מצוקה מקומית מול איום ביטחוני: המדינה מתנגדת לתוכניות להקמת בית ספר חדש בשכונת שיח' ג'ראח שכבר קיבלו את אישור הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בעיר בשל סמיכותו לבסיס משמר הגבול בשכונה, כך פורסם הבוקר (יום ד') בגל"צ. במסמכים שפורסמו נכתב כי "התכנית ממוקמת בסמוך לנכס ביטחוני ממשלתי, מה שמגדיל את הסבירות לניסיון פיגוע בבסיס. הבניין עשוי להוות איום על מתקן משמר הגבול ועל הלוחמים שבתוכו".
בעיריית ירושלים אישרו את הפרטים במענה לפניית nrg, וטענו כי מדובר בשטח המיועד למבנה ציבור ובעלי הקרקע הגישו לעירייה תכנית להקמת מוסד ציבורי. אולם כבכל תכנית ניתן להגיש התנגדויות הנדונות בוועדות המקומית והמחוזית. כאשר הפעם הממונה על הדיור הממשלתי הגיש התנגדות לתכנית שתידון כבר בישיבת הוועדה המקומית הקרובה.
חשש מפגיעה בבססיס הסמוך. נערים מיידים אבנים במזרח ירושלים צילום: אי.פי.איי
במזרח ירושלים לומדים למעלה מ-104 אלף תלמידים, כאשר בשל המחסור במבנים מנהלים רבים מנשירים תלמידים חלשים לטובת מקום לאלו שאכן "ישרדו" לבסוף את תהליך הלימודים בבית הספר. לצד הביקוש הגדל והולך במזרח העיר פועלת העירייה למצוא פתרונות כמו השכרת מבנים בשל היעדר קרקעות לבנייה אך זה לא די.
רק לפני עשרה ימים קיימה ועדת חינוך בכנסת דיון בנושא מחסור בכיתות לימוד במזרח ירושלים, במסגרתו אמנון מרחב, מנכ"ל עיריית ירושלים, הציג את הנתונים הבאים: 44,781 תלמידים בחינוך הערבי במזרח ירושלים לומדים במוסדות חינוך רשמיים – עירוניים, 42,767 תלמידים לומדים במוסדות חינוך מוכרים שאינם רשמיים, וכ-17,266 תלמידים לומדים במוסדות חינוך פרטיים. לפי נתוני עיריית ירושלים, קיים מחסור של כ-2,000 כיתות במגזר הערבי, אולם ישנם 244 כיתות לימוד בתהליכי תכנון ו-138 כיתות גן. בנוסף ציין מרחב כי בשנת 216 צפויות להיבנות 129 כיתות במזרח ירושלים.
באותו דיון תקפה חברת הכנסת המורחקת חנין זועבי את נציגי העירייה ומשרד החינוך ודרשה לספק שירותים ל"עם הנכבש". זועבי ציינה מול הנוכחים כי ״חובת הכובש לתת שירותים לעם שהוא כובש וכך זה בירושלים. אתם מתכננים להרוס את החברה הפלסטינית בירושלים. 36% מהנוער במזרח העיר לא מסיימים 12 שנות לימוד אז אנחנו רוצים לייצר דור הרוס ומיואש. על זה עיריית ירושלים צריכה לעמוד למשפט מול בית משפט בינלאומי". עוד ציינה חברת הכנסת המורחקת כי כאשר אותם שירותים לא מסופקים "התוצאה היא שהיהודים גם סובלים ומשלמים״.
עו"ד אשרת מימון מעמותת השמאל "עיר עמים", ציינה בדיון כי בימים אלו מלאו חמש שנים להחלטת בג"ץ ולפיה על משרד החינוך ועיריית ירושלים להדביק את הפערים בכל הנוגע לבניית כיתות בעבור תלמידי מזרח העיר. "על פי ההחלטה, בתום חמש השנים על המדינה להעניק מימון מלא לכל תלמיד בעיר שיבקש ללמוד בחינוך הממלכתי ולא יימצא לו מקום בבתי הספר בגלל מחסור בכיתות".
בתום הדיון קרא יו"ר הוועדה ח"כ יעקב מרגי למשרד החינוך לבנות כיתות לימוד במזרח ירושלים. "לא תוכלו לרחוץ בניקיון כפיכם – אתם הרגולטור. לפי הנתונים ששמענו- 33% מהתלמידים בכיתה י"ב אינם מסיימים 12 שנות לימוד ונדונים לחיים של עוני ואבטלה. אני לא רוצה להיכנס לדיון פוליטי ולדבר על מה מצב של ייאוש ומצוקה עלול להוסיף לתמונה", אמר מרגי.