קרסו בחגי תשרי, לאחר שהשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, הורה על הרחקת נשות המורביטאת מההר ושר החקלאות, אורי אריאל, עלה לביקור בהר. שני הצעדים האלו נתפסו בירדן כהפרת הסיכומים על ידי ישראל, והעימותים בהר התחדשו. הרגיעה הושגה שוב בזכות ביקור מזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי, בירדן באוקטובר 2015. הפעם סירב המלך הירדני להיפגש עם נתניהו, ולפי ההסדר החדש התחייב נתניהו להצהיר שיישמר הסטטוס קוו שלפיו "מוסלמים יתפללו בהר הבית, ולא מוסלמים יבקרו שם".
בהסדר החדש הסכימו שתי המדינות להתקין מצלמות שיתעדו את הנעשה בשטח ההר. מאז לא הותקנו המצלמות, אך
בשבועות האחרונים נודע שחלה התקדמות במו"מ להתקנתן. בימים האחרונים פורסמו בשטח הר הבית כרוזים בערבית, הקוראים לשבירת המצלמות.
בינתיים מתברר, על פי נתונים שנמסרו מהמשטרה לעמותת "עיר עמים" במסגרת חוק חופש המידע, שבשנת 2015 נרשמה — לראשונה זה חמש שנים — ירידה במספר היהודים המבקרים בהר הבית. לא ברור אם זה קורה בשל ההתחייבות ישראל או מסיבות אחרות. ב–2015 עלו להר הבית 11,001 יהודים לעומת 11,754 שנה קודם לכן. בחמש השנים שקדמו ל–2014 היתה עלייה קבועה במספר המבקרים היהודים בהר. בשנת 2009, לשם השוואה, ביקרו בו רק 5,658 יהודים.
מהנתונים שנמסרו לעיר עמים עולה עוד, שלמרות גל האלימות בירושלים מאז אוקטובר 2015, ב–2015 כולה היו רק חמישה עימותים בין המשטרה למפירי סדר פלסטינים בהר, לעומת 15 אירועים כאלה ב–2014. בשנה שעברה הטילה המשטרה 22 פעמים הגבלות קולקטיביות על עליית מוסלמים להר (לרוב על פי גיל), 17 מהן בחגים יהודיים. ב–2014 הטילה המשטרה הגבלות ב–41 מקרים.
ניתוח של תחקירן עיר עמים אביב טטרסקי מגלה קשר בין ההגבלות הקולקטיביות לבין הידרדרות המצב הביטחוני בירושלים. "קודם כל יש קורלציה סטטיסטית, בכל פעם שיש הגבלות ראינו את האלימות מתפשטת", אומר טטרסקי. "שנית, ראיתי את זה בעיניים יותר מפעם אחת. המשטרה סוגרת את הר הבית ומציבה המון מחסומים בסמטאות העיר העתיקה וזה משבש את החיים שם. אנשים מתחילים להפגין מול המחסומים ותמיד יהיה זה שיצעק יותר מדי חזק וידחוף שוטר, שיורה רימון הלם, ובתוך שעתיים זה יוצא משליטה. הטלוויזיה הפלסטינית משדרת שישראל משתלטת על אל־אקצא והאלימות מתפשטת".
בינתיים, בארגוני הר הבית ובית המקדש מאיצים את ההכנות לאירועי פסח בהר הבית. כמו בכל שנה הגישו פעילי הר הבית בקשה לקים טקס הקרבת קורבן פסח בהר בערב הפסח, אבל המשטרה תדחה את הבקשה ותעצור כל ניסיון לעלות להר בערב החג עם בעל חיים המיועד להקרבה.
ארבעה ימים לפני ליל הסדר יקיימו פעילי בית המקדש את תרגול הקרבת קורבן הפסח. השנה יתקיים האירוע סמוך לישיבת בית אורות בהר הצופים, הצופה על הר הבית. בשנים האחרונות נערך הטקס הרחק משם בשכונת קרית משה. רשמית, ישיבת בית אורות, המשתייכת לזרם הממלכתי, לא משתפת פעולה עם האירוע. בשבועיים האחרונים מנסים הפעילים לגייס, באמצעות אתר גיוס המונים הדסטארט, 25 אלף שקלים למימון האירוע. האתר מאפשר לתורמים לבחור את התמורה שיקבלו על התרומה: 18 שקלים בעד מנוי לקבלת חלק מזבח הפסח במקרה שיוקרב על הר הבית; 50 שקלים תמורת פיסה "כזית" מבשר הטלה שיוקרב בתרגול, ו–700 שקלים על הזכות לשאת את השה על מוט בעת התרגול. נכון לאמש הצליחו הפעילים לגייס פחות מ–15 אלף שקלים למיזם.