בשנה האחרונה ירושלים עלתה על ראש שמחתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו וחבריו בימין המתנחלי. המעצמה הגדולה בעולם הכירה בירושלים בירת ישראל והעתיקה את מושבה של שגרירותה אליה. ההישג המדיני הזה תרם לעליית קרנו של נתניהו ושדרג את הליכוד בסקרים. החלטתו של ראש העירייה הוותיק, ניר ברקת, לנסות להעתיק את מושבו למשכן הכנסת (כלומר לרוץ ברשימת הליכוד), הפכה את לשכתו המתפנה בעירייה ליעד חדש לכיבוש. נתניהו לא יכול להרשות לעצמו להפסיד את השלטון על "בירת הנצח של העם היהודי" - העיר שתעמוד בעוד שלושה חודשים במרכז הבחירות המוניציפליות.
החלטתו של השר זאב אלקין להתמודד על ראשות עיריית ירושלים הייתה אמורה לשמח את לבו של נתניהו. אלקין נחשב לאחד האנשים המוכשרים והרציניים ביותר בצמרת הליכוד, הוא מוכר בציבור ונהנה מתמיכתם של הדתיים הלאומיים. אך למרבה אכזבתו של הפוליטיקאי, אשר החל את דרכו "בקדימה" עליה השלום, נתניהו הפנה לו כתף קרה.
במשך יותר מחודשיים, מאז שהכריז על התמודדותו לראשות העיר ירושלים, התחנן אלקין לקבל את ברכתו של ראש הממשלה. השר להגנת הסביבה ולענייני ירושלים, המשמש כמתרגם הקבוע של נתניהו בפגישותיו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ביקש לזכות בתמיכתו של ראש מפלגתו, לפני היום הקובע להעברת כתובתם של המועמדים לעיר שאותה הם מבקשים להנהיג (1 ביוני). לבסוף הוא נאלץ להעביר את כתובתו מההתנחלות בגוש עציון לירושלים, ללא ברכת הדרך של המנהיג.
רק בשבוע שעבר (24 ביולי), כשמערכת הבחירות כבר בעיצומה, פרסם נתניהו הודעת תמיכה רפה במועמדותו של אלקין. "כחבר כנסת, כשר ובמיוחד כשר ירושלים ומורשת", כתב נתניהו בטוויטר, "פעל השר אלקין רבות למען בירתנו והוכיח שהיא קרובה לליבו ויקרה לו מאוד. אני מאחל לו הצלחה רבה!" ימים אחדים לפני כן הסביר אלקין בראיון לתקשורת הרוסית את היסוסיו של נתניהו בלחץ כבד מצדו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, אשר תומך במקורבו משה ליאון. אפשר להסביר את ההשתהות הזאת גם בהתנגדותם של עסקני סניף הליכוד הירושלמי החזק, ובראשם מקורבו של נתניהו, ח"כ דוד אמסלם, להתעקשותו של אלקין לרוץ בראש רשימה עצמאית. הם הודיעו שמטה הבחירות של אלקין לא יראה אגורה שחוקה מכספי מימון המפלגות המוקצים לליכוד.
הסבר נוסף אפשר למצוא בסקר שערך מכון סמית למחקר עבור מטה הבחירות של ליאון, ימים אחדים לפני הציוץ של נתניהו. על פי הסקר שפורסם ב״מעריב״, רק 15 אחוז מהירושלמים רוצים שאלקין יהיה ראש העיר הבא שלהם, כשליאון זוכה ל-21 אחוז. אפילו המועמד החילוני עופר ברקוביץ מקדים את אלקין עם 16 אחוז תמיכה. כשליש מתושבי הבירה עדיין לא החליטו במי לבחור, אך אפשר ללמוד מהסקר שהניצחון אינו מונח בכיסו של אלקין. לא בטוח איזו השפעה, אם בכלל, תהיה לתמיכתו של ראש הממשלה. נתניהו לא אוהב להיות מזוהה עם לוזרים.
למרות שאלקין תומך בתפילות יהודים בהר הבית ובהתיישבות יהודית בלב שכונות מוסלמיות, הוא שנוי במחלוקת בחוגי הימין הקיצוני. באוקטובר עשו חבריו לקואליציה מסיעת הבית היהודי יד אחת עם סיעות השמאל כדי להכשיל את הצעת החוק שלו לנתק מירושלים את השכונות הפלסטיניות שמעבר לגדר ההפרדה, בהן מחנה הפליטים שועפאט והכפר וואלג'ה. לפלסטינים שחיים שם (150-100 אלף בני אדם, שליש עד מחצית מהם בעלי תעודות זהות ישראליות במעמד תושבים) אלקין הציע להקים מועצה מקומית עצמאית. השטח יישאר בריבונות מדינת העם היהודי, אך התושבות והאחריות לרווחתם של התושבים ולתשתיות שלהם, יעברו למועצה החדשה.
"אלקין הבין שקשה לשלוט בכוח בכל-320 אלף פלסטינים החיים במזרח ירושלים", אמר השבוע לאל-מוניטור תחקירן ארגון זכויות האדם הירושלמי "עיר עמים", אביב טטרסקי. "כדי להיפטר מהם לטובת שיפור המאזן הדמוגרפי ומצבה הכלכלי של העיר, הוא מוכן אפילו לצמצם את גבולותיה של הבירה".
טרטסקי, שמתעד את פעילותו של אלקין בירושלים, חושש שאם הפוליטיקאי הלאומני-דתי יצליח לכבוש את עיריית ירושלים, הוא ינצל את הסמכויות הרחבות שנתונות בידי ראש העיר כדי להשלים את הכיבוש היהודי של כל חלקי העיר.
נייר עמדה שפרסמה עמותת "עיר עמים" בתגובה לתכנית אלקין, משווה אותה להתנתקות החד צדדית מעזה. "מהלך התנתקות מן השכונות בירושלים לא יחזק את המחנה המעונין בפתרון שתי המדינות. להיפך, בניתוק השכונות, תצליח ממשלת ימין, בדומה לחלוקת האזורים בגדה בעקבות הסכמי אוסלו, לפצל את שטח העיר למובלעות מופרדות ומפוררות.'' יוזמתו של אלקין, כמו הצעת החוק לסיפוח מעלה אדומים, שהוא נמנה על מוביליה, הן ניסיון לכפות עובדות טריטוריאליות-פוליטיות מכריעות בירושלים באיצטלה של מהלכים מוניציפליים. ''מהלכים אלה, הנהגים ומקודמים מעל ראשיהם של תושבי ירושלים, יחבלו עמוקות בסיכויים לפתרון מדיני, יערערו את המרקם העירוני ויחריפו את העימות בירושלים,'' טוענת העמותה.
אלקין נהג לבקר דרך קבע בהר הבית, לקרוא משם לתפילת יהודים ולקרוא תיגר על הממשלה שעומדת בדרכם. בנאום שנשא בצעדת תשעה באב של תנועת הימין נשים בירוק (21 ביולי), אמר אלקין שאין להסתפק בצעדה סביב העיר העתיקה. לדבריו, "כדי שנוכל להגיד את דברי הפסוק 'השיבנו ה' אליך ונשובה. חדש ימינו כקדם', הצעדה חייבת להיכנס לעיר העתיקה פנימה מכל מקום ולזרום לכותל, לזרום לכיוון הר הבית בדיוק כפי שהיה באותם ימינו כקדם... בעזרת ה' נגיע לחדש ימינו כקדם שנוכל לעלות בצעדה הזו על אותם האבנים שעלו היהודים לפני 2,000 שנה להר הבית. גם זה יקרה אם נהיה נחושים".
יהודה עמיחי, מגדולי המשוררים בישראל, כתב "עָצוּב הוּא לִהְיוֹת רֹאש הָעִיר יְרוּשָׁלַיִם, נוֹרָא הוּא", על ראש העיר טדי קולק (1993-1965), שהוביל להקמת השכונות היהודיות החדשות במזרח העיר. "אֵיךְ יִהְיֶה אָדָם רֹאשׁ עִיר כָּזֹאת? מַה יַּעֲשֶׂה בָּהּ?", תהה המשורר, איש ירושלים, "יִבְנֶה וְיִבְנֶה וְיִבְנֶה". איך יהיה אדם כמו אלקין ראש עיר כזאת? כמה עצוב עלול להיות בעיר, כמה נורא.