ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת אישרה היום (רביעי) לקריאה ראשונה הצעת חוק שמקדמת עמותת אלע"ד, שתאפשר הקמת בנייני מגורים בשטח שהוכרז כגן לאומי. בפועל, ההצעה תאפשר בנייה בתוך הגן הלאומי "עיר דוד" - חלק מהגן הלאומי סובב חומות ירושלים. נציגי היועץ המשפטי לממשלה ומינהל התכנון התנגדו בדיון להצעה, אך יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש (הליכוד) קיים את ההצבעה. שמונה חברי כנסת תמכו בהצעה ושישה התנגדו.
הצעת החוק המקורית, שנידונה לפני כשנה, הציעה הגדרה חדשה ל"גן לאומי עירוני". על פי הנוסח שאושר, ניתן יהיה להגיש תוכנית לבנייה למגורים גם בשטח גן לאומי. זאת רק תחת כמה תנאים: שהגן הלאומי נמצא בעיר, שבמקום היתה שכונת מגורים לפני הכרזת הגן ושהגן משמש "להנצחת ערכים ארכיאולוגיים".
הגן הלאומי "עיר דוד", שמנהלת עמותת אלע"ד בסילוואן שבמזרח ירושלים, הוא חלק מהגן הלאומי סובב חומות ירושלים. זהו ככל הנראה הגן הלאומי היחיד בארץ שעונה לכל התנאים. בשטח הגן הלאומי חיים כיום כמה אלפי תושבים פלסטינים וכמה מאות תושבים יהודים. כל התושבים היהודים קשורים בעמותת אלע"ד, שעוסקת ביישוב יהודים במקביל לניהול הגן והחפירות הארכיאולוגיות.
כבר בפרוטוקול הדיון הקודם, שנערך בינואר, היה ברור שאלע"ד והעומד בראשה, דוד בארי, הם אלו שדוחפים את החוק, ושמטרתו לסייע לעמותה לקדם תוכנית בנייה במקום. בתחילת הדיון הקודם אמר היו"ר אז, ח"כ דוד אמסלם, לבארי: "תגדיר לי אתה מה אתה רוצה. אני אגיד לך מה אני חשבתי." בהמשך נסב רוב הדיון על הבעיה של הגן הלאומי עיר דוד.
לטענת תומכי החוק, בהם אמסלם וקיש, המקרה של עיר דוד ייחודי מפני שהיתה שם שכונת מגורים לפני שהוכרזה כגן לאומי. "מכיוון שזה לא הוסדר בשום צורה אחרת, לשוק יש חיים והשכונה הלכה ונבנתה והתעצמה וכאילו הכול אסור, אז הכול מותר", אמר אמסלם בדיון. בארי הוסיף: "(צריך) לתת לה את האפשרות לתנאים הנורמליים לשכונה, גן ילדים, הכול. מצד שני לשמור על ערכי הגן הלאומי". ח"כ תמר זנדברג (מרצ) שאלה בדיון מדוע לא הוזמנו נציגי התושבים הפלסטינים, שמהווים את רוב תושבי השכונה.
בדיון שנערך היום הביעו הגורמים המקצועיים ממשרד המשפטים ומינהל התכנון וכן החברה להגנת הטבע הביעו התנגדות להצעת החוק. "היועץ המשפטי לממשלה מתנגד", אמר נציג משרד המשפטים, "עמדתנו היא שאין פיתרון חקיקתי למורכבות שיש בגן הלאומי".
יעל אדורם ממינהל התכנון הוסיפה כי ניתן למצוא פתרון לבעיית המגורים בגן הלאומי ללא חקיקה, אלא באמצעות הגשת תוכנית ספציפית. ח"כ קיש דחה את ההתנגדויות ודרש לקבל את עמדות שרת המשפטים ושר האוצר בנפרד מעמדות המשרדים. עמדות השרים היו שניתן לקדם את החוק לקריאה ראשונה כדי לדון בסוגיות שעולות ממנו לפני הדיון בקריאה שנייה. קיש הודיע כי החוק יובא לקריאה ראשונה ביום שני הקרוב.
נציגי האופוציזיה התנגדו חוק, ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) אמרה: "יש כל כך מעט גנים לאומיים ושמורות טבע ועוד פחות מזה בשטחים עירוניים וגם בזה אתם רוצים לפגוע, מה שמוגן צריך להישאר מוגן". תמר זנברג (מרצ) אמרה לקיש: "אתה עושה דילים מחוץ לדלת עם אלע"ד, זה חוק שנועד לאפשר בנייה למתנחלים ולמנוע אותם מהפלסטינים".
עמותת עיר עמים וארגון הארכיאולוגיים עמק שווה טוענים כי מטרת החוק היא להשיב לחיים תוכנית בנייה גרנדיוזית של עמותת אלע"ד שנגנזה בשנות ה-90 אחרי מאבק ציבורי חריף. אז ביקשה אלע"ד להקים 200 יחידות דיור בשטח הגן הלאומי. לפני כעשור הוקפאה תוכנית נוספת שאמורה הייתה לאפשר בנייה למגורים בגן.
"זו לא הפעם הראשונה שבה עושים צחוק מהחוק והשכל הישר כדי לקדם את האג'נדה של מתנחלי אלע"ד", אמר תחקירן עיר עמים, אביב טטרסקי, "אבל גם החוק הזה לא ישנה את העובדה שסילואן כמו מזרח ירושלים כולה היא עיר פלסטינית. הניסיונות הישראלים למחוק את האמת הפשוטה הזו פוגעים בזכויות הבסיסיות של 350,000 מזרח ירושלמים וגם תושבי העיר הישראלית משלמים על כך מחיר".
מרשות הטבע והגנים נמסר כי הרשות "רואה חשיבות בקידום הצעת החוק שתסדיר מבחינה חוקית את שילוב בתי המגורים בתוך שטח גן לאומי סביב חומות ירושלים ועיר דוד, ותאפשר בכך שיקום וטיפוח של התשתיות, פני שכונות המגורים והגן הלאומי בכללותו. זאת בין היתר למען הפיכת האזור כולו, כולל שכונות המגורים, לאתר תיירותי מוביל והעצמת חווית הביקור של מאות אלפי המבקרים הפוקדים את הגן הלאומי וסביבתו מדי שנה".