ניירות עמדה

גדר ההפרדה

ניירות עמדה

הר הצופים חניון גבעתי
02/02/2012
 
הר הצופים חניון גבעתי 
ינואר 2012

ביום 17/11/11 פורסמה להתנגדויות על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה תכנית "גן לאומי מורדות הר הצופים" (תכנית 11092א). תכנית זו, שביזמת רשות הטבע והגנים ובתמיכתה של עיריית ירושלים, צריכה להדאיג את מי שרוצה בפתרון מדיני ומבין את משמעות הגן לשתי שכונות פלסטיניות
סמוכות שבתוך השטח המוניציפאלי של ירושלים.

תושבי עיסאוויה ותושבי א-טור מוחים נגד "הגן הלאומי" המתוכנן ששטחו חודר לשכונותיהם, ומצוי מטרים ספורים מקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית – שבאורח פלא שטחים איכותיים בבעלותה, אשר לכאורה רלוונטיים
יותר לגן הלאומי נותרו מחוץ לשטחו.

כפי שמאשרים בארגון במקום, מתכננים למען זכויות תכנון: לשתי השכונות אין אפשרות להתרחב אלא לאזור המיועד כעת לגן לאומי. אלו עתודות הבניה האחרונות  שנותרו להם לאחר שגם שטחים אחרים של אדמותיהם הופקעו, נבנו עליהם כבישים, מוסדות ישראלים ועוד.
שתי השכונות מנהלות במשך שנים דיונים מול העיריה על תכניות שיאפשרו את פיתוחן, את המענה לגידול הטבעי במקום, את מניעת הריסות עשרות הבתים, ואת המשך החיים במקום. תושבי שתי השכונות נפגשו פעמים רבות עם נציגי העיריה ואף דנו בתחומי התכנית עם רשות הטבע והגנים. הם קיבלו מנציגי העיריה הבטחות רבות, הוציאו ממון רב לעריכת תכניות בהתאם להבטחות אלו ונדהמים עתה נוכח הפקדת התוכנית העומדת בניגוד לכל שסוכם
איתם.

תכנית הגן הלאומי סותרת גם את תכנית המתאר המקומית ירושלים 2000. תכנית ירושלים 2000 סימנה אזורי הרחבה לשכונות, וכעת תכנית הגן הלאומי מבטלת אותם.

תכנית הגן הלאומי משתלבת בתכנית גדולה יותר ליצירת רצף בין ירושלים לבין מעלה אדומים. שיפולי הגן המתוכנן נושקים לאזור E1 שבו מתוכננת הרחבת מעלה אדומים לכיוון ירושלים. הממשל האמריקאי והקהילה הבינלאומית כולה מתנגדים בתוקף לבניה באזור זה. בניה באזור זה תכתר את ירושלים המזרחית, תנתק את הקשר ההכרחי בינה ובין הגדה המערבית, ואף תחצוץ בין שני חלקי הגדה: אזור רמאללה בצפון ואזור בית לחם בדרום. תכנית הגן הלאומי, אם תאושר, תהיה מכשול בלתי הפיך לפתרון שתי המדינות.

העתיקות בשטח הגן אינם בעלי משמעות ייחודית יותר מאלו המוכרים בשכונות ישראליות שנבנו בירושלים על גביהם. כך בפסגת זאב, רכס שלמה ועוד. חשיבות העתיקות אינה יכולה להיות שיקול המצדיק הכרזה על גן לאומי
באזור זה.

40 שנות שלטון ישראלי במזרח ירושלים

בנייר העמדה המצורף משרטטת עיר עמים את דיוקנה הנוכחי של ירושלים ביחס למדיניות ממשלות ישראל בעיר ב-40 השנים האחרונות, תוך מתן דגש להתפתחויות של השנים האחרונות. נייר העמדה מצביע על גורמים רבים העלולים להשפיע על ירושלים ועל הסכסוך הישראלי-פלסטיני ובכלל זה בניית מכשול הביטחון בידי ישראל וההשלכות השונות שלו בתחומים הגיאוגרפי, הכלכלי, האורבאני, הקהילתי, הלאומי ועוד.

אלימות יהודית לאומנית בירושלים 2013
16/03/2013
אלימות יהודית לאומנית בירושלים  - סקירה  
אביב טטרסקי, תחקירן
מרץ 2013
תוכן העניינים:
מבוא
מרכיבי האלימות היהודית לאומנית בירושלים -
  1. תקיפת גברים פלסטינים על רקע קשר עם נשים יהודיות
  2. ייצוא אלימות מהגדה המערבית לרחובות ירושלים
  3. הסתה של רבנים
  4. אלימות לאומנית בכדורגל
  5. הקצנתו של "מצעד יום ירושלים"
  6. שכונות התפר והמינהלים הקהילתיים בהן
סוף דבר
 


מבוא
בקיץ 2012 הופיעו בתקשורת דיווחים רבים על פשעי שנאה ומעשי אלימות של יהודים כלפי ערבים בירושלים. ניסיון הלינץ' באמצע אוגוסט בו עשרות נערים יהודים תקפו את ג'מאל ג'ולאני במרכז העיר זיעזע רבים בארץ: ב-16 באוגוסט  תקפו עשרות נערים יהודים 3 נערים פלסטינים בכיכר החתולות במרכז ירושלים. המרדף אחריהם הסתיים בכיכר ציון, שם התמוטט אחד הנערים המותקפים, ג'מאל ג'ולאני, והתוקפים המשיכו לחבוט בו עד אבדן הכרה[1]. ג'ולאני נזקק להחייאה, אושפז בבית החולים וגם שבועות אחרי התקיפה מצבו הפיזי והנפשי הוסיף להיות קשה[2]. לפוליטיקאים הישראלים, כולל ראש עיריית ירושלים מר ניר ברקת, לקח מספר ימים להבין שמדובר בתקיפה חמורה על רקע לאומני ובהתאם לכך הם היו איטיים בגינוי האירוע[3]. בנובמבר פורסם, כי הקלטות החקירה של תוקפי ג'ולאני נמחקו[4]. ב 15 בינואר 2013 אישר בית המשפט המחוזי עסקת טיעון מקלה עם שניים מהחשודים בתקיפה. במקום תקיפה בנסיבות מחמירות הם הואשמו בעבירת הסתה בלבד.
מקרה זה היווה באותה עת מעין נקודת שיא של האלימות נגד ערבים בירושלים. בחודשים שאחרי מוסיפים להופיע בתקשורת דיווחים תכופים על תקיפות של ערבים בידי יהודים בירושלים:
  • ב 6/9/12 איברהים אבו-טעאה הותקף בידי 5 יהודים אשר ראו אותו בחברת מכרה יהודייה. אבו-טעאה אושפז עם רגל שבורה והתוקפים נתפסו בידי המשטרה[5].
  • ב  7/9/12 הותקף נסים אבו-רמוז,  מתדלק פלסטיני בתחנת דלק בשכונת בית הכרם על ידי כמה יהודים שבא לתדלק בתחנה[6]. אבו רמוז אושפז עם חבלות בבית החולים.
  • בשני מקרים שונים במהלך ספטמבר ידו יהודים אבנים לעבר כלי רכב פלסטינים בדרך חברון ובשועפט .
  • ב 11/10/12 אירעה תקיפה נוספת בכיכר החתולות: מוחמד סעיד הותקף בידי 7 ישראלים אחרי שלא אפשר לאחד מהם להיכנס לחניון בו הוא עובד[7]. המשטרה עצרה פלסטיני ו- 4 יהודים ביניהם חשוד מרכזי בתקיפתו של ג'מאל ג'וליאני.
  • ב 9/12/12 הותקף פלסטיני בשכונת קרית משה[8]
  • ב 25/12/12 הותקף נער פלסטיני בן 15, נפצע באופן בינוני ונדרש לאשפוז בבית חולים[9]
  • ב 24/1/13 הותקפו ילדים ערבים בני 12, תלמידי כתה ו' מבית הספר הדו-לשוני בירושלים במהלך נסיעתם באוטובוס, בחזרתם מבית הספר, לכיוון פסגת זאב[10].
  • ב 26/2/13 הותקפה הנא אמטיר, אשה פלסטינית, אם ל-8 ילדים והרה, על ידי 3 נשים יהודיות בתחנת הרכבת הקלה בקריית משה. כיסוי ראשה הוסר באלימות, ולדברי עדי ראיה, מאבטח שהיה באזור כלל לא התערב[11].
  • ב 6/3/13 הותקפו 2 מורות, רויטל וולקוב וסוהד אבו זמירה, בקריית משה, לשם הגיעו לניחום אבלים, על ידי תלמידי ישיבה, שירקו עליהן, השליכו עליהן חפצים שונים, ניקבו את צמיגי רכבן וניפצו את שמשת מכוניתן באבנים[12].
תקיפתם של פלסטינים איננה תופעה חדשה בירושלים, אלא שלא תמיד אירועים מעין אלו דווחו. למשל, בחודש שלפני מקרה הלינץ' היו כמה מקרים של חבלה בכלי רכב של פלסטינים ותקיפת עוברי אורח פלסטינים ברובע היהודי בעיר העתיקה[13], אשר לא זכו לאזכור חדשותי[14]. אפשר לשער שבעקבות הזעזוע מהתקיפה של ג'ולאני, הגבירו אמצעי התקשורת את הסיקור של תקיפת פלסטינים על רקע לאומני.
שני מקרים חמורים מהשנתיים האחרונות שכן זכו לסיקור נרחב היו דקירתו למוות של חוסאם רווידי בפברואר 2011, לא רחוק ממדרחוב בן יהודה[15], והמקרה של חבורה של כ-20 נערים יהודים אשר נהגו לתקוף צעירים פלסטינים לאחר שאלו נענו לפניית בחורה אליהם. הדוקר של רווידי הואשם בהריגה ונדון ל -8 שנות מאסר[16]. במקרה השני, המשטרה עצרה בסוף דצמבר 2010 9 חשודים[17].
בהמשך הסקירה נפרט שורה ארוכה נוספת של מעשי הסתה ותקיפות אלימות נגד פלסטינים בעיר. אך כבר מרשימה זו עולה תמונה קשה. אי אפשר להתעלם מכך שהיותם של המותקפים ערבים היוותה סיבה מרכזית לתקיפתם. רק זיהוים של האירועים כתופעה הולכת ומתרחבת של אלימות על רקע לאומני תאפשר לנתח כיאות את הגורמים והסיבות להתרחבותה של אלימות זו ולפעול למיגורה.
מטרת סקירה זו היא לנסות ולזהות רכיבים עיקריים של אלימות לאומנית יהודית בירושלים, כמו גם על משמעותן ועל הגורמים המעודדים (ואולי אף מארגנים) אותה.
סקירה זו אינה הדדית. היא אינה כוללת את מקרי האלימות של ערבים כלפי יהודים בעיר. אין אנו מתעלמים מקיומה של תופעה זו, אך אנחנו מתמקדים בסקירה זו באלימות של קבוצת הרוב כלפי קבוצת המיעוט בירושלים, באלימות כלפי קהילה מוחלשת, הנשלטת על ידי ריבון חזק. סוגיית המענה של הרשויות לאלימות לאומנית מכיוון זה, או יותר נכון העדר המענה לאלימות מסוג זה, היא שמדגישה את הצורך בסקירה זו.
מרכיבי האלימות היהודית לאומנית בירושלים
א. תקיפת גברים פלסטינים על רקע קשר עם נשים יהודיות
פרט לאירועים שכבר הזכרנו, התרחשו תקיפות נוספות של גברים פלסטינים שנראו בחברת נשים יהודיות:  האחת בכיכר ציון[18], והאחרת בשכונת בית וגן[19]  (שתיהן ממאי 2012).
אחד המאפיינים הבולטים בתקיפות אלו הוא ההתייחסות של התוקפים לקשר בין גברים פלסטינים לבין נשים יהודיות כסיבה למעשיהם: חקירת המשטרה את תקיפתו של ג'ולאני בכיכר ציון העלתה שהאירוע התחיל כאשר נערה אחת סיפרה שנאנסה על ידי ערבי[20]. גם תקיפות אחרות שהוזכרו לעיל נעשו על רקע קשר – מדומיין או אמיתי - בין פלסטיני לבין יהודייה. הטרדתן ותקיפתן של נשים בידי גברים, יהודים או ערבים, היא תופעה שחובה לפעול למיגורה. אולם קישורן למאבק לאומי או דתי הוא מעשה מסוכן.
אנשים פרטיים וארגונים אשר מעוניינים בליבוי היחסים בין פלסטינים ויהודים בעיר יוצרים אווירה מתלהמת סביב הסוגיה של מערכות יחסים בין פלסטינים ויהודיות. לפעמים מערכות יחסים אלו זוכות לכינוי התבוללות, לפעמים הן נקראות הטרדה, ובכל מקרה הן מתוארות כתופעה לא לגיטימית ומסוכנת. גם אם באופן גלוי גופים אלו מגבילים את הפעילות לכדי "הסברה", הרי שהטון האלים והמסית שלהם מעורר תוקפנות.
גוף בולט בהסתה על רקע זה הוא ארגון להב"ה (למניעת התבוללות בארץ הקודש) אשר הוקם לפני כשלוש שנים. מנכ"ל להב"ה, בנצי גופשטיין, נמנה על חסידי הרב כהנא ומשמש כחבר מועצה בקריית ארבע. בחודש מאי 2011 פירסם עיתון הארץ כתבת תחקיר על ארגון להב"ה ומקורות המימון שלו[21]. מזה מספר שנים מפיץ הארגון מסרים חריפים נגד מערכות יחסים בין גברים פלסטינים לנשים יהודיות. גופשטיין חוזר שוב ושוב על המסר ש"התבוללות" משולה "לשפיכת דם"[22]. הוא מקיים קמפיינים רבים להחרמת עסקים שבהם פלסטינים עובדים יחד עם יהודיות[23], ואף לא בוחל באיומים על פלסטינים אשר נמצאים בקשר עם נשים יהודיות, כפי שמתואר בראיון שהתקיים עם גופשטיין במיינט:
"...[ה]עבודה היותר 'מלוכלכת' וזה להגיע לאותו ערבי. אנחנו מדברים איתם רק בשפה שהם מבינים. ממש מאיימים עליהם שאם יעזו לדבר עם אותה בחורה או בכלל עם יהודיות, חבל על הזמן"[24]
 גופשטיין אף מתבטא בפירוש נגד הימצאותם של פלסטינים באזורים שהוא מחשיב כ"יהודים":
"לערבים אין הרבה מה לעשות בכיכר ציון. הם לא הולכים  לקולנוע ולא אוכלים במסעדות"[25].
בראיונות ובחומר שהוא מפיץ באינטרנט, גופשטיין מסית לאלימות: הוא מספר שפעילים שלו נאלצו להכות פלסטיני מתוך הגנה עצמית, מסביר שהקמפיין נגד רשת "יש" הגיע לכדי קטטה בין עובדים פלסטינים של הרשת לתושבי השכונה, ואומר שהנערים שכמעט רצחו את ג'ולאני "הרימו את הכבוד היהודי מהרצפה"[26] . בפלייר שארגונו הפיץ, נכתב במפורש שמוטב לפלסטינים להימנע מקשר עם יהודיות על מנת שלא ייפגעו[27] 

 
אחרי תקיפתו של ג'מאל ג'ולאני, הפיצה להב"ה גם פלייר:

בעקבות התבטאויות של גופשטיין והפלייר, הגישה עמותת "עיר עמים" תלונה למשטרה על איום בתקיפה מצד הארגון:
"...מקריאת הסטיקר וסמיכותו ללינץ', ושיטוט נוסף שערכתי באתר להב"ה, אני רואה בסטיקר ובארגון להב"ה ויושב ראש הארגון שלה, בנצי גופשטיין, כקוראים באופן ממשי לפגיעה נוספת בערבים. נוסח הסטיקר הוא נוסח של איום שממנו ברור שמי שלא ינהג כמתבקש שם צפוי לפגיעה פיסית. מעבר לכך, הפרסום של הסטיקר בפייסבוק והקריאה ללייק לסטיקר מהווים הסתה של ממש ועידוד לפגיעה נוספת בערבים דוגמת הלינץ' שארע ביום חמישי האחרון"[28].
מכתבה שפורסמה לאחר הגשת התלונה, עלה כי המשטרה נועצה בפרקליטות בעניין הטיפול בתלונה, אך כחודשיים - לאחר מכן, על פי בירור טלפוני, החליטה לסגור את התיק כי "אין עבירה פלילית". עד היום לא התקבלה תשובה זו של המשטרה בכתב. החלטה זו, המתקבלת שבועות ספורים אחרי תקיפה שכמעט והסתיימה ברצח, היא מעשה תמוה ביותר, ובוודאי כאשר הפלייר האמור עוד הוסיף להתנוסס על גבי אתר הארגון ללא מפריע.
הקמפיינים "למניעת התבוללות" מתחברים גם לנושא "העבודה העברית", שמובילים ארגונים שונים כחלק מהמלחמה בסכנת ה"התבוללות": בהקשר זה אפשר להזכיר מיפוי שנעשה על ידי פעילי ימין של עסקים אשר מעסיקים ערבים בשוק מחנה יהודה[29], קמפיין להחרמה של רשת רמי לוי על רקע עבודה של פלסטינים ויהודיות, והחרמת רשת יש שהוזכרה לעיל. 
ארגון להב"ה אף יזם את "מכתב הרבניות" בדצמבר 2010 בו 27 נשות רבנים חתמו על קריאה לנשים יהודיות להימנע משהות במחיצת ערבים (בבילוי, עבודה או שירות לאומי)[30]. קריאה זו של נשות רבנים מרכזיים מחזקת את הלגיטימיות של הפעילות של להב"ה ומקנה לה צביון של מסר דתי לגיטימי לכאורה ולא של הסתה מסוכנת. היועץ המשפטי לממשלה החליט לסגור תיקים נגד רבנים שקראו לא לקיים אירועים משותפים ליהודים וערבים. לטענתו מכיוון שמדובר במניע דתי אי אפשר לטעון שיש בקריאות אלו הסתה לגזענות[31].  ברור כי בשטח, התייחסות אל "מניעת התבוללות" רק כנושא דתי או תאורטי, מהווה התעלמות מן השטח ומן המשמעויות המעשיות של שיח זה.
ב. ייצוא אלימות מהגדה המערבית לרחובות ירושלים
אם בעבר הלא רחוק פעולות של ריסוס כתובות נאצה, חילול מסגדים, השחתת רכוש של פלסטינים ותקיפה גופנית אירעו בעיקר בכפרים שמסביב להתנחלויות בגדה המערבית, הרי שבשנים 2011-2013 התרחשו לא מעט פעולות כאלו בתוך ישראל ובפרט בירושלים. נתחיל ברשימה חלקית:
  • בין החודשים אוקטובר 2011 לפברואר 2012 אירעו 3 מקרים של ריסוס כתובת, חבלה בעצי זית והצתת מכוניות בשכונת בית צפאפה[32].
  • ב 10/11/11 הושחתו קברים מוסלמים בשכונת ממילא[33].
  • ב 14/12/11 הוצת מסגד ברחוב שטראוס. על הקירות רוססו כתובות כגון "מוחמד חזיר"[34].
  • בנובמבר 2012, בעקבות הריסת כמה מבנים בהתנחלות יצהר, חובלו כ-5 מכוניות בשכונת שועפאט[35].
במרץ 2013 פורסם כי על פי נתוני משטרת מחוז ירושלים, חל זינוק במקרי "תג מחיר" בשנת 2012[36]. מנתוני המשטרה עלה כי במהלך שנת 2012 אירעו 56 מקרים של אירועי תג מחיר, לעומת 28 מקרים שנרשמו שנה קודם לכן.
קיימות קבוצות קיצוניות, שיש להן משנה סדורה המשלבת בין אידאולוגיה המצדיקה פגיעה בפלסטינים לבין טקטיקות ותכניות פעולה אלימות. מקום מרכזי שממנו מופצת משנה כזו היא ישיבת "עוד יוסף חי", בנשיאות הרב יצחק גינזבורג, שנמצאת בהתנחלות יצהר. רבני הישיבה חיברו את ספר "תורת המלך" הדן בצידוקים להריגת לא יהודים. הרב יוסף אליצור, אחד ממחברי "תורת המלך", פירסם גם מאמר בשם "ערבות הדדית, האסטרטגיה", ובו מפורטות הטקטיקות ושיטות הפעולה אותן יש לנקוט. המאמר עצמו פורסם בדפוס וכנראה לא הועלה לרשת האינטרנט[37], ובכל זאת זכה ככל הנראה להשפיע רבות. אירועי תקיפה שונים שזכו לשם "תג מחיר" או "ערבות הדדית" התנהלו באופן ובהקשר המוזכרים במאמר של אליצור.
באוגוסט 2011 הוציא צה"ל 12 צווי הרחקה מנהליים ליהודים מהתנחלויות בגדה המערבית (יצהר, אש קודש ומקומות נוספים), עקב מידע של השב"כ בדבר מעורבותם בפעילות אלימה נגד פלסטינים ונגד הצבא[38]. בינואר 2012 הוצא מספר דומה של צווים[39]. רבים מהמורחקים עברו להתגורר בירושלים, ובחודשים שלאחר מכן התבצעו האירועים המופיעים לעיל. בעוד שבידינו אין הוכחות זולת סמיכות הזמנים הזו, הרי שהמשטרה עצרה בדצמבר 2011 כמה מאותם מורחקים בחשד למעורבות בפעולות תג מחיר[40]. אחד המורחקים אף התראיין לערוץ 7 וסיפר על פעילותו "למניעת השתלטות של ערבים" על שכונת הגבעה הצרפתית[41].
בדצמבר 2012, חזרה התופעה על עצמה: שבועות ספורים אחרי הרחקתם של מספר פעילי ימין מהגדה לירושלים[42], הותקף פלסטיני בקרית משה[43], ורוססו כתובות שנאה על המנזר בעמק המצלבה ומספר מכוניות שחנו במקום הושחתו[44].
תופעה דומה אירעה גם בעבר. בשנת 2010. נריה אופן, פעיל ימין אשר הורחק מביתו בהתנחלות יצהר בצו של אלוף פיקוד המרכז, עבר להתגורר בפסגת זאב בירושלים. שם הוא המשיך להיות מעורב בפעילות נגד נוכחותם של פלסטינים בשכונה. לצד ארגון כנסים, צעדות והפצת כרוזים בנושא שבהם היה אופן מעורב, אירעו בשכונה מספר מקרים של הצתת מכוניות השייכות לפלסטינים. בסופו של דבר הורחק אופן גם מירושלים[45].
התמונה המצטיירת כאפשרית ובוודאי ראויה לבחינה היא שייתכן וירושלים מהווה מוקד משיכה עבור מי שהורחקו מבתיהם על מנת להגביל פעילות מסוכנת שבה הם חשודים. בירושלים ממשיכים המורחקים לקבל תמיכה מקהילה אוהדת, וייתכן שניתן להם כר פורה להמשך הפצתן של שיטות הפעולה שלהם ולגיוס אנשים[46]. כלומר, ההרחקה לירושלים, לא רק שלא ניתקה את החשודים מבסיסי הכוח שלהם, אלא אולי אף אפשרה להם להעביר את פעילותם ולגייס אוהדים ופעילים בירושלים.
ג. הסתה של רבנים
בקהילות קיצוניות-דתיות קיים מסד דומה לזה של הרב גינזבורג שביצהר: קהילה סביב דרך ומנהיג רוחניים, שבין מטרותיה גם הפצתה ויישומה של אידאולוגיה גזענית ואלימה. "אנשי השטח" ו"הפעילים" אשר עוסקים בפעילות האלימה נגד פלסטינים, זוכים לתמיכה רוחנית ומוראלית מפורשת או משתמעת משורה של רבנים[47]. בכנסים, דרשות ומכתבים מתבטאים רבנים אלו נגד מכירת דירות והשכרתן לערבים והעסקתם[48]. עשרות רבות של רבנים חתמו על מכתבים ודיברו בכנסים שזה היה נושאם[49]. הנושא של  "סכנת ההתבוללות" מככב אף הוא בדבריהם של רבנים שונים.
כך גם בירושלים. בשנת 2006 התקיים כנס רבנים נגד הכוונה לפתוח את בית הספר הדו-לשוני (בית ספר משותף ליהודים ופלסטינים) בשכונת בית צפאפה. למעלה פירטנו כמה מקרים של חבלה ברכוש – כולל ברכוש בית הספר - אשר אירעו בשכונה כמה שנים לאחר אותו כנס. כנס זה הוא גם אחד המקרים הבודדים שבגינם הועמדו לדין רבנים על התבטאויותיהם הגזעניות[50].
באוגוסט 2009 התקיים בפסגת זאב כנס רבנים נגד מכירה והשכרה של דירות לערבים. בין המשתתפים היו רבנים מרכזיים כמו הרב שמואל אליהו, הרב יעקב יוסף והרב דוד שלם, וכן חברי הכנסת הרב מאיר פרוש (שבאותה עת כבר לא כיהן בכנסת) ומיכאל בן ארי[51]. כנס דומה התקיים לפני כשנה בפסגת זאב ונתייחס אליו בהמשך.
 
ד. אלימות לאומנית בכדורגל
ב26/1/13 הניפו חלק מאוהדי בית"ר, על רקע כוונה לצרף שחקנים מוסלמים לקבוצה, שלו הקורא "בית"ר טהורה לעד" [52]. פעולות אחרונות אלו של האוהדים הובילו לביקורת רבה שנשמעה עליהם[53]. ב1/2/13 תקפו אוהדים את השחקנים המוסלמים של הקבוצה וחיבלו ברכבו של יו"ר בית"ר[54]. ב8/2/13 הציתו אוהדים את משרדי בית"ר בגלל הבאת 2 השחקנים המוסלמים. ארגון אוהדים שכונה "לה פמיליה", ועמד אחרי חלק מפעולות אלו, החליט בפברואר להקפיא פעילותו[55].
כשנה קודם לכן, במרץ 2012, אחרי משחק ביתי באצטדיון טדי, תקפו 300 אוהדי הקבוצה עובדים פלסטינים בקניון מלחה הסמוך. בתקרית, שזכתה לסיקור נרחב בתקשורת, נקראו קריאות "מוות לערבים" ועובדים פלסטינים הותקפו ונזרקו לעבר שמשות החנויות. ההתפרעות היתה בעוצמה שמאבטחי הקניון לא יכלו להשתלט עליה ולשוטרים שהוזעקו לקח 40 דקות להשתלט על האירוע[56]. באפריל 2012, פחות מחודש אחרי התקיפה האמורה, קיימו עשרות מאוהדי הקבוצה תהלוכה מגן סאקר אל האצטדיון לקראת משחק שעמד להתקיים בו. האוהדים קראו קריאות גזעניות ו"מוות לערבים". אישה יהודיה אשר לשמע הקריאות יצא מביתה עם שלט "בוז לגזענות של בית"ר" הוקפה על ידי האוהדים אשר ירקו עליה ואחד מהם אף הכה על ראשה במקל[57].
בשני המקרים התנהלות המשטרה היתה בעייתית ביותר. בתקיפה במלחה, השוטרים נמנעו מלבצע מעצרים ורק ביקורת ציבורית על התנהגות המשטרה הביאה לפתיחת חקירה, שבעקבותיה נעצרו 16 אנשים, והומלץ להגיש כתבי אישום נגד 6 מהם. במקרה השני, כוחות משטרה אשר ליוו את התהלוכה נסעו לדרכם זמן קצר אחרי שהתחילה למרות הפוטנציאל להתנהגות אלימה של האוהדים.
אנשי "ארץ ישראל שלנו" פועלים  מול אוהדי הקבוצה [58], כפי שהדבר בא לידי ביטוי בביקורים של האוהדים בישוב היהודי בחברון (שם אירח אותם גם גם בנצי גופשטיין, מנכ"ל להב"ה)[59], וגם בהתבטאות של בן-ארי בקיץ האחרון, ולפיה הוא שוקל לרכוש את הקבוצה[60].
ה. הקצנתו של "מצעד יום ירושלים"
יום ירושלים והמצעד המתקיים במהלכו הפכו בשנים האחרונות לזירה נוספת שבה אירוע ממלכתי בעיקרו מהווה במה לליבוי רגשות אנטי ערביים ואף גולש לתקיפת פלסטינים. בשנת 2010 אמנם צומצם תוואי המצעד ולא התאפשרה כניסה דרך שער האריות והפרחים לצועדים, אך שנה לאחר מכן, בשנת 2011, שונה התוואי כך שיכלול מעבר גם בשכונת שייח ג'ראח[61]. תוואי זה מהווה כשלעצמו הצהרה פוליטית בוטה: בשכונה זו מתקיימים מספר מאבקי שליטה ובעלות על בתים במקום, ופלסטינים פונו כבר מחלק מהבתים בשכונה.
 בשנתיים האחרונות נלוו למצעד קריאות נגד ערבים ונגד מוסלמים, בעיקר בעת מעבר במקומות כמו שכונת שייח ג'ראח ושער שכם. כמו כן נרשמו מספר עימותים בין הצועדים לבין תושבים פלסטינים. הדברים הגיעו לידי כך שביום ירושלים האחרון, ניסתה המשטרה לשכנע בעלי עסקים פלסטינים בשער שכם שלא לפתוח את החנויות ביום המצעד, צעד אשר מהווה פגיעה בפרנסתם של תושבי העיר ומעילה בתפקידה של המשטרה להגן על תושבי העיר.
עצם צעידתם של מאות ישראלים ברחובות הרובע המוסלמי של העיר העתיקה ושכונות פלסטיניות אחרות היא ביטוי של מסר מאיים כלפי הפלסטינים, שהופך גם להתלהמות בפועל בעת הצעידה. ככל שהוא יוסיף להתקיים, יש לשנות את מסלולו כך שלא יכלול שכונות אלו.
ו. שכונות התפר והמינהלים הקהילתיים בהן
ב"שכונות התפר" בירושלים המזרחית, כפסגת זאב, נווה יעקב, והגבעה הצרפתית, קיים החיכוך הרב ביותר בירושלים בין יהודים לבין פלסטינים. פלסטינים עוברים דרך שכונות התפר על מנת להגיע לאזורים אחרים בעיר. הם מבלים במרחבים הציבוריים המשופרים ומשתמשים בשירותים – מרכזי קניות, גני משחקים, סניפי דואר, קופות חולים וכדומה -  שהעירייה דואגת לפתח בשכונות הישראליות ואשר על פי רוב חסרים בשכונות הפלסטיניות. חלקם אף שוכרים וקונים דירות בשכונות אלו בשל הגבלות הבניה החמורות והמחסור המשווע בדירות פנויות בשכונות הפלסטיניות. בשכונות התפר מתוודעים לפער שבין סיסמאות לבין חיי יום יום. בין אמירות בדבר "ירושלים המאוחדת" לבין החיים בסמוך שחושפים את הפערים הגדולים בין השכונות הישראליות לשכונות פלסטיניות בעיר.
בפסגת זאב יש בשנים האחרונות פעילות רצופה נגד נוכחותם של פלסטינים בשכונה. בפעילות האנטי-ערבית בפסגת זאב ניכרת מעורבות של גורמי ימין קיצוניים. פעילות זו כוללת הדבקת כרזות נגד נוכחותם של פלסטינים, עצרות ותהלוכות בקריאה לסילוק פלסטינים מהשכונה ואף הגיעה בכמה מקרים לכדי אלימות פיזית [62].
ביום ירושלים שעבר, התקיימה בשכונה צעדה בקריאה לסילוק פלסטינים מהשכונה. 12 ממשתתפי הצעדה עוכבו בידי המשטרה[63]. כמה חודשים לאחר מכן התקיים בשכונה כינוס שעסק במניעת הקמה של בית ספר לתלמידי בית חנינא בסמוך לפסגת זאב, עקב החשש שהדבר ימשוך פלסטינים לגור בשכונה. בכינוס באו לידי ביטוי הדפוסים שהצבענו עליהם עד כה:  הסתה מכוונת ומוצהרת הנסמכת על קשרים המתפתחים לכאורה בין פלסטינים ליהודיות. הרב יצחק שפירא ממחברי "תורת המלך" היה בין הדוברים, והאירוע עצמו התקיים בבית הכנסת של חב"ד בשכונה[64].
שיא האלימות על רקע זה בשכונה אירע בשנת 2008. בחודש אפריל, ערב יום השואה, תקפו עשרות בני נוער יהודים, מצוידים במקלות וסכינים, שני פלסטינים סמוך לקניון בפסגת זאב. הנערים הפלסטינים אושפזו בבית החולים הדסה עין כרם, כשהם סובלים מחבלות קשות ופצעי דקירה. 11 כתבי אישום הוגשו נגד מעורבים באירוע[65]. זו היתה תקיפה מתוכננת, שהתחילה בהפצת מסרונים בנוסח "שמים סוף לכל הערבים שמסתובבים בפסגה ובקניון, שורקים לבחורות, מקללים, מאיימים על ילדים קטנים. כל מי שיהודי ורוצה לשים סוף לכל זה שיהיה בשעה 22:00 בבורגר ראנץ', וסוף סוף נראה להם לא להסתובב יותר באזור שלנו. מי שמוכן לעשות את זה ויש לו את הדם היהודי שירשום את השם שלו בהסכמה להודעה הזאת". למותר לציין ששני הנערים שהותקפו שהו בגפם ולא הציקו לאיש.
רשימת "פסגת זאב יהודית" בראשותו של משה בן זיקרי, אשר האג'נדה העיקרית שלה היא סילוק פלסטינים מהשכונה, זכתה ב-4 מתוך 9 המושבים בבחירות למינהל הקהילתי אשר התקיימו בסוף שנת 2010. בן זיקרי  הודה שקיבל תמיכה ויעוץ מאנשי התנחלות יצהר[66]
בפסגת זאב יש גם המתנגדים לבן זיקרי ולפעילות האלימה שלו. כאשר בן זיקרי התמודד בבחירות למנהל הקהילתי, הגיש תושב השכונה עו"ד צבי שמיר בקשה לפסול אותו. שמיר טען ש"המועמד אינו יכול להתמודד מחמת פעולות גזעניות המנוגדות למגילת העצמאות."[67] בסופו של דבר בן זיקרי התמודד ורשימתו אף זכתה בבחירות. רק לאחר הבחירות למינהל הקהילתי נפסלה בחירתו של בן זיקרי שכן התברר שהוא אינו מתגורר בשכונה[68].
למרות עזיבתו של בן זיקרי, הפעילות נגד פלסטינים בפסגת זאב המשיכה כפי שתואר באזכורים למעלה. בן זיקרי עצמו חזר לפסגת זאב לאחרונה, והוא שב "חדור מטרה: להקים מחדש את משמר השכונות, לעמוד בראשו ולהילחם בתופעת ההתבוללות..."[69].
גם בגבעה הצרפתית הסמוכה לשכונת עיסאוויה ישנם חיכוכים רבים בין ישראלים לבין פלסטינים, אשר הגיעו מספר פעמים לידי אלימות. הזכרנו קודם, כי גם בגבעה הצרפתית קיימת פעילות של מורחקי יצהר. תושבי השכונה אף איימו על המוכתאר של עיסאוויה שיחסמו בבטונדות את המעבר בין עיסאוויה לגבעה הצרפתית[70].
מנהל המינהל הקהילתי בשכונה, יוחנן בכלר, התראיין לעיתון וסיפר שהמינהל גייס תרומות על מנת לשכור חברת אבטחה שתסייר במקומות שונים בשכונה בהם יש נוכחות של פלסטינים. כמו כן, בעקבות תלונות של התושבים על רעש המואזין בלילות, מגייס המינהל תרומות על מנת להפעיל מערכת הגברה אשר תשמיע מוזיקה רועשת לכיוון עיסאוויה[71].
חלק גדול מהתלונות של תושבי הגבעה הצרפתית נוגעות למעשי שוד וונדאליזם שלטענתם מבוצעים בידי ערבים מעיסאוויה. זכותם של התושבים לביטחון אישי וחובתה של העירייה והמשטרה להגן עליהם ועל רכושם אינן מוטלות בספק. אולם מכאן ועד לדה-לגיטימציה מוחלטת של נוכחותם של פלסטינים בשכונה המרחק רב.
מעניין לבחון דיון שהתקיים בועדת הפנים של הכנסת על רקע תלונות של תושבי שכונות קו התפר לגבי ריבוי מעשי גניבה והצקות המיוחסים לפלסטינים"[72].  שלא במפתיע, העמדה הקיצונית ביותר היתה של חבר הכנסת אריה אלדד מהאיחוד הלאומי, שהציג את נוכחותם של פלסטינים בשכונות קו התפר כמזימה פלסטינית להשתלט על ירושלים. לדידו של אלדד, לפלסטינים– אין צרכים זולת הצורך לקחת אדמה מהיהודים.
גישתם של שאר חברי הכנסת, גם אם היתה עניינית יותר, הייתה בעייתית. לצד דאגה מריבוי מעשי ונדליזם והטרדה של תושבי השכונה, דיבר יו"ר הוועדה דוד אזולאי  על כך ש"השכונה הפכה לשטח מעבר מעיסאוויה אל מרכז העיר". מדבריו משתמע כאילו עצם הנוכחות של פלסטינים בשכונה הינה דבר לא תקין. כמו כן, כרכו בוועדה את נוכחותם של שוהים בלתי חוקיים מהשטחים הכבושים יחד עם נוכחותם של תושבי העיר הפלסטינים בשכונות הישראליות, כאילו לא מדובר בתושבי העיר המחזיקים בתעודות זהות ישראליות. יו"ר המינהל הקהילתי, גילה אלישר, חזרה על הדרישה שכבר הזכרנו, לחסום את המעבר בין עיסאוויה לגבעה הצרפתית. חברי כנסת שונים חזרו ותבעו מהשר לביטחון פנים להקצות כוחות שיטור גדולים אשר יסיירו בשכונות.
סוף דבר
כאשר למעלה מ 1/3 מהתושבים – שיעור האוכלוסיה הפלסטינית בקרב תושבי ירושלים - אינם יכולים לנוע בבטחה בעירם בגלל זהותם הלאומית הדבר מצריך פעולה אמיתית לשינוי המצב. האלימות הנרחבת הזו עומדת בניגוד משווע לחזונו של ראש העירייה בדבר מיתוגה של ירושלים כעיר מושכת תיירות עד כדי הכפלת מספר המבקרים בה פי 3. הגדלת כמות עולי הרגל הדתיים לעיר, כשאיפת ראש העיריה, לא יכולה להתקיים במקביל לריסוס של כתובות "תג מחיר" על כנסיות ופגיעות באנשי כמורה. עיר המתנהלת בהרמוניה וללא אלימות, בוודאי על רקע גזעני, היא תנאי הכרחי לתעשיית תיירות משגשגת.
גורמים גזעניים ואלימים עושים שימוש מניפולטיבי בערכים שגורים לכאורה: מאהדה לקבוצת בית"ר ירושלים, דרך מצעד יום ירושלים ועד לאג'נדה הבעייתית של "מניעת התבוללות". חשוב להכיר בשימוש לרעה שנעשה בהם ולפעול באומץ על מנת לנטרל זאת.
יש להכיר בכך שתקיפות לאומניות נגד פלסטינים הן תופעה הדורשת את התייחסותן כבדת הראש של הרשויות. מדאיג מה שנדמה כהתייחסות שאינה כזו, עד כדי התרשלות, למקרי האלימות הקשים, מצדן של רשויות האכיפה: בנובמבר 2012 התפרסם כאמור לעיל, שההקלטות של חקירת הנאשמים בלינץ' בג'מאל ג'ולאני נמחקו, זאת לאחר התמיהה על כך שכבר בתחילת ההתפרעות שבסופה הותקף ג'ולאני לא פעלו מצלמות האבטחה שידוע כי קיימות במקום, וכפי שתואר בראשית הסקירה, תקיפה זו הסתיימה נגד שניים מהנאשמים בעסקת טיעון, שאישומם הופחת להסתה בלבד. אירועים אלו מצטרפים לשורה של מקרים שמנינו לעיל, בהם שוטרים שלא פעלו על מנת למנוע תקיפות של פלסטינים בידי יהודים.
ידוע לנו כי ירושלים הצטרפה עוד ב-2010 לתכנית "עיר ללא אלימות", אך ככל שעלה בידינו לבדוק, אין כל תכנית ממוקדת לטיפול באלימות היהודית לאומנית בירושלים.
לעניין המינהלים הקהילתיים, ביחסי הגומלין הקיימים ביניהם לבין העיריה, קמה חובה לעיריה להבטיח את התנהלותם התקינה ולעמוד על התנהלות שאינה פוגענית, מפלה ומלבה.
במציאות הולכת ומעמיקה של עיר דו לאומית נדרשת הכרה וקבלה מערכתית בחלקם של הפלסטינים במציאות הירושלמית. בהעדר שטחי ציבור בשכונות הפלסטיניות, עתידות האוכלוסיות להתערבב במידה גוברת בעיר, ועל כן נדרשת תשתית ארגונית וערכית להכלת מציאות זו ולמניעה נחרצת ונוקבת של האלימות הלאומנית היהודית בה.
 

[1] "עדה לאלימות בירושלים: , זה היה לינץ',", מאקו  17/8/12 http://www.mako.co.il/news-law/crime/Article-1c685f750743931017.htm
[2] "קרבן הלינץ' חזר ללימודים והתעלף", מיינט 29/8/12 http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-4274287,00.html
[3] ברקת הגיב על התקיפה ב 19/8, שלושה ימים אחרי שאירעה
[5] "חמישה צעירים נעצרו בחדש שהיכו צעיר ערבי בירושלים", אתר נרג' 8/9/12 http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/402/011.html?hp=1&cat=402&loc=53
[6] "מתדלק ערבי בירושלים: היכו אותי ואיימו להרוג ערבים", ווינט 9/9/12 http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4278723,00.html
[13] ראו למשל את הידיעות באתר הקול היהודי http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=38748 ו-http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=21791
[14] גם מהכתוב בידיעה על יידוי האבנים לעבר שועפט עולה שאירועים דומים קרו בעבר אך לא זכו לסיקור עיתונאי. ב 3/11/12 יהודים תקפו באבנים וגז מדמיע פלסטיני בשכונת רוממה. המותקף נפגע קל בראשו ופונה לבית החולים http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=45508. ידיעה זו לא זכתה לדיווח תקשורתי מה שעשוי ללמד על חזרה "לשגרה" ואיבוד עניין מצד התקשורת והציבור הרחב.
[15] למרות שהתוקפים קראו "מוות לערבים" הדוקר הואשם בהריגה בלבד ולא ברצח "דקר למוות ערבי ונאשם בהריגה", ווינט 27/2/2011 www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4034993,00.html
[16] "ללכת על בטוח: דקר ערבין למוות ונאשם בהריגה", ווינט 27/2/11 http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4034993,00.html
[20] " אחד החשודים בלינץ' בפלסטיני בירושלים: 'מצדי שימות, הוא ערבי'", הארץ 20/8/2012 http://www.haaretz.co.il/news/law/1.1805474
[21] "כהנא חי ברווחה", הארץ 7/5/11 http://www.haaretz.co.il/misc/1.1173276
[22] ראיון עם בנצי גופשטיין באתר הקול היהודי  30/10/12 http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=45183
[23] למשל, קמפיין באפריל השנה להחרמת סניף של רשת יש בגבעת שאול: http://www.leava.022.co.il/BRPortal/br/P102.jsp?arc=326787
[24] "הולכת עם ערבי? את רשומה אצלנו בפנקס", מיינט 31/5/2012 http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-4236203,00.html
[25] " אחד החשודים בלינץ' בפלסטיני בירושלים: 'מצדי שימות, הוא ערבי'", הארץ 20/8/2012 http://www.haaretz.co.il/news/law/1.1805474
[26] "להב'ה: הבנות שלנו לא הפקר", ערוץ 7 21/8/2012 http://www.inn.co.il/News/News.aspx/242931
[27] כפי שנכתב בפלייר שלהב"ה לכאורה הפיצו אחרי התקיפה של ג'ולאני (ראו תמונה).
[28] מתוך נוסח התלונה, מס' 362361/2012
[29] "מפת פעילי הימין: כך תקנו רק מיהודים בשוק מחנה יהודה", וואלה 26/7/12 http://news.walla.co.il/?w=/90/2553257
[30] "מכתב הרבניות: בנות אל תצאו עם ערבים", ווינט 28/12/10 http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4005854,00.html
[31] "רוב התלונות נגד רבנים מסיתים אינן נחקרות", נרג' 8/11/11 http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/303/891.html?hp=1&cat=402&loc=9
 [32] "פעולת תג מחיר בירושלים", מאקו 27/10/11 http://www.mako.co.il/news-channel2/Channel-2-Newscast/Article-f70692af6664331017.htm
"תג מחיר בירושלים: 'נקמה' על כלי רכב", מאקו 4/1/12 http://www.mako.co.il/news-military/security/Article-9676cd74047a431017.htm
"כתובות תג מחיר רוססו בבית ספר ובמנזר בירושלים", וואלה 7/2/12 http://news.walla.co.il/?w=/90/2506911
[33] "שוב תג מחיר בירושלים: הושחתו קברי מוסלמים", נרג' 10/11/11 http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/304/961.html
[34] "חשד לפעולת תג מחיר: ניסיון הצתת מסגד בירושלים", גלובס 14/12/11 http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000706634
[35] לאחר ההרס ביצהר: פעולות מחאה ברחבי הארץ", הקול היהודי 4/11/12 http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=45545
[37] ציטוט חלקי אפשר למצוא ב- http://cafe.themarker.com/topic/1355624/
[38] "הבוקר: 12 צווי גירוש מנהליים ליהודים – חלקם לתקופה של שנה" הקול היהודי 2/8/11 http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=11920
[39] "צווי הרחקה משטח הגדה הוצאו נגד 12 צעירים", הארץ 5/1/12 http://www.haaretz.co.il/news/politics/1.1609592
[40] "עצורים בירושלים: פעילי ימין שברו שמשמות לניידת", ווינט 14/12/11 http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4161564,00.html
[41] "הורחקו מיו"ש ופועלים בירושלים: מורחקי יצהר", ערוץ 7 2/10/11 http://www.inn.co.il/News/News.aspx/227190
[42] "נלחמים במאחזים: צה"ל הוציא צו הרחקה מנהלי לנער בן 15", הקול היהודי 5/12/12 http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=50805  וגם "המורחק המנהלי החדש", הקול היהודי 4/12/12 http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=50587
[43] "ערבי הותקף ביום ראשון בקרית משה בירושלים", הקול היהודי 12/12/12 http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=51441
[44] "'תג מחיר, במנזר בעמק המצלבה"ף מרג' 12/12/12 http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/421/812.html
[45] "אלוף פיקוד העורף יאיר גולן הרחיק פעיל ימין משכונת פסגת זאת", הארץ 25/5/2010 http://www.haaretz.co.il/news/politics/1.1203444
[46] כך למשל, הוקדש בינואר 2012 "סיבוב שערים"  - תהלוכה חודשית סביב הר הבית – למורחקים מהגדה: "מחר סיבוב שערים בסימן 'ונטעתים על אדמם,", הקול היהודי 23/1/12 http://www.hakolhayehudi.co.il/?p=23683
[47] לסקירה מקיפה של התבטאויות הרבנים ראו את הדוח של המרכז לפלורליזם יהודי "'ואהבת לו כמוך?' גזענות בשם ההלכה",עו"ד עינת הורביץ, עו"ד ליאורה בכור, הרבה אלונה ליסיצה,  המרכז לפלורליזם יהודי נובמבר 2011 http://www.irac.org.il/UserFiles/File/Gizanut-04.pdf
[48] "עימות דתי: צפת על סף פיצוץ", נרג' 24/10/10 http://www.nrg.co.il/online/54/ART2/170/128.html
[49] למשל, "50 רבני ערים: לא להשכיר דירות לערבים", וואינט 7/12/12 http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3995411,00.html
[50] המקובל דוד בצרי ובנו הודו בעבירת הסתה", ניוז1 6/11/08 http://www.news1.co.il/Archive/001-D-178277-00.html
[51] כנס זה הוא דוגמא אחת מני רבות לפעילות נרחבת של רבנים בכל הארץ נגד השכרת ומכירת דירות לערבים. הרב שמואל אליהו הוא דמות מרכזית בקמפיינים אלו.
[52] " הזהירו אותי שלא אתן יד להבאת המוסלמים", הארץ 28/1/13 http://www.haaretz.co.il/sport/israel-soccer/1.1916561
[56] "יותר מ300 אוהדי בית"ר תקפו עובדים ערבים בקניון מלחה", הארץ 23/3/12, http://www.haaretz.co.il/sport/israel-soccer/1.1670339
[57] "אוהדי בית"ר צעדו בירושלים, קראו קריאות גזעניות ותקפו אישה", הארץ 15/4/12 http://www.haaretz.co.il/news/law/1.1686408
[58] מפלגת הימין הקיצוני שבה היו חברים עד לאחרונה מיכאל בן ארי, ברוך מרזל ואיתמר בן גביר
[59] "עשרות אוהדי בית''ר עשו שבת אצל ברוך מרזל בחברון", נרג' 7/6/12 http://www.nrg.co.il/online/54/ART2/375/250.html
[60] "מיכאל בן ארי מתעניין ברכישת בית"ר ירושלים", וויינט 6/7//12 http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4251996,00.html
[61] "עימותים בין פעילי שמאל לאנשי ימין במהלך צעדת הדגלים", נרג' 1/6/11
[64] "'תורת המלך' בירושלים: לא רוצים ערבים בשכונה", נרג' 17/8/2011 http://www.nrg.co.il/online/54/ART2/271/586.html
[65] "לינץ' בפסגת זאב", יוטיוב 27/5/2008 http://www.youtube.com/watch?v=wH6_qHz6Tyw
עדויות של הנערים שהשתתפו בתקיפה נמצאות בכתבת הארץ מ 28/5/2008 http://www.haaretz.co.il/misc/1.1327826
[66] "משה בן זיקרי והמאבק למען פסגת זאב יהודית", ערוץ 10 13/5/10 http://www.youtube.com/watch?v=XqDAUswp1wQ
[67] מקור "דרישה בפסגת זאב: לא לתת למשה בן זיקרי להתמודד", נרג' 18/11/10 http://www.nrg.co.il/online/54/ART2/179/663.html
[68] מפרסומים בתקשורת עולה כי עזיבתו של בן זיקרי את השכונה – ואת ירושלים – קשורה בשיחות אזהרה שקיים עימו השב"כ.
[70] ידיעות ירושלים 6/7/12
[71] שם
[72] " אלדד: להפעיל שיטות ג'וליאני בגבעה הצרפתית", ערוץ 7 6/1/11 http://www.inn.co.il/News/News.aspx/214673
הגן הלאומי בהר הצופים אינטרסים פוליטיים במקום רווחה לתושבים
01/01/2012
ביום 17/11/11 פורסמה להתנגדויות על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה תכנית "גן לאומי מורדות הר הצופים" (תכנית 11092א). תכנית זו, שביזמת רשות הטבע והגנים ובתמיכתה של עיריית ירושלים, צריכה להדאיג את מי שרוצה בפתרון מדיני ומבין את משמעות הגן לשתי שכונות פלסטיניות סמוכות שבתוך השטח המוניציפאלי של ירושלים.

תושבי עיסאוויה ותושבי א-טור מוחים נגד "הגן הלאומי" המתוכנן ששטחו חודר לשכונותיהם, ומצוי מטרים ספורים מקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית – שבאורח פלא שטחים איכותיים בבעלותה, אשר לכאורה רלוונטיים יותר לגן הלאומי נותרו מחוץ לשטחו.

כפי שמאשרים בארגון במקום, מתכננים למען זכויות תכנון: לשתי השכונות אין אפשרות להתרחב אלא לאזור המיועד כעת לגן לאומי. אלו עתודות הבניה האחרונות  שנותרו להם לאחר שגם שטחים אחרים של אדמותיהם הופקעו, נבנו עליהם כבישים, מוסדות ישראלים ועוד.

שתי השכונות מנהלות במשך שנים דיונים מול העיריה על תכניות שיאפשרו את פיתוחן, את המענה לגידול הטבעי במקום, את מניעת הריסות עשרות הבתים, ואת המשך החיים במקום. תושבי שתי השכונות נפגשו פעמים רבות עם נציגי העיריה ואף דנו בתחומי התכנית עם רשות הטבע והגנים. הם קיבלו מנציגי העיריה הבטחות רבות, הוציאו ממון רב לעריכת תכניות בהתאם להבטחות אלו ונדהמים עתה נוכח הפקדת התוכנית העומדת בניגוד לכל שסוכם
איתם.
 

הר הצופים חניון גבעתי
02/02/2012
 
הר הצופים חניון גבעתי 
ינואר 2012

ביום 17/11/11 פורסמה להתנגדויות על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה תכנית "גן לאומי מורדות הר הצופים" (תכנית 11092א). תכנית זו, שביזמת רשות הטבע והגנים ובתמיכתה של עיריית ירושלים, צריכה להדאיג את מי שרוצה בפתרון מדיני ומבין את משמעות הגן לשתי שכונות פלסטיניות
סמוכות שבתוך השטח המוניציפאלי של ירושלים.

תושבי עיסאוויה ותושבי א-טור מוחים נגד "הגן הלאומי" המתוכנן ששטחו חודר לשכונותיהם, ומצוי מטרים ספורים מקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית – שבאורח פלא שטחים איכותיים בבעלותה, אשר לכאורה רלוונטיים
יותר לגן הלאומי נותרו מחוץ לשטחו.

כפי שמאשרים בארגון במקום, מתכננים למען זכויות תכנון: לשתי השכונות אין אפשרות להתרחב אלא לאזור המיועד כעת לגן לאומי. אלו עתודות הבניה האחרונות  שנותרו להם לאחר שגם שטחים אחרים של אדמותיהם הופקעו, נבנו עליהם כבישים, מוסדות ישראלים ועוד.
שתי השכונות מנהלות במשך שנים דיונים מול העיריה על תכניות שיאפשרו את פיתוחן, את המענה לגידול הטבעי במקום, את מניעת הריסות עשרות הבתים, ואת המשך החיים במקום. תושבי שתי השכונות נפגשו פעמים רבות עם נציגי העיריה ואף דנו בתחומי התכנית עם רשות הטבע והגנים. הם קיבלו מנציגי העיריה הבטחות רבות, הוציאו ממון רב לעריכת תכניות בהתאם להבטחות אלו ונדהמים עתה נוכח הפקדת התוכנית העומדת בניגוד לכל שסוכם
איתם.

תכנית הגן הלאומי סותרת גם את תכנית המתאר המקומית ירושלים 2000. תכנית ירושלים 2000 סימנה אזורי הרחבה לשכונות, וכעת תכנית הגן הלאומי מבטלת אותם.

תכנית הגן הלאומי משתלבת בתכנית גדולה יותר ליצירת רצף בין ירושלים לבין מעלה אדומים. שיפולי הגן המתוכנן נושקים לאזור E1 שבו מתוכננת הרחבת מעלה אדומים לכיוון ירושלים. הממשל האמריקאי והקהילה הבינלאומית כולה מתנגדים בתוקף לבניה באזור זה. בניה באזור זה תכתר את ירושלים המזרחית, תנתק את הקשר ההכרחי בינה ובין הגדה המערבית, ואף תחצוץ בין שני חלקי הגדה: אזור רמאללה בצפון ואזור בית לחם בדרום. תכנית הגן הלאומי, אם תאושר, תהיה מכשול בלתי הפיך לפתרון שתי המדינות.

העתיקות בשטח הגן אינם בעלי משמעות ייחודית יותר מאלו המוכרים בשכונות ישראליות שנבנו בירושלים על גביהם. כך בפסגת זאב, רכס שלמה ועוד. חשיבות העתיקות אינה יכולה להיות שיקול המצדיק הכרזה על גן לאומי
באזור זה.

ובליבה פצע - סיפורו של כביש בגין בבית צפפא
20/02/2014
ובלבה פצע – סיפורו של כביש בגין בתוך בית צפאפא
ינואר 2013
 
בתוך שכונת בית צפאפא מתבצעות עבודות מאסיביות להסבתו של כביש פנימי לאוטוסטרדה של שישה מסלולים ויותר. הכביש החדש יבתר את השכונה לשניים, ינתק כבישים פנימיים בתוך השכונה, יהווה מפגע סביבתי אדיר, וישנה לחלוטין את אופיה של השכונה השקטה.
בית צפאפא היא שכונה בדרום ירושלים, בה חיים כ-9,300 תושבים. חלקה הגדול של השכונה מצוי בירושלים המזרחית. עד שנת 1967 הייתה השכונה חצויה בין ירדן לבין ישראל. בין שני חלקיה הפריד קו מסילת הרכבת. מעמדם של רוב תושבי השכונה הוא מעמד של תושבי קבע. מיעוטם אזרחי ישראל.
 
הכביש המתוכנן ישלים את החיבור בין שני כבישים מהירים (אוטוסטרדות) המחברים שני גושי התנחלות מרכזיים לירושלים ולאזור תל אביב: כביש המנהרות מדרום ירושלים, המוביל לגוש עציון (כביש מס' 60), וכביש 443 מגבעת זאב בצפונה של ירושלים לאזור מודיעין. שני הכבישים מחוברים היום כמעט לגמרי  באמצעות כביש בגין החוצה את ירושלים מצפון לדרום. הכביש המתוכנן ישלים את חיבורו של כביש בגין לכביש המנהרות.
 
עם פריצת הכביש בבית צפאפא, יחוברו שלושת גושי ההתנחלות הגדולים באזור ירושלים (גוש עציון בדרום, גבעת זאב בצפון ומעלה אדומים - באמצעות כביש מס' 1 - במזרח) לרשת כבישים מהירה שתחצה את העיר מדרום, צפון ומזרח. בכך יושלם שלב משמעותי נוסף בתוכנית ממשלתית בעלת משמעויות פוליטיות כבדות משקל, להרחבה משמעותית נוספת של גבולות ירושלים על פי מתווה של "ירושלים הגדולה" החובקת את גושי ההתנחלויות סביבה, חודרת עמוק אל לב הגדה המערבית, מפצלת את הגדה המערבית ומנתקת אותה מירושלים.
 
על מדיניות זו, שתשנה את אופיה של ירושלים ושיש לה השלכות פוליטיות מרחיקות לכת, מעולם לא התקיים דיון ציבורי, וההחלטות הנוגעות לה התקבלו בפורומים ממשלתיים צרים וסגורים.  עירית ירושלים וגופים נוספים מבצעים את התוכנית, תוך עקיפה של הליכים הכרחיים של שיתוף הציבור, ובניגוד מחלט לאינטרסים של תושבי בית צפאפא שמוצאים עצמם לכודים בתוך החלטות פוליטיות  שאין להן דבר עם טובת השכונה.
 

 
 
בין גבעת זאב לגוש עציון – על גבי בית צפאפא
כביש 4 הינו הכביש העירוני העובר בבית צפאפא. כעת מבקשת העיריה להאריך את כביש 50 (כביש בגין) בדומה לנתיב כביש 4 הקודם,  כך שיחצה את בית צפאפא ויתחבר לכביש המנהרות.
 
כאמור, ב-1949 נחצתה בית צפאפא באמצעות קו הגבול בין ירדן וישראל (הקו הירוק) ושני חלקי הכפר נותקו זה מזה למשך 19 שנה. בשנות ה-90 נסלל כביש דב יוסף (המוביל מצומת פת לשכונת גילה), שחצה את הכפר והפריד ממנו את שכונת שראפת בחלקו המערבי) . כביש זה פגע באופי השכונה ובאיכות החיים של תושביה. כעת מבקשים לחצות את בית צפאפא שוב, באמצעות סלילת הכביש המהיר בתוך השכונה -  משל הייתה השכונה משאב התחבורה של ירושלים רבתי, ולא שכונת מגורים.
 
רוחב הכביש המתוכנן לחצות את השכונה נע בין 33 מטרים לבין 78 מטרים. מדובר על כביש שבחלקו יהיה בן 6 מסלולים, ובחלקים אחרים הוא מגיע אף ל-10-11 מסלולים. 
 

 
 
עתירת התושבים נגד הכביש
ביום 10/12/12 הגיש עלאא' סלמאן,  יחד עם 15 תושבי בית צפאפא נוספים, עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים, באמצעות עו"ד קייס נאסר, נגד עיריית ירושלים וחברת מוריה שבבעלותה  המבצעת את עבודות סלילת הכביש.
 
סלמאן גר בביתו, עם הוריו, אחיו ובני משפחתם, על ילדיהם, משנת 2000. היום, מטרים ספורים מביתו אמורה לקום חומה אקוסטית שתחסום את הרעש מהכביש המתוכנן. הכביש והחומה יחסמו את האוויר,  את הנוף, ואת המעבר לשאר חלקי השכונה: בית הספר של הילדים, קופת החולים, בית הקברות והמסגד.

 
רק סמוך להגשת העתירה, התברר לתושבי השכונה כי תוך כדי משא ומתן שהתנהל בין העיריה לבין מנהלת הכפר, העיריה הגישה כבר בקשות להיתרי הבניה לסלילת הכביש במתכונתו המורחבת. אמנם בעיריה הבטיחו במהלך המו"מ לבצע קירוי של חלק קטן מן הכביש, אך גם המנהלת לא הסתפקה בכך ובוודאי לא שאר התושבים.
 
בניגוד למקטעים אחרים בכביש בגין, רק במקטע הכביש המתוכנן לעבור בבית צפאפא לא הוגשה על ידי העיריה תכנית מפורטת, ולא ניתנה לתושבים ההזדמנות להתנגד לה. העיריה מבקשת להסתפק בתכנית הקיימת משנת 1990, אך זו ייעדה כביש שכונתי במקום, ובוודאי שהתושבים לא יכלו לצפות שיוסב לכביש 6 מסלולי שאליו לא תהיה להם אפילו גישה.
 
ללא תכנית מפורטת, לתושבי בית צפאפא לא ניתנה כל הזדמנות להביא את טענותיהם נגד הכביש, וזאת למרות שהכביש המתוכנן גוזל מאדמות השכונה מאות דונמים ופוגע פגיעה אנושה באיכות חייהם. בהעדר תכנית מפורטת, עלולים התושבים לאבד את זכותם לתבוע פיצויים בגין ירידת הערך שתיגרם לבתיהם ולקרקעות שלהם.

עיתונאי הארץ, ניר חסון[1]:
"כביש בגין לא חוצה את שכונת בית הכרם וגם שום שכונה אחרת בירושלים. הוא תוחם את השכונות היהודיות אבל קורע לגזרים את השכונה הפלסטינית."
 
 
תושבי בית צפאפא יצאו למאבק ציבורי נגד הכביש.
להצטרפות למאבק ולמידע:
ala_slman@yahoo.com
 aviv@ir-amim.org.il

 
 
 

 
[1] ניר חסון, דורסים את בית צפפה, מיום 20/12/12: http://blogs.haaretz.co.il/nirhasson/51/ ועדכון מיום 25/12/12: http://blogs.haaretz.co.il/nirhasson/66/
 
ירושלים בצל ההתנתקות מעזה
01/08/2005

ההתנתקות מעזה ממקדת אליה את כל תשומת הלב המקומית והעולמית. בחסות צעד דרמטי זה מיישמת עתה ממשלת ישראל בירושלים ובסביבתה מדיניות ברורה ועקבית שנועדה להרחיב את גבולות ירושלים רבתי, לנכס את ירושלים המזרחית, וליצור עובדות בשטח שיש בהן כדי לסכל כל סיכוי להגיע להסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים. עיר עמים סבורה שמדיניות זו היא בעלת השלכות מרחיקות לכת לרעה על מעמדה של העיר, על יציבותה ועל עתיד היחסים והסיכויים להגיע להסדר בין ישראל לבין הפלסטינים. נייר עמדה זה נכתב במטרה להאיר מגמות אלה ואת האופן בו הן ממומשות ולהתריע מפני תוצאותיהן האפשריות.
כביש בגין דרום בבית צפאפא – עדכון בעקבות תגובת המשיבים לבית המשפט
13/08/2013
ב 26 ביוני 2013 הורו שופטי בית המשפט העליון לעיריית ירושלים, משרד התחבורה וחברת מוריה להציג בפניהם פתרונות מפורטים )כולל זמנים לביצוע( אשר יתנו מענה לנזקים שכביש בגין דרום צפוי לגרום לשכונת בית צפאפא ולתושביה. תגובת הרשויות הוגשה לבית המשפט ב 25 ליולי. תושבי בית צפאפא והמנהל הקהילתי רשאים להגיש עד ה 28- לאוגוסט את תגובתם. להלן נשוב ונזכיר בתמצית את השתלשלות הדברים, ולאחר מכן נביא את עיקרי תשובת הרשויות.
כבישים בבית צפפא - מפה של 'במקום'

מטמנת פסולת בעיסאוויה
01/03/2012

התכנית מייעדת שטח של 517 דונם בערוץ של נחל אוג בין עיסאוויה, שועפאת וענתא כמטמנה עבור פסולת בניה. בשטח מתגוררות כ-30 משפחות פלסטיניות שבתיהן יהרסו. להפיכת ערוץ הנחל למטמנת פסולת יתלוו נזקים סביבתיים רבים והיא סותרת שורה של החלטות שהתקבלו על ידי המשרד להגנת הסביבה לגבי הטיפול בפסולת בניין. בפרט, תכנית האב לטיפול בפסולת בניין הכינה רשימה של 20 אתרים מומלצים עבור המטמנה – נחל אוג אינו אחד מהם.
 
אלא שהפיכת השטח למטמנה תמנע בניה לפלסטינים באזור אסטרטגי בגבול המזרחי של ירושלים המזרחית: היא תשאיר את השכונות עיסאוויה, שועפאת וענאתה מופרדות אלו מאלו ותמנע אפשרות של רצף ביניהן. מניעת בניה לפלסטינים בשטח הזה שמחבר בין ירושלים למעלה אדומים ו E-1 משלימה את הכוונות של ישראל לבנות ב E-1 כדי לחסום את החיבור מזרחה בין ירושלים המזרחית למדינה פלסטינית עתידית.


 
מטמנה לפסולת בניה ועפר בנחל אוג (תכנית 13900) –
המדיניות הישראלית באזור
E-1, פגיעה בזכויות אדם והרס סביבתי
מרץ 2012
כתיבה: אביב טטרסקי, תחקירן

 

 המטמנה מיועדת להשתרע על שטח שממזרח לכביש מס' 1 למעלה אדומים ועד לגדר ההפרדה התוחמת את השטח מצפון. שטח זה גם גובל באזור E-1 שבו יש לישראל תכניות בניה מאסיביות הזוכות להתנגדות חריפה בעולם. חלקים נרחבים מהשטח נמצאים בבעלות פרטית של תושבי עיסאוויה, ענתא ושועפט. חלק קטן מהשטח נמצא בבעלות פרטית ישראלית.

כפי שיפורט להלן, לתכנית השלכות רבות:
כידוע, תכניות הבניה ב E-1 נועדו ליצור רצף ישראלי בנוי ממעלה אדומים לכיוון ירושלים ולבסס טריז אשר ימנע חיבור בין ירושלים המזרחית מזרחה אל מדינה פלסטינית עתידית. השטח המיועד למטמנה נושק ל E-1  ממערב. ייעודו למטמנת פסולת, ימנע בניה לפלסטינים באזור אסטרטגי זה ביציאה המזרחית מירושלים.
במסגרת התכנית מתוכננים להיהרס בתיהן של  כ-30 משפחות בדואיות ופלסטיניות אשר מתגוררות בשטח האמור. נוסף על כך, לתכנית יהיו השלכות שליליות הן מהבחינה המדינית והן מבחינת תנאי החיים של תושבי שכונת עיסאוויה.
נוסף על כך, הבחירה להפעיל מטמנת פסולת בתוך ערוץ של נחל כרוכה גם בפגיעה סביבתית, ועומדת בסתירה לשורה של החלטות שהרשויות התכנוניות קיבלו לפני שנים ספורות לגבי הטיפול בפסולת בניין ועפר במחוז ירושלים.
לאור כך מתחזקת התחושה שלא שיקולים תכנוניים הם שהביאו להחלטה שהפסולת שמיוצרת בירושלים תושלך דווקא בשטח שבין עיסאוויה לענתא. נראה שמדובר במקרה נוסף שבו שאלות תכנוניות ורווחתם של תושבי ירושלים נדחים הצידה למען מטרות פוליטיות.
ההיבט המדיני
בשל המיקום הרגיש בצמוד לאזור E1 ובין גדר ההפרדה לבין הצד המזרחי של הכביש למעלה אדומים, ליישום התכנית יהיו משמעויות מדיניות לא מבוטלות. הפעלת השטח כמטמנה, תוך מניעת בניה פלסטינית בו, משקפת את המדיניות הישראלית העקבית של השתלטות על שטחי מפתח המחברים את ירושלים המזרחית לגדה המערבית בכלל ולמעלה אדומים בפרט. התכנית -
-          תהווה חוליה נוספת במאמצים לחבר את מעלה אדומים לירושלים דרך אזור E1. כידוע, קיימת התנגדות בין לאומית חריפה לבניה ישראלית באזור E1, הנתפשת כצעד חד צדדי של יצירת רצף ישראלי טריטוריאלי אל עומק השטחים הפלסטינים ותקיעת טריז בין צפון הגדה לדרומה.
-          תשתלט על כל השטח הלא מבונה בין הגדר לשכונות הפלסטיניות. בכך היא תמנע רצף פלסטיני מעיסאוויה לענתא כחלק ממאמץ כולל לנתק בין ירושלים המזרחית לפרבריה המצויים בשטחי הרשות הפלסטינית.
-          תמנע אפשרות לבניה פלסטינית לאורך הכביש המחבר בין ירושלים למעלה אדומים ודרום הגדה.
 
 
המשך כיתורה של עיסאוויה
התכנית ממשיכה את המדיניות של השתלטות ישראלית על השטחים שמסביב לשכונות הפלסטיניות בירושלים המזרחית ושימור מצוקת הבניה החריפה השוררת בהן.  לצדה של תכנית 13900, מונחת בימים אלה בפני הוועדה המחוזית לתכנון ובניה תכנית הגן הלאומי במורדות הר הצופים, שגם אותה מקדמת עיריית ירושלים (תכנית 11092א). שתי התכניות נמצאות בשטחים הפתוחים הצמודים לעיסאוויה: התכנית הראשונה נוגעת כאמור לשטח שמצפון לשכונה ואילו תכנית הגן הלאומי היא לגבי השטח שמדרומה, לכיוון שכונת א-טור.
מדובר בשטחים אשר חלקים נרחבים מהם נמצאים בבעלות של תושבי השכונה ושמהווים את עתודת הקרקע היחידה להתרחבות השכונה ומתן מענה למצוקת הבניה החריפה שיש בה[1].
תושבי עיסאוויה הגישו במשותף עם עמותת במקום תכנית מתאר (תכנית 11500), הנוגעת בעיקרה בשטחים שממזרח לשכונה, כשבשטח שמצפון לה התכנית ייעדה אזור של תעשיה קלה ובית ספר תיכון. במקום לסייע בקידום תכנית המתאר, החליטו בעירייה לסכל את האפשרות לפתרון מצוקת הדיור ומבני הציבור בשכונה על ידי קידום תכנית הגן הלאומי[2]. כעת, תכנית 13900 תסתום את הגולל על האפשרות לבנות בשטח שמצפון לשכונה. יחד, תכנית הגן הלאומי ותכנית המטמנה נראות כמו מהלך משולב שנועד למנוע את גדילת השכונה, למרות הצורך החריף שקיים בה הן למבני ציבור והן לבניה למגורים.
המטמנה אמורה להיות פעילה כ- 20 שנה ולאחר מכן היא תכוסה והשטח יוכל לשמש למטרות שונות. על פי גירסה מוקדמת של התכנית, עם סגירת המטמנה היה אמור להיות מוקם בשטח מרכז תעסוקה לתושבי עיסאוויה והסביבה. בשל התנגדויות פוליטיות מהימין בוטל חלק זה ובמקום זאת התכנית מייעדת את השטח לפארק. בכך, מצטרפת התכנית לסדרה של החלטות עירוניות – בולאג'ה (פארק עמק רפאים), בשכונת אל-בוסתאן (תכנית גן המלך), שכונת א-צואנה (גן לאומי עמק צורים) וכו' – אשר מונעות בניה לפלסטינים על ידי הכרזה על שטחים כפארקים וכגנים לאומיים.
הזכות לדיור - עשרות משפחות יסולקו מבתיהן
כאמור, חלק נכבד משטח התכנית נמצא בבעלות פרטית של תושבים מעיסאויה, ענאתה ושועפט. בשטח התכנית נמצאים כמה מבני אבן ועשרות בקתות שבהם מתגוררות כ-30 משפחות של פלסטינים ובדואים משבט הג'האלין החיים במקום עוד מלפני 1967. התכנית מסמנת את כל המבנים להריסה, כלומר תגרום לגירוש המשפחות מבתיהן. מדובר במשפחות עניות והעירייה אינה מציעה להן כל חלופה למגורים.
 
פגיעה סביבתית והתעלמות מהחלטות קודמות
המשרד להגנת הסביבה פרסם בשנת 2006 את תכנית האב למחוז ירושלים לטיפול בפסולת בניה[3]. בתכנית האב ישנה רשימה של 21 אתרים בירושלים וסביבתה המומלצים כמתאימים להטמנת פסולת בניין. למרות שנחל אוג כן נבדק במסגרת סקר לאיתור מקומות המתאימים להטמנת עפר ופסולת בניין, הוא לא נכלל ברשימת האתרים המומלצים בתכנית האב. ועדת התכנון והבניה של מחוז ירושלים אימצה את תכנית האב ואף רשמה במפורש את ההחלטה שפסולת בניין תוטמן במחצבות נטושות על מנת הימנע מהפגיעה הסביבתית הכרוכה בהטמנה בואדיות[4]. באזור ירושלים ישנן מספר מחצבות כאלו, למשל בגילה.
הפיכת החלק העליון של ערוץ נחל אוג – אשר מנקז את מדרונות הר הזיתים והר הצופים - למטמנה של פסולת, כרוכה כמובן בפגיעה סביבתית קשה, סותרת את ההחלטה האמורה של ועדת התכנון ומתעלמת מרשימת האתרים המומלצים המופיעים בתכנית האב. בשל סיבות אלו החברה להגנת הטבע וגופים סביבתיים נוספים הגישו התנגדויות לתכנית.
הסתירות בין תכנית המטמנה למדיניות הסביבתית אשר גובשה לפני שנים ספורות מחזקות את התחושה שהאתר נבחר לא בשל סיבות ענייניות אלא משיקולים פוליטיים כפי שתואר לעיל. התוצאה היא פגיעה חריפה בזכויותיהם של תושבי עיסאוויה והמשפחות החיות בשטח התכנית כמו גם יצירת קושי נוסף בדרך לפיתרון מדיני מוסכם בין ישראל לפלסטינים..
 

[1] ההערכה היא שעד 2020 יהיה מחסור של 2700 דירות בשכונה. בשכונה חסרים לפחות 3 בתי ספר ושנת הלימודים הנוכחית נפתחה כשל-150 תלמידי כיתה א' מהשכונה לא נמצא מקום בכיתות הקיימות.
[2] עוד על תכנית המתאר של תושבי עיסאויה ותכנית הגן הלאומי של העיריה ראו באתר המאבק נגד הגן הלאומי http://stopscopuspark.org/policy/ . קישורים לתכניות הגן הלאומי נמצאים בחלק העליון של הדף וקישורים לתכניות התושבים נמצאים בחלק התחתון.
[3] תכנית אב לטיפול בפסולת יבשה מחוז ירושלים (2006) - http://old.sviva.gov.il/Enviroment/Static/Binaries/index_pirsumim/p0418_1_1.pdf
[4] פרוטוקול הועדה המחוזית לתכנון ובניה ישיבה מספר 2006003 מתאריך 4/4/06
מכללה צבאית הר הצופים - נייר עמדה
20/12/2012
 
‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏ תכנית לבנייה של מכללת צה"ל בהר הזיתים (תכנית 51870)
ינואר 2013
כתב: אביב טטרסקי, תחקירן עיר עמים
 
ב-19/12/12 הסתיימה התקופה להגשת התנגדויות הציבור לתכנית להקמת מכללה צבאית בהר הזיתים - תכנית 51870 (התכנית הופקדה להתנגדויות הציבור על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה, ביום 19/10/12) התכנית מקודמת על ידי הרל"י (הרשות לפיתוח ירושלים) בשיתוף עם עיריית ירושלים ומשרד הביטחון ומשמעותה היא הקמה של מתחם צבאי גדול בירושלים המזרחית, למרגלות בית החולים אוגוסטה ויקטוריה והמתחם הלותרני.

על פי תקנון התכנית, המכללה תיבנה על פני שטח של כ-11 דונם (כלל השטח שבתכנית הוא 14 דונם). המכללה מיועדת להיות משכנן החדש של תכניות ההכשרה לקצונה הבכירה בצה"ל – בית הספר לפיקוד ומטה, המכללה לביטחון לאומי וכו'. מדובר על מתחם גדול שילמדו בו מאות קצינים מידי יום.
בעת הדיון הודגש, שמדובר במהלך שיספק מקומות תעסוקה וימשוך לעיר אוכלוסיה מקרב משרתי הקבע. כמו כן יוחסה חשיבות רבה שהמכללה הצבאית תמוקם בעיר הבירה. המיקום במזרח העיר נועד לאפשר שיתוף פעולה עם האוניברסיטה העברית בהר הצופים. ראש העיר ניר ברקת הגיע במיוחד לדיון וקרא לחברי הועדה לאשר את התכנית.
ב 16/1/13 התקיים בועדה המקומית לתכנון ובניה דיון בהתנגדויות לתכנית. ההתנגדות העיקרית הוגשה על ידי 5 פלסטינים, שהשטח עליו אמורה לקום המכללה הופקע מהם. בין השאר הם טענו שהליך ההפקעה מעולם לא הושלם ולכן הקרקע עדיין בבעלותם ואין אפשרות לאשר את בניית המכללה עליה. למרות זאת, הועדה המקומית המליצה לאשר את התכנית.
על היחס המזלזל של העיריה כלפי זכויות הקניין של פלסטינים אפשר ללמוד מהתגובה של דובר העיריה אשר הופיעה בכל העיתונים אשר דיווחו על הדיון: "ההתנגדויות שהתקבלו בועדה התמקדו בנושא הסדרי התנועה והחניה במקום, ואין עוררין על בניית המכללה באזור"[1].
 
על פי עמדת עיר עמים, אין לאשר תכנית זו:

  • בניגוד לדברי גורמים בעירייה[2], לפיהם המכללה מיועדת לקום על שטח שהוא חלק ממובלעת הר הצופים, בתוך גבולות הקו הירוק, הרי שעל פי בדיקה שערכנו 95% מהשטח נמצאים מחוץ למובלעת, כלומר מעבר לקו הירוק. בגלל הרגישות והמורכבות של הטענות קיימנו בדיקה מקיפה של מפות שונות (ישראליות ואחרות) המשרטטות את גבולות המובלעת. בכול הגרסאות השטח המיועד למכללה הצבאית נמצא מחוץ למובלעת הישראלית.
חשוב להדגיש שבעבר, נפסלה האפשרות להקים את המכללה בגבעת התחמושת שכן הצבא האמריקאי הודיע שלא יקיים קשרי עבודה עם המכללה אם תמוקם בירושלים המזרחית. כעת, צפויה שוב התנגדות של גורמים בין-לאומיים כולל סירוב מצידם לקיים קשרי עבודה עם המכללה במיקומה החדש. למרות שהיתה אפשרות להקים את המכללה ממש בתוך הקמפוס של האוניברסיטה (בבניין שפינתה האקדמיה לאמנויות בצלאל) ולהימנע מקושי זה, החליט מי שהחליט לבנות את המכללה מעבר לקו הירוק. ככל בניה ישראלית בירושלים המזרחית, בניה זו לא רק עומדת בניגוד לחוק הבין לאומי אלא אף קובעת עובדות בשטח באופן שיקשה על פיתרון מדיני עתידי בין ישראל לפלסטינים.  מהלכים חד צדדיים ממין זה מחריפים עוד יותר את חוסר האמון בין הצדדים בינינו לבין הפלסטינים.
  • הביקורת על מיקום המכללה הצבאית בירושלים המזרחית עלולה לפגוע גם באוניברסיטה העברית למרות שזו ממוקמת בשטחי מובלעת הר הצופים, כלומר בשטח שהיה בשליטה ישראלית גם לפני 1967: מיקום המכללה נבחר בשל קרבתו לאוניברסיטה והכוונה היא לקיים שיתוף פעולה הדוק בין שני המוסדות באופן שמרצי האוניברסיטה ילמדו במכללה והקצינים יעשו שימוש במתקני האוניברסיטה.
  • בעוד שעיריית ירושלים מתימרת "לצמצם פערים" בירושלים המזרחית אנו רואים שבפועל קרקע בבעלות פלסטינית ממשיכה להיות מנוצלת למטרות הפוכות מרווחתם של התושבים הפלסטינים. אם לא די בהפקעת הקרקע (בתהליך שכאמור יש עוררין אם בוצע כיאות) הרי שניסיונה של העיריה להכחיש את עצם קיומם של בעלים לקרקע אשר המתנגדים לתכנית, ממחיש באופן בוטה את יחסה של העיריה לפלסטינים תושבי העיר וזכויותיהם.
  • המכללה ממוקמת בסמוך לשכונות א-צוואנה וא-טור הסובלות ממחסור חריף הן במבני ציבור והן במבני מגורים. השטח שבו מתוכננת המכללה מיועד למבני ציבור. למרות זאת, הדיון בוועדה המקומית לא התייחס לצורכי השכונות ולשאלה האם השטח שבו מתוכננת המכללה יכול לתת מענה לחלק מצרכי הבניה שלהן.
  • השטח גובל בשני גנים לאומיים שנויים במחלוקת: גן לאומי מתוכנן במורדות הר הצופים וגן לאומי עמק צורים. גנים אלו הוקמו בשל אינטרסים פוליטיים ולא משיקולים 'ירוקים'[3]. זאת, על חשבון צרכי הבניה הזועקים של תושבי השכונות הפלסטיניות הסמוכות א- טור ועיסאוויה . על רקע זה צורם עוד יותר המקרה של המכללה, המצויה בין שני הגנים הלאומיים כשלפתע נסוגים 'ערכי טבע' בפני בניה לצרכים ישראלים.
  • בעת הדיון בוועדה המקומית לא היתה כל התייחסות להשפעה על מרקם החיים של הקמת מכללה צבאית בקרב אוכלוסיה פלסטינית. הדבר בלט במיוחד לאור הדיון הממושך לגבי התאמת המבנים המתוכננים למבנה הטופוגרפי על מנת שלא לפגוע בנוף.
  • הקמת מכללה צבאית בלב אזור עירוני עומדת בניגוד לרציונל העומד מאחורי המהלך הגדול עליו החליטה הממשלה להעביר את בסיסי צה"ל ממרכזי הערים אל הנגב[4].
 
 
 
 

[1] למשל, הידיעה ב"כל העיר" 18/1/13
[2] ראו כתבה בעיתון הארץ מתאריך 5/4/12 (פסקה אחרונה)
[3] למידע נוסף האינטרסים הפוליטיים מאחורי הקמת גן לאומי מורדות הר הצופים ועל הקמפיין לעצירתו ראו באתר המאבק.
[4] ראו כתבה בנרג' מתאריך 21/10/11 ראו גם הפרדוקס העולה מתגובת משרד הביטחון כפי שפורסמה בכל העיר: "מזרח העיר האם תיבנה קריית חינוך צבאית?" 13/4/12 – ממשרד הביטחון נמסר: "במסגרת החלטת הממשלה על פינוי מחנות צה"ל ממרכזי הערים, עיריית ירושלים בשיתוף האוניברסיטה העברית ומשרד הביטחון פועלים יחדיו להעברת המכללות לירושלים"
מסמך העקרונות לחברה הוגנת, שוויונית ושומרת זכויות אדם
 
מסמך העקרונות לחברה הוגנת, שוויונית ושומרת זכויות אדם

בשנים האחרונות מתחוללת מתקפה מדאיגה וחסרת תקדים על ערכים דמוקרטיים בסיסיים. 
אנו, ארגוני החברה האזרחית החתומים מטה, מציעים שורה של עקרונות הנדרשים לשם קיומה של חברה הוגנת, שוויונית ושומרת זכויות אדם.
 
הסדקים הקיימים בחברה בישראל עמוקים מתמיד, וכך גם הקושי ההולך וגובר לנהל את האי-הסכמות באופן מכבד ומכיל. אנו מסתכלים סביבנו ונוכחים כי הפכנו לחברה חסרת סולידריות, אשר הפערים הכלכליים בה הולכים וגדלים. אנו חוששים שמציאות קשה זו מובילה את הציבור שוחר הצדק והשוויון בישראל לייאוש ביחס לאפשרות להציב ערכים הומניסטיים בסיסיים בראש סדר היום הציבורי, ומתוך כך להשפיע על דרכה ועל עתידה של המדינה.

בימים אלה, ערב הבחירות לכנסת, ניכר 

אובדן הדרך ביתר שאת, עת נדמה כי שיח ערכי זה נעלם כמעט לחלוטין מהמרחב הציבורי והפוליטי. אולם דווקא בעת הזו עלינו לשוב ולדון בערכי היסוד של החברה שבה אנו רוצים לחיות.
 
אנו מאמינות ומאמינים כי העקרונות המוצעים מטה יכולים להוות בסיס לדיון עמוק, שראוי שהציבור כולו יעסוק בו, לא רק בתקופת בחירות, אלא כדיאלוג מתמשך ומתוך מחויבות לעתיד טוב יותר.
מעט מדי ומאוחר מדי - תכנית המתאר של ירושלים
01/06/2009

מעיון בתוכנית המתאר החדשה, ירושלים 2000, ניכר סדר היום הפוליטי המונח בבסיסה ובראשו ביסוס השליטה הישראלית באזורים האסטרטגיים ודחיקת הנוכחות הפלסטינית אל מחוצה להם. למימוש תוכניות אלה צפויות להיות השלכות מרחיקות לכת על היתכנותו של פתרון מדיני מוסכם לגבי עתידה וגבולותיה של העיר. כמו כן קיים ספק גדול באשר לעצם האפשרות להוציא את התוכנית אל הפועל, זאת לאור מספר מכשולים אדמיניסטרטיביים.
המשך קידום התוכנית כלשונה עלול להחריף את המצב המורכב-ממילא בירושלים ואת הכאוס התכנוני ואף לפגוע בישראל במישור המדיני.

עיסאוויה - שכונה תחת משטור וענישה קולקטיבית
20/01/2013
 
עיסאוויה  - שכונה תחת משטור וענישה קולקטיבית
20 בינואר 2013
 
משך יותר מחודש ימים הייתה שכונת עיסאוויה תחת משטור חסר תקדים, שעל אף שהן נעשו בחסות החוק,  אינן עולות בקנה אחד עם מנהל תקין ושוויוני.
 
על פי עדויות שהגיעו לידיעת עיר עמים, מאז יום 13/12/12, בעקבות תהלוכות הזדהות עם עציר תושב המקום, חיו תושבי השכונה תחת מבצע אכיפה חסר תקדים, שירד לכל תחומי חייהם, והכל בניצוח רשויות רבות, לרבות גורמים מן העיריה:
 
1.משטרה ומג"ב
עוד עמדו משך כל יום במהלך החודש האחרון שוטרים רבים בצדי הכביש, עצרו אקראית תושבים לחיפוש, לבירור, והכל תוך השפלה וחדירה לפרטיותם.
2.שב"כ ומסתערבים
3.בוחני רכב
4.פקחי בניה מטעם העיריה ופקחי רשות הטבע והגנים
5.חברת הגיחון
6.רשות המסים ומחלקת רישוי עסקים של העיריה
 
יאמרו כל הרשויות כי קמה עילה לפעולתן. אך כל מי שמכיר את המציאות בישראל, יודע כי אין המדובר בפעולה שגרתית ושגורה של רשויות אכיפת החוק, כאשר משך חודש שלם הן מטילות חיתתן יחדיו ובאופן יומיומי על תושבי שכונה אחת. סמיכות הפעולות האמורות לפעולות מחאה של תושבי השכונה, בגין מעצר תושב השכונה ובני משפחתו, צריכה לעורר דאגה רבה בדבר חופש הביטוי והמחאה של מי שחיים תחת שלטון ישראל, בעיר ירושלים. גם אם באצטלה של אכיפת חוק, ברור הוא כי אין מדובר אלא בנסיון בוטה, אנטי דמוקרטי, של דיכוי מחאה, תוך ענישה קולקטיבית של כל תושבי השכונה.
 
שכונת עיסאוויה הינה שכונה בירושלים. בשום שלב לא ידוע לנו כי נזעק ראש העיריה, שתושבי עיסאוויה הינם תושבי עירו, לסייע להם בדבר. ייקשה עלינו לדמיין שכונה בעיר אחרת שנתונה למשטור כאמור משך יותר מחודש, ואין ראש העיריה נזעק להגן על תושביו בפני התנהלות כאמור.
------------------------
 
ימים ספורים לפני פנייתנו לראש העיריה בעניין, בדרישה להתערבותו, הסתיים המשטור האמור, וזאת לאחר פגישת נכבדי השכונה עם מפקד מחוז ירושלים, ניצב יוסי פריינטי.
 
אנו נוסיף לבחון ולבדוק את משמעויותיה האנטי דמוקרטיות של פעולת הרשויות המתמשכת בלב שכונה בירושלים המזרחית, שתושביה תושבי ישראל.
עיר פתוחה - האמנם?
01/06/2010

הקדמה
בתוך מכלול הסוגיות המרכיבות את השיח אודות הסכסוך הישראלי- פלסטיני, סוגיית ירושלים היא אחת המורכבות, אם לא המורכבת מכולן. סיפוחה של ירושלים המזרחית על ידי ישראל - ב 1967 ובנייה מסיבית של עשרות אלפי יחידות דיור לציבור הישראלי בשטח המסופח, לצד גידול האוכלוסייה הפלסטינית בעיר המהווה כיום למעלה משליש מאוכלוסיית העיר, הפכו את המציאות הגיאו-פוליטית והדמוגרפית בעיר לפסיפס מורכב ביותר. יחד עם זאת, ככלל, העדיפו שתי האוכלוסיות – הישראלית והפלסטינית – לשמור על בידולן הלאומי המתבטא במגורים בשכונות נפרדות, על פי רוב הומוגניות באופיין .

מגמה זו עוברת בשנים האחרונות שינויים משמעותיים, בעיקר על ידי הגברת נוכחות יהודית בלב שכונות פלסטיניות בעיר המזרחית. על אף שמדובר במגמה בעלת מניעים אידיאולוגי ים מובהקים, ההתייחסות אליה היא כאל עניין נדל ני" גרידא. יתרה מזו, אישים בכירים ביותר הצדיקו מגמות אלה בטענה כי בירושלים מתקיים שוק נדל"ן חופשי אשר במסגרתו כל תושב יכול לקבוע את מקום מגוריו בכל מקום בו יחפוץ, ללא קשר לזהותו הלאומית או הדתית.

כך, בישיבת ממשלה שהתקיימה בתאריך 19 ביולי 2009, הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו, בתגובה לפרסומים אודות לחץ מצד הממשל האמריקני להפסיק את הבנייה הישראלית בירושלים המזרחית, "כי אין איסור לערבים לקנות דירות במערב העיר ואין איסור על יהודים לקנות דירות או לבנות דירות במזרח העיר - זו מדיניות של עיר פתוחה ועיר שאינה מחולקת, שאין בה הפרדות לפי דתות או שיוכים לאומיים".

דברים ברוח זו חזרו ונאמרו על ידי אישים פוליטיים וציבוריים שונים בתקופה האחרונה , בהקשר של הבנייה הישראלית בירושלים המזרחית , כאילו מדובר במדיניות ניטראלית כביכול, המאפשרת לכל תושבי העיר לרכוש בתים בכל אזור בעיר בו יחפצו. הסופר היהודי הנודע אלי ויזל חזר לאחרונה גם הוא על הדברים, באמרו כי "יהודים, נוצרים ומוסלמים אכן יכולים לבנות את ביתם בכל מקום בעיר . "

שאלת הבנייה בירושלים המזרחית היא סוגיה מורכבת בפני עצמה. "דו ח עיר- עמים ועמותת במקום ", בין המוצהר לאפש , "ר מראה עד כמה אפשרויות הבנייה של תושבי העיר הפלסטינים מוגבלות אפילו בתוך השכונות הערביות בירושלים המזרחית .

"דו ח קצר זה מבקש לבחון את ההצהרות בדבר מדיניות "העיר הפתוחה" שכביכול מתקיימת בעיר ובדבר האפשרות של תושבי העיר הפלסטינים לרכוש בתים בכל מקום ב ירושלים – כולל במערבה – ולשאול: האומנם ?

***
קטגוריות של בעלות על קרקעות
ככלל, הקרקעות במדינת ישראל מחולקות לשתי קטגוריות: אדמות בבעלות פרטית (ובכללן נכסי הכנסיות , ) ואדמות מדינה. אדמות המדינה מנוהלת על- ידי מנהל מקרקעי ישראל, גוף סטטוטורי המנהל על-פי חוק את אדמות המדינה, קרן קיימת ורשות הפיתוח .  

על פי נתונים של מנהל מקרקעי ישראל, האדמות הנמצאות תחת ניהולו מהוות %93 מכלל האדמות במדינת ישראל -כ( 22 מיליון דונם). בהתאם לחוק יסוד מקרקעי ישראל ולאמנה שנחתמה בין מדינת ישראל לבין הקרן הקיימת לישראל, אדם המבקש לרכוש אדמת מנהל, או נכס הבנוי על אדמת מנהל, לא רוכש את הבעלות על הקרקע עצמה, אלא חוכר אותה תחת חוזה פיתוח או חוזה חכירה לצרכי מגורים ("חכירה לדורות" היא ל-25 שנה ומעלה ). חוזה החכירה של המינהל מגביל את אפשרויות החכירה למי שהוא אזרח המדינה, או שזכאי להתאזרח תחת חוק השבות (כלומר ליהודי התפוצות). הפלסטינים תושבי ירושלים המזרחית, אשר אינם אזרחי המדינה אלא בעלי מעמד של תושבי קבע, אינם זכאים, לפיכך, לחכור אדמות מנהל .

למי יש נגישות לקרקעות?
כאמור, מנהל מקרקעי ישראל אחראי על שלושה סוגי אדמות, אשר ביחד מהווים כ-%93 מכלל אדמותיה של מדינת ישראל :
• אדמות מדינה – אדמות שמדינת ישראל "ירשה" מהמנדט הבריטי, ואדמות שנרכשו או הופקעו לטובתה לאחר קום המדינה .
• אדמות קק ל" – אדמות שרכשה קרן קיימת לישראל מאז נוסדה בראשית המאה העשרים, ומיועדות ליהודים בלבד.
• אדמות רשות הפיתוח – גוף שהוקם ב- 1951 לצורך ניהול האדמות שהופקעו תחת חוק נכסי נפקדים ונמסרו, נמכרו או הוחכרו לרשות הפיתוח על ידי האפוטרופוס לנכסי נפקדים .

למרות שככלל, העברת בעלות על קרקע מידי המינהל לידיים פרטיות מתבצעת על ידי חכירה ולא רכישת האדמה עצמה, מאמצע שנות התשעים החל המינהל, במסגרת שורת רפורמות שקידמה הממשלה, לפעול להיוון הבנייה הרוויה, במטרה להקטין את תלות האזרח במינהל ולאפשר את רישום הקרקע בלשכת רישום המקרקעין (המוכר כרישום בטאבו). - על פי המלצת "ועדת רונן" משנת 1997, ועדה ממשלתית לרפורמה במדיניות מקרקעי ישראל, "יועברו לבעלות פרטית כל הדירות המהוונות (שמלוא דמי החכירה שולמו מראש) במגזר 1 העירוני" . הסדר זה יתאפשר, -על פי ההסכם עם קק ל" , רק לגבי נכסים שנבנו על אדמות מדינה או אדמות רשות הפיתוח, ולא יחול על אדמות קק ל" , אשר ממשיכות להיות זמינ ות ליהודים בלבד (קרי אף לא לאזרחי המדינה הערבים).

באופן הזה נרשמו עד כה למעלה מ- 400,000 דירות על שם רוכשיהן בלשכת רישום המקרקעין . באוגוסט 2009 עבר בכנסת תיקון לחוק מינהל מקרקעי ישראל, לפיו יהפכו חוכרי קרקעות בהיקף של כ-800 אלף דונם לבעלי הקרקע, ואולם רפורמה זו עדיין איננה מיושמת באופן מלא .

2 קטגוריות של בעלות על אדמות בירושלים
בכדי לבחון לאשורן את הצהרותיהם של ראש הממשלה נתניהו ופוליטיקאים אחרים בדבר מדיניות "העיר הפתוחה" בירושלים, המקנה לכל תושב את האפשרות לרכוש בית בכל מקום בו יחפץ, יש לשרטט את הרכב הבעלויות על האדמות בעיר. להלן סקירה קצרה :
1948 – בתום מלחמת העצמאות, נותרו בידי ישראל 16,261 דונם משטחי העיר המנדטורית -כ ( 2,200 דונם נותרו בצד הירדני). חלוקת הבעלויות בשטח זה היה כדלהלן :
• 5,478 דונם (%33.69) בבעלות ערבית – אדמות אלה עברו לבעלות המדינה תחת חוק נכסי נפקדים .  
• 4885 דונם כ( %30) בבעלות פרטית יהודית – הבעלות על אדמות אלה נותרה כשהיתה.
• 2,473 דונם (%15.21 –) אחרים, בעיקר כנסיות. חלק מאדמות אלה הוחכרו למדינה ולאנשים פרטיים לבניית דירות מגורים.
• -כ 400 דונם (%2.47 - ) שטחי ציבור בבעלות עירונית ממשלתית. • -כ 3025 דונם (%18.59 - ) תשתיות וכבישים (בניהול מוניציפאלי ).
בנוסף, הורחבו הגבולות המוניציפאליים של העיר בכדי לכלול בה גם את השכונות/כפרים ליפתא, מלחה, דיר יאסין, עין כרם וחלק מבית צפפא, אשר הוסיפו לשטח העיר 22,000 דונם, אשר הפכו לאדמות מדינה תחת חוק נכסי נפקדים .
1967 – לאחר מלחמת ששת הימים סופחו לירושלים 70,500 דונם משטחי הגדה המערבית. מתוך שטח זה :
• 24,500 דונם (%35) הופקעו והפכו לאדמות מדינה .
• 27,000 דונם (%38) אדמות פרטיות שתוכננו עבור השכונות הפלסטיניות (מתוכם רק 20,000 דונם מיועדים לבנייה).
• 19,000 דונם (%27) אדמות פרטיות שלא תוכננו כלל.

אז איפה יכולים הפלסטינים לבנות?
מהנתונים שהובאו לעיל עולה כי קרוב לחמישים אחוז מאדמות ירושלים הם אדמות מנהל. אלה כוללות בעיקר את הכפרים הפלסטינים שהופקעו ב-1948 תחת חוק נכסי נפקדים, והשטחים שהופקעו לאחר הסיפוח ב- 1967. בנוסף לכך, חלק מהאדמות שהיו בבעלות יהודית בירושלים המערבית אחרי מלחמת העצמאות הן אדמות קק ל" , ועל כן חסומות גם כן בפני תושבי העיר הפלסטינים .

מטבע הדברים, לא כל האדמות הכלולות בשטחה המוניציפאלי של ירושלים מיועדות לפיתוח לו מגורים, וממילא אינן זמינות למטרות אלה – ליהודים וערבים כאחד. על , כן בכדי לעמוד על הפערים בהזדמנויות הדיור בין שתי האוכלוסיות, יש לבחון את הנתונים ביחס לאדמות העיר המיועדות לפיתוח ולמגורים .

שטחה הכולל של ירושלים הוא 126,000 דונם. סך כל השטחים המיועדים לפיתוח עבור שכונות מגורים הוא 55,000 דונם, כלומר %44 משטח העיר. אלה מתחלקים באופן הבא: 20,000 דונם שכונות פלסטיניות, 20,000 שכונות במערב העיר ו, 14,000 דונם השכונות הישראליות בירושלים המזרחית .

האמנם עיר פתוחה?
אם כן, מתוך 55,000 דונם המיועדים לפיתוח למגורים בעיר, 20,000 דונם מצויים בשכונות הפלסטיניות. כפי שצוין לעיל, גם בשטחים הללו שבתוך השכונות הפלסטיניות, האפשרות הריאלית לקבל היתרי בנייה הינה מוגבלת ביותר. אך האם הפלסטינים אכן יכולים לרכוש אדמות ולבנות ביתר השטחים המיועדים לפיתוח בשכונות היהודיות בעיר ?

בהתחשב בעובדה כי האדמות אשר תיאורטית זמינות לתושבים הפלסטינים לרכישה בתוך השכונות הישראליות במערב ומזרח ירושלים הן אלה הפרטיות בלבד (שכן בהיותם תושבים ולא אזרחים, הם מנועים באופן חוקי מלחכור אדמות מינהל , ) הרי שמדובר בהיקף מצומצם ביותר: מדובר ב-4,885 דונם שהיו בבעלות יהודית עוד מלפני 1948 (אשר בחלקן, כאמור, הן אדמות קק"ל ומיועדות ליהודים בלב , )ד ועוד 2,473 דונם שהיו בבעלות גורמים אחרים, בעיקר כנסייתיים ( והוחכרו בחלקם למדינה ולפרטים לבניית מגורים .)

כלומר מתוך כלל שטחי הפיתוח למגורים במערב ירושלים ובשכונות הישראליות בירושלים המזרחית (35,000 דונם , ) לפחות %27,642) 79 דונם) הם אדמות מינהל, ולפיכך חסומים להלכה בפני תושבי העיר הפלסטינים.

אפילוג –
בין ההלכה למעשה בכדי לבחון לעומק את מהימנות ההצהרות בדבר "עיר פתוחה ליהודים ופלסטינים , " לא די בהצגת נתונים על הרכב הבעלויות על הקרקעות במזרח ומערב ירושלים. כפי שהוצג לעיל, המצב החוקי מונע להלכה מתושבי ירושלים הפלסטינים לרכוש אדמות בחלק ניכר משטחי העיר. בפועל, ישנם עוד גורמים רבים אשר משפיעים על אופיים ועיצובם של החיים המוניציפאליים בעיר .

בירושלים מתקיימות זו לצד זו שתי קהילות לאומיות שונות, בעלות רצון מועט ביותר להתערות זו בזו. שכונותיה של ירושלים ע, ל פי רוב, שומרות על צביון לאומי הומוגני, ובמקרים בהם התנחלויות יהודיות קמות בלב שכונות פלסטיניות, הדבר מעורר מתחים רבים בין התושבים הפלסטינים לבין שכניהם החדשים. מאותה סיבה, סביר להניח כי פלסטיני אשר יבקש לרכוש דירה בשכונה ישראלית-יהודית בירושלים, באותם שטחים מועטים שהינם בבעלות פרטית ונגישים לו לפי החוק, ייתקל ביחס חשדני ואף עוין אשר יהפוך את תהליך הרכישה לקשה מאד עד בלתי אפשרי בפועל. אין מדובר בניחוש בעלמא – בשכונות ישראליות אחדות כגון פסגת זאב והגבעה הצרפתית, בהן משתכנות משפחות פלסטיניות, בדרך כלל בשכירות, התארגנו יוזמות מצד תושבים שהתקוממו נגד תופעה זו וביקשו לדחוק את רגלי התושבים הפלסטינים מהשכונות .

מאידך, למרות ההגבלות המצוינות בחוזה החכירה של מנהל מקרקעי ישראל, אלה אינן תמיד נאכפות בפועל ובמקרים רבים תעודת הזהות הכחולה שבידי הרוכש הפלסטיני תספיק בכדי להשלים את העסקה, מבלי שמעמדו כתושב – ולא אזרח – תיחקר ותהווה מכשול בפני התהליך. ואולם עסקה שכזאת, גם אם הושלמה, תמיד תרחף מעליה סכנת ביטול כיוון שסעיף 19 בחוזה החכירה של המנהל קובע כי היותו של החוכר, או מי שהחוכר פועל בשבילו, נתין זר (כלומר לא אזרח ישראלי ולא בעל פוטנציאל להתאזרחות תחת חוק השבות " ) ית חשב להפרה יסודית של החוזה שבגינה יהיה המחכיר רשאי לבטל את החוזה". בסופו של דבר, המקרים המועטים בהם שתי האוכלוסיות – הישראלית והפלסטינית – מוצאות עצמן חולקות מרחב מגורים משותף, נובעים או מאידיאולוגיה המבקשת להמיר את האופי הלאומי של השכונות הפלסטיניות בעיר באמצעות התיישבות יהודית, או מאילוצים (העדר אפשרויות בנייה בתוך השכונות הפלסטיניות, צפיפות, תנאי מחיה ירודים, תשתיות מוזנחות וכו ) ' שדוחקים את התושבים הפלסטינים החוצה משכונותיהם. המציאות האורבאנית בירושלים משקפת את רצונן של שתי האוכלוסיות בהתבדלות זו מזו, ואף קהילה לא מברכת, בלשון המעטה, על כניסתה של האחרת לתחומיה. על רקע זה, ההצהרות בדבר "עיר פתוחה" נשמעות כאמירות מנותקות מהמציאות במקרה הטוב, ומוליכות שולל במקרה הטוב פחות

1 " הדירות המהוונות בבתי קומות יירשמו בבעלות על שם הדיירים, ללא תשלום, ובכך יושוו זכויותיהם לאלה שרכשו דירות שנבנו על קרקע פרטית [...] הסדר זה יעביר בעלות בלמעלה מ- 700,000 דירות וישחרר בעתיד את בעלי הדירות מקשר כלשהו על מנהל מקרקעי ישראל ". 2 הנתונים מתוך מיפוי של סאמי הדאווי, פקיד לשעבר במשרד הגבייה בפלשתינה . י"א- מתוך: ,(Tamari, Salim (ad Jerusalem 1948 - The Arab neighbourhoods and their Fate in the War, The Institute of Jerusalem Studies, 1999 • 4,885 דונם

תכנית מתאר חדשה לעיר העתיקה - מתכנון מקצועי לביצוע פוליטי
01/02/2013
תכנית מתאר העיר העתיקה (13538) –
מתכנון מקצועי לביצוע פוליטי פברואר 2013
כתיבה: אביב טטרסקי, תחקירן

בימים אלו נדונה בוועדת התכנון המקומית תכנית המתאר של העיר העתיקה. על פי מטרותיה המוצהרות, התכנית נועדה לאפשר פיתוח מושכל של העיר העתיקה, תוך דאגה לצרכי הדיור של 35,000 איש החיים בה. אלא שכבר בדיונים הראשונים בוועדת התכנון המקומית, הביעו נציגי הימין בוועדה התנגדות חריפה לתכנית ודרשו להכניס בה שינויים. תוך שבועות ספורים, לחץ משולב של נציגי הימין בעירייה ואנשי "עטרת כהנים" הביא לביטול חלקים חשובים בתכנית, ויתכן שהפך אותה למכשיר נוסף למען ההשתלטות הישראלית על השכונות הפלסטיניות באגן העיר העתיקה.

תכנית המתאר של העיר העתיקה עלולה להיות דוגמא נוספת לאופן בו תכניות מקצועיות המצהירות על התייחסות לכלל צרכי התכנון בירושלים מעוקרות מתוכנן בהגיען לוועדות העירייה, בשל אג'נדה פוליטית המקדמת בלעדיות ישראלית בעיר.

א. רקע

ב-19 בדצמבר 2012 הובאה לדיון בוועדה המקומית לתכנון ולבניה תכנית מס' 13538 - "תנאים למתן היתרי בניה לעיר העתיקה בירושלים". מגישת התכנית היא הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י).

פרופסור מייק טרנר, שכיהן בעבר כיו"ר אונסק"ו בישראל, שימש כיועץ להכנת התכנית. בדברי ההסבר לתכנית נכתב שתכנית המתאר הנוכחית - עמ/9 - אינה מאפשרת הוצאת היתרי בניה בעיר העתיקה ללא תכניות מפורטות. מכיוון שהכנת תכניות מפורטות בעיר העתיקה היא תהליך מסובך ביותר, התוצאה המעשית היא שכמעט ולא ניתן להוציא היתרי בניה בעיר העתיקה. כך, במשך עשרות שנים נעשית מרבית הבניה החדשה בעיר העתיקה, ואפילו עבודות תשתית ופיתוח המרחב הציבורי על ידי הרל"י ועיריית ירושלים, ללא היתר ובניגוד לחוק. על פי בדיקה שערכנו, בשל הקושי העצום להכין תכניות מפורטות, מאז 1974 הוגשו לוועדות התכנון רק 6 בקשות להיתרי בניה ברובע המוסלמי. 5 מתוכן על ידי מוסדות או אישים ישראלים ורק אחת על ידי תושב מוסלמי. התוצאה היא ריבוי בניה ללא היתר וללא תכנון מקיף מחד, וסכנה מתמדת של הריסת בתים מאידך.

יש לציין שהתכנית אינה כוללת את הרובע היהודי, שם מקודמת היום תכנית מתאר מפורטת. תכנית 13538 מציינת שהיא תחול רק במקומות בהן אין תכנית מפורטת.

ב. התכנית -

כפי שהוגשה לוועדת התכנון המקומית של עיריית ירושלים תכנית 13538 נועדה לתת מענה לקושי שתואר לעיל. התכנית היתה אמורה לאפשר:

  • עבודות במרחב הציבורי 
  • הרחבה של דירות קיימות 
  • קביעת נוהל אשר יקל על הוצאה של היתרי בניה
על פי כוונותיה המקוריות, כפי שבאו לידי ביטוי בחוברות שהוכנו לקראתה, חלק חשוב מהתכנית הינו תהליך שיתוף ציבור, אשר נועד להציג את התוכנית בפני תושבי העיר העתיקה, ולאפשר להם להשפיע עליה.

כפי שמעיד שמה של התכנית - "תנאים למתן היתרי בניה לעיר העתיקה בירושלים" - יצירת האפשרות לקבלתם של היתרי בניה היא הלב והעיקר של התכנית. ואכן, התכנית כפי שהוצגה על ידי מהנדס העיר בסוף שנת 2011  1 מאפשרת מספר קטיגוריות בניה מרכזיות.

במרחב הציבורי תתיר התכנית:  
עבודות תשתית ותחזוקה, שיקום ושימור של מונומנטים (מתוך רשימת מונומנטים המצורפת לתכנית).

לבעלי הנכסים בעיר העתיקה תאפשר התכנית לבצע:

  • הוצאת היתרי בניה, גם ללא הכנה של תכנית מפורטת 
  • תוספות בניה של עד 30 מ"ר לדירה קיימת 
  • הריסת מבנים או חלקים מהם, בכפוף לתנאים פרטניים 
  • השמשה של חללים תת-קרקעיים 
  • שיפורים סניטריים
יש לציין, כי העיר העתיקה, בשל חשיבותה ההיסטורית והתרבותית מהווה גם אתר מורשת עולמי המוכר על ידי אונסק"ו. אי לכך, תכנית המתאר חייבת להתוות תנאים אשר יבטיחו שהפיתוח בעיר העתיקה לא יפגע באופייה הייחודי. לכן התכנית מטילה מגבלות שונות על הבניה, בדמיון רב לעקרונות המגבילים שמוסדו כבר בימי הבריטים ואף נכללו בתכנית התקפה כיום בעיר העתיקה עמ/9: 
  • הגבלה של בניה לגובה )אין לעבור את מדרך החומות( 1 פגישה של מהנדס העיר ואנשי הרל"י עם נציגי ארגונים שונים ביום 22/9/11 3 
  • איסור על בניה במרחק של 10 מטרים מחומות העיר ובקרבה לחומת הר הבית. 
  • איסור על בניה שפוגעת בחזות הכללית של האזור, בהתאם לסדרה של "מבטים לשימור".
בהכנת התוכנית השתתפו אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, דוגמת מייק טרנר וישראל קמחי (חוקר בכיר במכון ירושלים לחקר ישראל). ניכר שהתכנית משלבת בין צרכי הפיתוח במרחב הציבורי וצרכי הדיור של תושבי הרבעים המוסלמי, הנוצרי והארמני, תוך שמביאים בחשבון את המורשת הארכיטקטונית וההיסטורית רבת הערך שאותה יש לשמר. עוד יש לציין לחיוב את הדגש שהושם בתכנית על תהליך שיתוף הציבור.

ג. כוונות המתכננים נתקלות במציאות הפוליטית -
דיוני מוסדות התכנון בתכנית כאמור, התכנית נדונה בוועדה המקומית לתכנון ובניה ב-19 בדצמבר 2012 . עיקר הדיון נסב סביב התנגדות חריפה של נציגי מפלגות הימין במועצת העיר: יאיר גבאי ודידי הרשקוביץ. בדיון – שהיה פתוח לציבור - נכחו גם נציגי עמותת המתנחלים "עטרת כהנים", וניכר היה שהם מתואמים עם נציגי הימין בוועדה ומעבירים להם מסרים.

הרשקוביץ וגבאי התנגדו נחרצות למגבלות שהתכנית מטילה על בניה לגובה ובקרבת החומות )כפי שפירטנו למעלה(. מגבלות בניה אלו יגבילו תכניות בניה של ארגונים דוגמת "עטרת כהנים", שבידיה מספר נכסים ברבעים הפלסטינים של העיר העתיקה, ואשר מנסה לקדם בהם מיזמי בניה שונים שעומדים בניגוד להנחיות השימור בעיר העתיקה. למשל, פרויקט לבניית מתחם מגורים בשטח של כ-5 דונם ליד שער הפרחים ברובע המוסלמי סותר את ההוראות של תכנית המתאר שאינן מאפשרות לבנות בקרבה לחומה.

עיקר קצפם של אנשי הימין הופנה אל ליבה של התכנית: כוונתה לאפשר הוצאה של היתרי בניה לתושבי העיר העתיקה, שרובם כמובן פלסטינים. יש להדגיש, שבניגוד למרבית הפלסטינים המתגוררים בעיר העתיקה, ל"עטרת כהנים" יש אמצעים כספיים וקשרים פוליטיים על מנת להגיש תכניות מפורטות ובקשות להיתרי בניה. זאת, גם ללא הנוהל שנכלל בתכנית המתאר החדשה על מנת להקל על הוצאת היתרים. כפי שציינו לעיל, רק 6 בקשות להיתרי בניה ברובע המוסלמי הוגשו מאז 1974. מתוכן 5 הוגשו על ידי ישראלים )לפחות 3 מהם על ידי "עטרת כהנים" עצמה(, ואף אושרו בוועדת התכנון. רק בקשה אחת הוגשה על ידי פלסטיני, ובקשה זו נדחתה בועדה המחוזית.

4 מאופן התנהלות הדיון עולה חשש מבוסס כי דרישותיהם של אנשי הימין זוכות לאוזן קשבת בהרל"י, כמו גם אצל ראש העירייה ניר ברקת. בתשובה להשגות של נציגי הימין בוועדה אמרה סמנכ"לית הרל"י, ענת צור במהלך הדיון: 

  • התכנית תשונה כך שהיא לא תאפשר הוצאה של היתרי בניה. לדבריה, הסעיף אשר מתיר את הרחבתן של דירות קיימות כבר הוסר בהנחייתו של ראש העירייה ניר ברקת, ואילו הנוהל שיאפשר הוצאה היתרי בניה יוצא אף הוא מהתכנית. נספח הבניה אשר נכלל בתכנית יבוטל. 
  • לגבי הגבלות הגובה מוסיפה צור כי המתכננים הסבירו שמדובר בהנחיה כללית בלבד, ושכאשר תוגש תכנית המבקשת לבנות לגובה יתכן והוראותיה יגברו על ההנחיה המגבילה את הבניה לגובה.
יש לציין שדברים אחרונים אלו תמוהים בלשון המעטה. הגבלת הגובה היא אחד מעקרונות השימור המרכזיים לגבי הבניה בעיר העתיקה וסביבתה. עיקרון זה אף מופיע בתכנית עמ/9 שהיא התכנית התקפה באזור. לא ברור מדוע מגישי התכנית מנסים להפחית בחשיבותו של עיקרון זה, אשר נשמר מאז ימי הבריטים וחשיבותו אוששה גם על ידי הרשויות הישראליות מאז 0969. לנוכח רצונם של אנשי הימין לבטל את מגבלת הבניה אפשר היה לצפות שמגישי התכנית דווקא יתעקשו ויסבירו לוועדת התכנון מדוע חיוני לשמור עליה.

כמו כן, בניגוד לכוונות המוצהרות של התכנית, תהליך שיתוף הציבור עם תושבי העיר העתיקה כלל לא התקיים. מסמכי התכנית לא תורגמו לערבית ואיש לא הציג אותה בפני תושבי העיר העתיקה. זאת כאמור בסתירה בוטה למסמכי ההכנה של התכנית, אשר ייחסו חשיבות לתהליך שיתוף הציבור. מר הריברטו וינטר אשר מונה מטעם הרל"י ללוות את תהליך שיתוף הציבור כלל לא ידע שהתכנית הגיעה לדיון בוועדת התכנון המקומית, ונדהם לשמוע על כך מעיר עמים.

ד. עיקורה של התכנית והתאמתה לצרכי "עטרת כהנים"
בסופו של הדיון בוועדה המקומית, סוכם שחברי הוועדה יפגשו עם אדריכל התכנית, נציגי הרל"י ונציגי אגף התכנון בעיריה, על מנת להציג את דרישותיהם ולקבל הסברים נוספים. פגישה זו התקיימה ב-27 בדצמבר 2012, ובה הגישו נציגי מפלגות הימין במועצת העיר, דידי הרשקוביץ ויאיר גבאי, מסמך המפרט את דרישותיהם. מסמך זה מביע "חשש ממדיניות תכנון כוללנית שתחייב את החלטות מוסדות התכנון". והרי, מדיניות תכנון כוללנית היא בדיוק הדבר הנדרש בעיר העתיקה. במקום זאת דרשו גבאי והרשקוביץ:

  • לבטל כל הוראה המגבילה בניה. 
  • לבטל או לשנות את נספח הבניה של התכנית, כך שהוא לא יאפשר בניה למגורים.
למרות שהפגישה הוגדרה כפגישה של חברי ועדת התכנון נכחו בה גם נציגים של עטרת כהנים. נוכחותם של אנשי עטרת כהנים בפגישה מזכירה את ההתנהלות מלפני 2 מספר שנים סביב קידום תכנית המתאר לדרום העיר העתיקה2. בתכנית זו אשר הוגשה על ידי עיריית ירושלים, היתה מעורבות גדולה של עמותת המתנחלים אלע"ד, אשר אנשיה נכחו בדיונים פנימיים של העיריה בקשר לתכנית. התנהלות זו זכתה 3 לביקורת חריפה של היועץ המשפטי של העיריה דאז. תכנית זו נגנזה . יש לציין גם שהדלת הפתוחה לה זוכה "עטרת כוהנים" עומדת בניגוד לסירוב עיקש לאורך חודשים של נציגי הרל"י והעיריה להיפגש עם נציגי עיר עמים. בעקבות הפגישה עם גבאי, הרשקוביץ ואנשי "עטרת כהנים", הוציאה הרל"י סיכום ובו הודיעה שבכוונתה: 
  • לפצל את התכנית, כך שהיא תכלול אך ורק היתרים לבניה במרחב הציבורי ושימור מונומנטים. 
  • לבקש מהוועדה המקומית להגיש בנפרד תכנית חדשה "מדריך להכנת תכניות מפורטות"
אנשי "עטרת כהנים" ונציגיהם יכולים לציין בסיפוק שמטרתם הושגה במלואה: פיצול התכנית משמעו ויתור על הכוונה לשנות את המצב הקיים, בו כמעט בלתי אפשרי לקבל היתרי בניה. זאת בניגוד מוחלט לשמה המקורי - "תנאים למתן היתרי בניה לעיר העתיקה בירושלים"- ולכוונותיה המקוריות כפי שהן מבוטאות בעיקרי התכנית:

"בהיות העיר העתיקה מרחב חי הכולל אוכלוסיה של למעלה מ 25,111 תושבים... יש צורך לייצר הנחיות להוצאת היתרי בניה עד השלמת התכנון בשטחים שאין עליהם תכניות מפורטות מאושרות".

כפי שפירטנו למעלה, במצב השורר כיום מצליחה" עטרת כהנים" לקדם תכניות בניה שלה בעיר העתיקה, כך שבניגוד לתושבים הפלסטינים היא אינה זקוקה לשינוי הנהלים בעניין זה. בנוסף, מאחר והתכנית תעסוק רק בשימור מונומנטים ועבודות במרחב הציבורי, עולה חשש שלא תופיע בה כל התייחסות לתנאים השומרים על אופי הבניה בעיר העתיקה (איסור על בניה מעל מדרך החומות, בקרבה לחומות וכו'). כפי שציינו לעיל, מגבלות אלו מופיעות בתכנית התקפה כיום (עמ/9) והן מחויבות המציאות מתוקף הרצון לשמר את אופיה ההיסטורי של העיר העתיקה. כך עלולה להיפתח הדרך לאישור מיזמי הבניה של "עטרת כהנים", גם כאשר אינם עולי בקנה אחד עם עקרונות שימור העיר העתיקה. הקמת מבנים גדולי ממדים במטרה להנכיח את השליטה הישראלית דרך הטופוגרפיה העירונית תפצע את הטופוגרפיה הזו בעיר העתיקה – הסתרת חומות העיר העתיקה, הסתרתו של הר הבית/חראם אל-שריף, חסימת מבטים לאתרים אחרים, וחוסר התאמה כללי למבנים הסובבים יגרמו נזק קשה לחזות של העיר העתיקה.

ה. מעיר עתיקה פלורליסטית לנראטיב יחיד
התמונה העולה ממהלך הדיונים בתכנית 13538 מוכרת היטב למי שעוקב אחרי התכניות המקודמות בירושלים המזרחית בכלל, ובאגן העיר העתיקה בפרט. שלבי התכנון הראשוניים מתיימרים לשקף מדיניות פלורליסטית הדואגת גם לרווחתם של התושבים הפלסטינים. אלא שלאחר מכן לחץ פוליטי מהימין מביא לעיקורה המוחלט של התכנית. מדהים לראות איך במחי פגישה אחת ייתכן וירדה לטמיון עבודה רבה שהשקיעו האדריכלים ואנשי המקצוע הבכירים שגיבשו את התכנית במשך מספר שנים.

במתכונת החדשה שמציעה הרל"י יתאפשר לעירייה לבצע עבודות במרחב הציבורי שנועדו בעיקר לשמש את הפיתוח התיירותי של המקום. לעומת זאת, כוונתה המקורית של התכנית לענות על מצוקת הבניה הקשה של התושבים תידחה למועד לא ידוע, ולאור ההתנגדות מימין לבניה כזו אפשר לצפות שחלק זה של התכנית אף יוקפא ולא יובא כלל לאישור.

חשיבותה של תכנית 13538 היא בהיותה תוכנית מקצועית שמונחית על ידי הצורך להציע מענה למצוקת הדיור הקשה של למעלה מ- 35,000 תושבי העיר העתיקה, תוך שימור אופייה של העיר העתיקה. ראש העירייה מרבה להציג את עצמו כמי שדואג לרווחתם של כל תושבי ירושלים. בפועל אנו שוב רואים כיצד התכנון בעיר – ובמקרה זה בעיר העתיקה! – מסכל במכוון מתן מענה לצרכים של הפלסטינים, כאשר ראש העירייה והרל"י משתפים פעולה עם סדר יומה של "עטרת כהנים".

התנהלות זו עלולה לפגוע קשות בשימור העיר העתיקה שהיא אתר מורשת עולמי. למותר לציין שמהלכים כוחניים שנועדו לשנות את אופיה של העיר העתיקה הם גם מסוכנים מבחינה פוליטית. דווקא בשל ערכה ההיסטורי, הדתי והלאומי יש לנהל את העיר העתיקה מתוך מחויבות לצרכים ולשגשוג של כל הקהילות, הדתות והלאומים החיים בה ומבלי לפגוע בערכיה ההיסטוריים והחזותיים. 7 תודה לאורי איתן שסייע בכתיבתו של נייר זה

  • 1. פגישה של מהנדס העיר ואנשי הרל"י עם נציגי ארגונים שונים ביום 22/9/11
  • 2. תכנית 11555
תמונת מצב - ירושלים 2012
05/06/2012
תמונת המצב, הסוקרת ומנתחת את ההתפתחויות בירושלים המזרחית בשנת 2012, מתארת מציאות עגומה ומדאיגה: ירושלים היא  עיר דו-לאומית בה שורר משטר של אפליה קשה מסיבות אתניות – לאומיות.  הצד היהודי שולט על מוקדי הכוח ומפלה יותר משליש של תושבי העיר לרעה. . תושבי העיר הפלסטינים סובלים  מאפליה וקיפוח בכול תחומי החיים. כפי שנחשף בדוח, מגמה זו קיבלה בשנה האחרונה תנופה רבה בשורה של החלטות ממשלה חסרות תקדים. מטרתה של ממשלת ישראל היא למנוע הקמת בירה פלסטינית בירושלים המזרחית באמצעים שונים עליהם עומד דוח קצר זה. משמעות הדברים ברורה: ממשלת ישראל דוחה את פתרון שתי המדינות.  אם בגדה המערבית יכולה ישראל לטעון שאין היא שולטת על הפלסטינים הגרים שם כיוון שהם נתיני הרשות הפלסטינית – בירושלים אין מקום לטיעון זה. עיר בה יש משטר ממוסד ושיטתי בו הקבוצה האתנית השלטת שוללת זכויות יסוד מהקבוצה האתנית האחרת אינה יכולה להיחשב עיר דמוקרטית.
צירוף מתואם של תכניות בניה ישראלית, פעולות "בירוק", תכניות תחבורה וכבישים, פינויים, חלוקת תקציבים, שלילת תושבות ועוד, כל אלו מתמצים לכדי מדיניות כללית שמבקשת לשמר רוב יהודי בגבולות ירושלים, ועלולה להוביל לפירוקה של הקהילה הפלסטינית בשכונות השונות בירושלים המזרחית.
לתמונת מצב זו של העיר יש השלכות מרחיקות לכת. הן מחדדות את המתח בעיר שכבר כך סובלת מקיטוב וחיכוכים בין קבוצות אוכלוסייה שונות.  הן גם מרחיבות את תחומי ירושלים עמוק אל תוך הגדה המערבית והופכות את העיר לענייה עוד יותר וקשה לניהול. ולא פחות מכך – היא מציבה סימן שאלה נוסף, וגדול, על ישראל כחברה דמוקרטית.     
הגן הלאומי בהר הצופים אינטרסים פוליטיים במקום רווחה לתושבים
01/01/2012
ביום 17/11/11 פורסמה להתנגדויות על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה תכנית "גן לאומי מורדות הר הצופים" (תכנית 11092א). תכנית זו, שביזמת רשות הטבע והגנים ובתמיכתה של עיריית ירושלים, צריכה להדאיג את מי שרוצה בפתרון מדיני ומבין את משמעות הגן לשתי שכונות פלסטיניות סמוכות שבתוך השטח המוניציפאלי של ירושלים.

תושבי עיסאוויה ותושבי א-טור מוחים נגד "הגן הלאומי" המתוכנן ששטחו חודר לשכונותיהם, ומצוי מטרים ספורים מקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית – שבאורח פלא שטחים איכותיים בבעלותה, אשר לכאורה רלוונטיים יותר לגן הלאומי נותרו מחוץ לשטחו.

כפי שמאשרים בארגון במקום, מתכננים למען זכויות תכנון: לשתי השכונות אין אפשרות להתרחב אלא לאזור המיועד כעת לגן לאומי. אלו עתודות הבניה האחרונות  שנותרו להם לאחר שגם שטחים אחרים של אדמותיהם הופקעו, נבנו עליהם כבישים, מוסדות ישראלים ועוד.

שתי השכונות מנהלות במשך שנים דיונים מול העיריה על תכניות שיאפשרו את פיתוחן, את המענה לגידול הטבעי במקום, את מניעת הריסות עשרות הבתים, ואת המשך החיים במקום. תושבי שתי השכונות נפגשו פעמים רבות עם נציגי העיריה ואף דנו בתחומי התכנית עם רשות הטבע והגנים. הם קיבלו מנציגי העיריה הבטחות רבות, הוציאו ממון רב לעריכת תכניות בהתאם להבטחות אלו ונדהמים עתה נוכח הפקדת התוכנית העומדת בניגוד לכל שסוכם
איתם.
 

הר הצופים חניון גבעתי
02/02/2012
 
הר הצופים חניון גבעתי 
ינואר 2012

ביום 17/11/11 פורסמה להתנגדויות על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובניה תכנית "גן לאומי מורדות הר הצופים" (תכנית 11092א). תכנית זו, שביזמת רשות הטבע והגנים ובתמיכתה של עיריית ירושלים, צריכה להדאיג את מי שרוצה בפתרון מדיני ומבין את משמעות הגן לשתי שכונות פלסטיניות
סמוכות שבתוך השטח המוניציפאלי של ירושלים.

תושבי עיסאוויה ותושבי א-טור מוחים נגד "הגן הלאומי" המתוכנן ששטחו חודר לשכונותיהם, ומצוי מטרים ספורים מקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית – שבאורח פלא שטחים איכותיים בבעלותה, אשר לכאורה רלוונטיים
יותר לגן הלאומי נותרו מחוץ לשטחו.

כפי שמאשרים בארגון במקום, מתכננים למען זכויות תכנון: לשתי השכונות אין אפשרות להתרחב אלא לאזור המיועד כעת לגן לאומי. אלו עתודות הבניה האחרונות  שנותרו להם לאחר שגם שטחים אחרים של אדמותיהם הופקעו, נבנו עליהם כבישים, מוסדות ישראלים ועוד.
שתי השכונות מנהלות במשך שנים דיונים מול העיריה על תכניות שיאפשרו את פיתוחן, את המענה לגידול הטבעי במקום, את מניעת הריסות עשרות הבתים, ואת המשך החיים במקום. תושבי שתי השכונות נפגשו פעמים רבות עם נציגי העיריה ואף דנו בתחומי התכנית עם רשות הטבע והגנים. הם קיבלו מנציגי העיריה הבטחות רבות, הוציאו ממון רב לעריכת תכניות בהתאם להבטחות אלו ונדהמים עתה נוכח הפקדת התוכנית העומדת בניגוד לכל שסוכם
איתם.

תכנית הגן הלאומי סותרת גם את תכנית המתאר המקומית ירושלים 2000. תכנית ירושלים 2000 סימנה אזורי הרחבה לשכונות, וכעת תכנית הגן הלאומי מבטלת אותם.

תכנית הגן הלאומי משתלבת בתכנית גדולה יותר ליצירת רצף בין ירושלים לבין מעלה אדומים. שיפולי הגן המתוכנן נושקים לאזור E1 שבו מתוכננת הרחבת מעלה אדומים לכיוון ירושלים. הממשל האמריקאי והקהילה הבינלאומית כולה מתנגדים בתוקף לבניה באזור זה. בניה באזור זה תכתר את ירושלים המזרחית, תנתק את הקשר ההכרחי בינה ובין הגדה המערבית, ואף תחצוץ בין שני חלקי הגדה: אזור רמאללה בצפון ואזור בית לחם בדרום. תכנית הגן הלאומי, אם תאושר, תהיה מכשול בלתי הפיך לפתרון שתי המדינות.

העתיקות בשטח הגן אינם בעלי משמעות ייחודית יותר מאלו המוכרים בשכונות ישראליות שנבנו בירושלים על גביהם. כך בפסגת זאב, רכס שלמה ועוד. חשיבות העתיקות אינה יכולה להיות שיקול המצדיק הכרזה על גן לאומי
באזור זה.

ובליבה פצע - סיפורו של כביש בגין בבית צפפא
20/02/2014
ובלבה פצע – סיפורו של כביש בגין בתוך בית צפאפא
ינואר 2013
 
בתוך שכונת בית צפאפא מתבצעות עבודות מאסיביות להסבתו של כביש פנימי לאוטוסטרדה של שישה מסלולים ויותר. הכביש החדש יבתר את השכונה לשניים, ינתק כבישים פנימיים בתוך השכונה, יהווה מפגע סביבתי אדיר, וישנה לחלוטין את אופיה של השכונה השקטה.
בית צפאפא היא שכונה בדרום ירושלים, בה חיים כ-9,300 תושבים. חלקה הגדול של השכונה מצוי בירושלים המזרחית. עד שנת 1967 הייתה השכונה חצויה בין ירדן לבין ישראל. בין שני חלקיה הפריד קו מסילת הרכבת. מעמדם של רוב תושבי השכונה הוא מעמד של תושבי קבע. מיעוטם אזרחי ישראל.
 
הכביש המתוכנן ישלים את החיבור בין שני כבישים מהירים (אוטוסטרדות) המחברים שני גושי התנחלות מרכזיים לירושלים ולאזור תל אביב: כביש המנהרות מדרום ירושלים, המוביל לגוש עציון (כביש מס' 60), וכביש 443 מגבעת זאב בצפונה של ירושלים לאזור מודיעין. שני הכבישים מחוברים היום כמעט לגמרי  באמצעות כביש בגין החוצה את ירושלים מצפון לדרום. הכביש המתוכנן ישלים את חיבורו של כביש בגין לכביש המנהרות.
 
עם פריצת הכביש בבית צפאפא, יחוברו שלושת גושי ההתנחלות הגדולים באזור ירושלים (גוש עציון בדרום, גבעת זאב בצפון ומעלה אדומים - באמצעות כביש מס' 1 - במזרח) לרשת כבישים מהירה שתחצה את העיר מדרום, צפון ומזרח. בכך יושלם שלב משמעותי נוסף בתוכנית ממשלתית בעלת משמעויות פוליטיות כבדות משקל, להרחבה משמעותית נוספת של גבולות ירושלים על פי מתווה של "ירושלים הגדולה" החובקת את גושי ההתנחלויות סביבה, חודרת עמוק אל לב הגדה המערבית, מפצלת את הגדה המערבית ומנתקת אותה מירושלים.
 
על מדיניות זו, שתשנה את אופיה של ירושלים ושיש לה השלכות פוליטיות מרחיקות לכת, מעולם לא התקיים דיון ציבורי, וההחלטות הנוגעות לה התקבלו בפורומים ממשלתיים צרים וסגורים.  עירית ירושלים וגופים נוספים מבצעים את התוכנית, תוך עקיפה של הליכים הכרחיים של שיתוף הציבור, ובניגוד מחלט לאינטרסים של תושבי בית צפאפא שמוצאים עצמם לכודים בתוך החלטות פוליטיות  שאין להן דבר עם טובת השכונה.
 

 
 
בין גבעת זאב לגוש עציון – על גבי בית צפאפא
כביש 4 הינו הכביש העירוני העובר בבית צפאפא. כעת מבקשת העיריה להאריך את כביש 50 (כביש בגין) בדומה לנתיב כביש 4 הקודם,  כך שיחצה את בית צפאפא ויתחבר לכביש המנהרות.
 
כאמור, ב-1949 נחצתה בית צפאפא באמצעות קו הגבול בין ירדן וישראל (הקו הירוק) ושני חלקי הכפר נותקו זה מזה למשך 19 שנה. בשנות ה-90 נסלל כביש דב יוסף (המוביל מצומת פת לשכונת גילה), שחצה את הכפר והפריד ממנו את שכונת שראפת בחלקו המערבי) . כביש זה פגע באופי השכונה ובאיכות החיים של תושביה. כעת מבקשים לחצות את בית צפאפא שוב, באמצעות סלילת הכביש המהיר בתוך השכונה -  משל הייתה השכונה משאב התחבורה של ירושלים רבתי, ולא שכונת מגורים.
 
רוחב הכביש המתוכנן לחצות את השכונה נע בין 33 מטרים לבין 78 מטרים. מדובר על כביש שבחלקו יהיה בן 6 מסלולים, ובחלקים אחרים הוא מגיע אף ל-10-11 מסלולים. 
 

 
 
עתירת התושבים נגד הכביש
ביום 10/12/12 הגיש עלאא' סלמאן,  יחד עם 15 תושבי בית צפאפא נוספים, עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים, באמצעות עו"ד קייס נאסר, נגד עיריית ירושלים וחברת מוריה שבבעלותה  המבצעת את עבודות סלילת הכביש.
 
סלמאן גר בביתו, עם הוריו, אחיו ובני משפחתם, על ילדיהם, משנת 2000. היום, מטרים ספורים מביתו אמורה לקום חומה אקוסטית שתחסום את הרעש מהכביש המתוכנן. הכביש והחומה יחסמו את האוויר,  את הנוף, ואת המעבר לשאר חלקי השכונה: בית הספר של הילדים, קופת החולים, בית הקברות והמסגד.

 
רק סמוך להגשת העתירה, התברר לתושבי השכונה כי תוך כדי משא ומתן שהתנהל בין העיריה לבין מנהלת הכפר, העיריה הגישה כבר בקשות להיתרי הבניה לסלילת הכביש במתכונתו המורחבת. אמנם בעיריה הבטיחו במהלך המו"מ לבצע קירוי של חלק קטן מן הכביש, אך גם המנהלת לא הסתפקה בכך ובוודאי לא שאר התושבים.
 
בניגוד למקטעים אחרים בכביש בגין, רק במקטע הכביש המתוכנן לעבור בבית צפאפא לא הוגשה על ידי העיריה תכנית מפורטת, ולא ניתנה לתושבים ההזדמנות להתנגד לה. העיריה מבקשת להסתפק בתכנית הקיימת משנת 1990, אך זו ייעדה כביש שכונתי במקום, ובוודאי שהתושבים לא יכלו לצפות שיוסב לכביש 6 מסלולי שאליו לא תהיה להם אפילו גישה.
 
ללא תכנית מפורטת, לתושבי בית צפאפא לא ניתנה כל הזדמנות להביא את טענותיהם נגד הכביש, וזאת למרות שהכביש המתוכנן גוזל מאדמות השכונה מאות דונמים ופוגע פגיעה אנושה באיכות חייהם. בהעדר תכנית מפורטת, עלולים התושבים לאבד את זכותם לתבוע פיצויים בגין ירידת הערך שתיגרם לבתיהם ולקרקעות שלהם.

עיתונאי הארץ, ניר חסון[1]:
"כביש בגין לא חוצה את שכונת בית הכרם וגם שום שכונה אחרת בירושלים. הוא תוחם את השכונות היהודיות אבל קורע לגזרים את השכונה הפלסטינית."
 
 
תושבי בית צפאפא יצאו למאבק ציבורי נגד הכביש.
להצטרפות למאבק ולמידע:
ala_slman@yahoo.com
 aviv@ir-amim.org.il

 
 
 

 
[1] ניר חסון, דורסים את בית צפפה, מיום 20/12/12: http://blogs.haaretz.co.il/nirhasson/51/ ועדכון מיום 25/12/12: http://blogs.haaretz.co.il/nirhasson/66/