נכון להיום מנהלת העמותה תביעות נגד 72 משפחות פלסטיניות, מתוך כוונה לפנות ליהודים שכונה שלמה בסילוואן. התביעות מתבססות על כך שהיתה במקום שכונת יהודים תימנים
ניר חסון
אנשי עמותת הימין עטרת כהנים הגישו תביעות פינוי נגד תשע משפחות פלסטיניות נוספות באזור בטן אל־הווא, בסילוואן במזרח ירושלים. נכון להיום מנהלת העמותה תביעות נגד 72 משפחות פלסטיניות, שנדרשות לפנות את בתיהן. המשפחות מתגוררות בשכונה של סילוואן, בשם בטן אל־הווא. תביעות הפינוי מתבססות על כך שבתחילת המאה ה–20 היתה במקום שכונה של יהודים תימנים.
בשנת 2001 הפכו אנשי עטרת כהנים נאמני "הקדש בנבנישתי", ההקדש שהוקם על ידי הקהילה היהודית בירושלים בשנת 1899, כדי להקים את בתי השכונה התימנית. בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את בקשת אנשי העמותה להפוך לנאמנים, בזכות תמיכת האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים בבקשה. מאז מנהלת העמותה מאבק משפטי וכלכלי נגד הפלסטינים בשכונה, במאמץ לפנותם מבתיהם. רוב הדיירים הפלסטינים מתגוררים במקום מאז שנות ה–50 וה–60. כ–80 משפחות פלסטיניות מתגוררות בשטחים שהועברו על ידי המדינה לידי ההקדש, ואת כולן מתכוונת עטרת כהנים לפנות, לטובת מתיישבים יהודים. בשנתיים האחרונות הואצו מאוד ההליכים המשפטיים וכמה משפחות פונו מבתיהן. בין היתר פונתה לפני כשנה ביתה של משפחת אבו־נאב, שהיה בית הכנסת העתיק של השכונה התימנית. בימים אלו נשלם שיפוץ המבנה, כדי להפוך אותו שוב לבית כנסת. בימים האחרונים הוצב על גג המבנה מגן דוד גדול, שנדלק בלילה.
נגד עשרות משפחות אחרות הוגשו תביעות לפינוי. בשבועיים האחרונים הושלם המהלך והוגשו לבית המשפט השלום שתי תביעות נוספות, האחת נגד משפחת שחאדה, שמחזיקה במתחם ובו חמש דירות, והשנייה נגד משפחת ר'ית, המחזיקה ארבע דירות. בסך הכל מדובר בעשרות בני אדם המתגוררים בדירות אלה. ההליכים המשפטיים צפויים להימשך שנים.
כיום מתגוררים בשכונה כמה עשרות מתנחלים, רובם במבנה הקרוי בית יהונתן. בשכונה יש עימותים כמעט יומיומיים בין פלסטינים לבין שוטרים ומאבטחים של המתנחלים. בשני בניינים נוספים שנתפסו בשנה האחרונה נעשים שיפוצים לקראת אכלוסם.
פינוי שאר המשפחות הפלסטיניות מהמקום יאפשר הקמה של שכונה יהודית גדולה למדי במרכז סילוואן, שסביבה יתגוררו כמה עשרות אלפי פלסטינים. במקביל מקדמת העמותה גם הקמת מבנה נוסף סמוך לבית יהונתן, אבל לאחרונה עוכבה התוכנית, לאחר שוועדת הערר של הוועדה המחוזית הורתה להשיב את התוכנית לשמיעת התנגדויות בוועדה המקומית.
"ממשלת ישראל, המסייעת לסילוק תושבי בטן אל־הווא מבתיהם, שנרכשו על ידם כדין, היא אותה ממשלה השוברת את כללי המוסר והמינהל התקין כדי להשאיר את אנשי עמונה על האדמות של סילוואד", אומר תחקירן עמותת עיר עמים, אביב טטרסקי. לדבריו, "יציאה מהמבוי הסתום של מדיניות ארץ ישראל השלמה תתאפשר רק אם יוכרו זכויותיהם של הפלסטינים בירושלים ויופנם הצורך של שני העמים להגיע להסדר מדיני".
עורך הדין אברהם משה סגל, המייצג את הקדש בנבנישתי, מסר בתגובה: "בתי המשפט השונים ובראשם בית המשפט העליון קבעו כי ההקדש הוא הבעלים הבלעדי של המקרקעין, ומצופה שפסיקת בתי המשפט תכובד ככתבה וכלשונה".