מנכ"לית המשרד נכחה באופן חריג בדיון המועצה הארצית לתכנון ובנייה, והביאה להפיכת החלטה קודמת של הדרג המקצועי בעניין הקמת מרכז קדם לתיירות סמוך להר הבית
ניר חסון
משרד המשפטים הפעיל לחץ על המועצה הארצית לתכנון ובנייה כדי שתדון מחדש בתוכנית הדגל של עמותת אלע"ד, שחלק גדול ממנה נפסל. באופן חריג הגיעה לדיון במועצה מנכ"לית המשרד, והביאה להפיכת החלטה קודמת של הדרג המקצועי.
לפני כחצי שנה דנה ועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון בהתנגדויות שהוגשו להקמת מרכז קדם - מתחם תיירות גדול שמתכננת אלע"ד להקים במעלה שכונת סילוואן, לא הרחק משער האשפות ומהר הבית. המתחם כולל בניין גדול ובו מבואה לגן הלאומי עיר דוד, מרכז מבקרים, משרדים ומוזיאון. המרכז אמור לקום על גבי החפירות הארכיאולוגיות בחניון גבעתי, שישומרו בקומת המרתף.
על פי התוכניות המקוריות אמור היה המרכז להשתרע על שטח של 16 אלף מטרים מרובעים, אולם ועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון, שהיא גוף התכנון העליון, צמצמה אותו ל-10,000 מטרים בלבד. ההחלטה התקבלה על חודו של קול: יושבת ראש הוועדה עו"ד מיכל ברדנשטיין, נציגת משרד המשפטים בדיון, הכריעה בעד הקטנת התוכנית באמצעות הקול הכפול המוקנה ליו"ר.
עמותת אלע"ד התקשתה להשלים עם ההחלטה. בתחילה ביקשה העמותה לבטל אותה באמצעות עתירה מנהלית שבה נטען כי אחד מחברי ועדת הערר, נציג מינהל התכנון ירון טוראל, נגוע בניגוד עניינים משום שבהיותו אדם פרטי חתם על עצומה שהביעה התנגדות לבנייה בהתנחלויות. לפני כשלושה שבועות דחה בית המשפט המחוזי את העתירה וחייב את העמותה בהוצאות המשפט.
אזור החפירות בעיר דוד על רקע שכונת סילוואןאוליבייה פיטוסיעוד כתבות בנושא
בימים האחרונים הגיש חבר אחר בוועדת הערר, נציג המועצות האזוריות ויו"ר המועצה האזורית מרום הגליל עמית סופר, בקשה לדיון נוסף במליאת המועצה. מקורות במועצה אומרים כי הגשת בקשה כזו אינה הליך חריג, אך רק מעטות מהבקשות מתקבלות. החריג בדיון היה הופעתה של מנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור בפני המועצה. בעוד שבאופן מסורתי מגינים נציגי משרד המשפטים על החלטות ועדת הערר שהם עומדים בראשן, פלמור תקפה את ההחלטה שהתקבלה על ידי ועדת הערר ותמכה בבקשה לדיון נוסף. בתום הדיון הצביעו 18 מחברי המועצה בעד דיון נוסף ושניים התנגדו לו. הדיון ייערך בשבועות הקרובים ועשוי להביא להגדלה מחדש של הבניין.
ממשרד המשפטים נמסר: "מנכ"לית משרד המשפטים מייחסת חשיבות לתפקידה כנציגה מטעם הממשלה במועצה, נמצאת בקשר רציף עם ממלאי מקומה, המשתתפים באופן שוטף בישיבות המועצה וועדות המשנה שלה, מעודכנת בנושאים העולים לדיון והשתתפה בעבר במליאת המועצה הארצית. בישיבה האחרונה התקיים דיון בנושא מתחם קדם, לבקשת חבר ועדת המשנה לעררים. הוא עסק בשאלה אם ראוי להביא את הכרעת ועדת המשנה לעררים, ההופכת את החלטת הוועדה המחוזית לאשר את התוכנית, לדיון מעמיק במליאת המועצה הארצית. לא מדובר בהחלטה תכנונית טכנית, כי אם בשאלת מדיניות ממשלתית הנוגעת לחיזוק ירושלים והתיירות בה. מטעם זה ראתה המנכ"לית לנכון להשתתף בדיון ולהביע עמדה עקרונית, שלפיה ראוי שסוגיה תיבחן לעומק במליאת המועצה הארצית. עוד יודגש כי נוסף לדיון בעניין מרכז קדם, השתתפה המנכ"לית בדיון בסוגיה עקרונית נוספת - הקמת יישוב דרוזי חדש בצפון".
עמית סופר מסר: "בהצבעה על תוכנית קדם בוועדת המשנה לעררים סברתי ואני עדיין סבור שנכון לאשר את התוכנית כפי שאושרה בוועדה המחוזית. דעתי לא התקבלה בשל השימוש בקולה הכפול של היו"ר. בשל חשיבות התוכנית לירושלים ולישראל, כפי שבאה לביטוי בהופעת ראש העיר בוועדה, סברתי שלא ראוי שתוכנית כזו תוכרע בקול כפול ולכן החלטתי ליזום דיון חוזר בתוכנית במליאת המועצה הארצית, שבתי ועמדתי על עמדתי".
מעמותת עיר עמים נמסר: "מדאיג ביותר שמשרד המשפטים יוצא נגד החלטה של ועדה בראשותו. ההחלטה מוכיחה שהיום אפילו להכרעה שיפוטית אין משקל אל מול החיבור הישיר שבין עמותות מתנחלים לבין שדרות השלטון. מתחם קדם לא היה צריך לבוא לעולם. מדובר בפרויקט מגלומני, הרסני לירושלים תכנונית, אדריכלית, ציבורית ופוליטית, שנמשיך לפעול כדי למנוע את הנזק העצום הטמון בו".