אי אפשר להשאיר ככה תושבים", אמר השופט מינץ בדיון בעתירה הדורשת את שיקום הכבישים בשכונה, היושבת מעבר לגדר ההפרדה. המדינה והעירייה מוסיפות להטיל את האחריות זו על זו
ניר חסון
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, דוד מינץ, מתח ביקורת חריפה על יחס עיריית ירושלים לשכונת כפר עקב שמעבר לחומת ההפרדה. "אי אפשר להשאיר ככה תושבים. או שזה חלק מירושלים או שלא — אם זה חלק מירושלים תן להם את השירותים המגיעים להם", אמר השופט לנציג המדינה בדיון בעתירה שהגישו תושבים בדרישה שהעירייה תשקם את תשתית הכבישים בשכונה.
העתירה, שהוגשה על ידי עו"ד מועין עודה בסיוע עמותת עיר עמים, דורשת מהעירייה לטפל בכבישים בשכונה וטוענת כי היא הוזנחה לחלוטין בעקבות הוצאתה מחוץ לגדר ההפרדה — למרות שהיא עדיין חלק משטחה המוניציפאלי של ירושלים. העתירה הוגשה במקור נגד העירייה, והעירייה ביקשה להוסיף את מדינת ישראל כמשיבה לעתירה.[שלוליות בכבישי השכונה כפר עקב במזרח ירושלים, אתמול]
שלוליות בכבישי השכונה כפר עקב שבמזרח ירושלים, אתמולאמיל סלמןעוד כתבות בנושא
אתמול פורסמו ב"הארץ" חילופי ההאשמות בין המדינה והעירייה בכל הנוגע לאחריות למצב. הוויכוח נמשך גם במהלך הדיון. עו"ד דני ליבמן שייצג את העירייה אמר כי "כל מה שקורה מעבר לגדר מבחינת עיריית ירושלים קשור למדינה. העירייה מעלה למטה לביטחון פנים המון בעיות, ולא תמיד מקבלים תשובות".
עו"ד יעקב פונקלשטיין, נציג הפרקליטות, תקף את העירייה ואמר: "העירייה לא עושה כלום במשך שנים, כשנקלעה העירייה לזה היא לא יודעת איך לפתור אותה, אז צירפו את המדינה...מה אנחנו רלוונטים פה? בחמש השנים האחרונות הוקצו לעיריית ירושלים 450 מיליוני שקלים. זה הון עתק בכל מובן שמסתכלים עליו, מה העירייה מבצעת עם הכספים האלה?".
עו"ד עודה, המייצג את העותרים, דחה את הטענות הביטחוניות שהעלתה העירייה. "תמיד מציגים תמונה כאילו המערב הפרוע נמצא מעבר לגדר, הם לא הציגו מקרה אחד שקרה משהו בשכונה. אפילו עם הקבלן שמבצע פינוי אשפה אף פעם לא קרה כלום". טרם התקבלה החלטה בעתירה.
בתוך כך, ביקורת חריפה נשמעה אתמול על הפרסום לפיו ראש הממשלה שוקל לשלול את מעמד התושבות של פלסטינים המתגוררים מעבר לגדר ההפרדה."לא רק ששלילה גורפת של מעמדם של תושבים אלו היא צעד פסול ולא מוסרי שאין כל בסיס חוקי שיאפשר אותו, אלא שמדובר בהתנערות נוספת מתושבי השכונות שמעבר לגדר", נמסר בהודעה של האגודה לזכויות האזרח.
מנכ"לית המוקד להגנת הפרט, דליה קירשטיין כתבה במכתב לראש הממשלה: "על רקע התנהלותה הכושלת של ישראל כלפי תושבי השכונות שמעבר לחומת ההפרדה, התנערותה רבת השנים ממצבם הקשה והתעלמותה ממחויבויותיה כלפי תושבי המקום, מתוקף היותם תושבי קבע בישראל ותושבים מוּגנים על פי הדין ההומניטארי הבינלאומי, הרי שההצעה לשלילת מעמדם של תושבי השכונות, באם הועלתה, הינה בבחינת חטא על פשע".