ניר חסון
ראש העיר ירושלים ניר ברקת נוהג להתגאות בהשקעה של העירייה בחינוך במזרח העיר, אך הנתונים שפירסמה העירייה לא עולים בקנה אחד עם הנתונים שמסרה לאחרונה לעמותת עיר עמים. לפי הודעת העירייה מהשבוע שעבר, בשנת הלימודים שתחל מחר יפתחו 112 כיתות חדשות בבתי ספר יסודיים ו-68 כיתות בבתי ספר על־יסודיים. ואולם, לפי נתונים שנמסרו לאחרונה לעמותת עיר עמים, השנה ייפתחו רק 38 כיתות חדשות במזרח העיר. השאר הן חדרים בבנייני מגורים שהוסבו לכיתות, ורובן אינן עומדות בתקן. 44 כיתות נוספות בתהליכי בנייה וכ-400 בשלבי תכנון.
העירייה טענה עוד כי במזרח ירושלים ייפתחו חמישה בתי ספר חדשים. בדו"ח עיר עמים מדובר על בית ספר אחד בלבד, בשכונת בית צפאפה. בתשובה ל"הארץ" הבהירה העירייה כי לא מדובר רק בבתי ספר שנבנו מאפס, אלא בשכירת מבנים שנבנו למגורים והותאמו לבתי ספר. כמו כן מדובר בבתי ספר קטנים: בהם אחד עם 9 כיתות, שני עם 8 כיתות, והשלישי – אשכול גני מיוחד לאוטיסטים באבו טור — כולל 6 כיתות בלבד.
בעירייה טוענים עוד שברקת בנה פי שישה יותר כיתות במזרח העיר משני קודמיו, אורי לופוליאנסקי ואהוד אולמרט. אולם מבדיקת עיר עמים עולה כי קצב בניית הכיתות בשש השנים האחרונות עומד על 36 כיתות בשנה בלבד — קצב דומה לזה שבתקופת לופוליאנסקי, אך מהיר יותר מאשר בתקופת אולמרט. עם זאת, גם בעיר עמים מודים כי יש שיפור ברמת התכנון לקראת בניית כיתות חדשות בשנים הבאות.
בשנה הבאה יחלפו חמש שנים מאז שהגישו הורים לתלמידים ממזרח העיר עתירה לבג"ץ בטענה שהמחסור בכיתות לימוד, המוערך בכ–1,600 כיתות, מחייב אותם לשלם עבור חינוך פרטי. בג"ץ הקצה אז למדינה ולעירייה חמש שנים למצוא מקום לכל ילד שיבקש ללמוד בחינוך הציבורי. באם לא ימצא פתרון, קבעו השופטים, יממנו העירייה ומשרד החינוך את שכר הלימוד לכל ילד שלא התקבל לבית ספר ממלכתי.
במזרח ירושלים השנה ילמדו 89,543 תלמידים, שהם כ-36 אחוזים מכלל התלמידים בירושלים. יותר מ-22 אלף ילדים ונערים המתגוררים בעיר על פי הרישומים לא רשומים בשום מוסד – ציבורי או פרטי. ההערכה היא שלפחות חלקם לומד מחוץ לעיר, אך רבים אחרים הם כאלו שנפלטו ממערכת החינוך ואיש לא יודע היכן ואם הם לומדים.
בשתי שכונות במזרח העיר הודיעו ההורים על כוונה להשבית את הלימודים. הוועדה העממית בעיסוויה הודיעה על השבתת הלימודים בשל "הענישה הקולקטיבית", לטענתם, של המשך סגירת אחת מהכניסות לכפר על ידי המשטרה בשל יידויי אבנים באזור. בג'בל מוכבר מתכננים ההורים להשבית את הלימודים במחאה על כך שבשכונה לא נפתח בית ספר תיכון לבנים.
מעיריית ירושלים נמסר: "צר לנו שעיר עמים בוחרת שוב כבכל שנה, למחזר את אותו דו"ח מסולף ומנותק מהמציאות במטרה לקבל מעט חשיפה תקשורתית, תוך התעלמות מהמהלכים העמוקים והרחבים שמובילה העירייה במזרח העיר לצמצום הפערים שנוצרו ב–40 השנים האחרונות בתחומי חינוך, תשתיות, בנייה, רווחה וקהילה. בתקופת ברקת נבנו במזרח העיר ירושלים מאות כיתות לימוד חדשות, פי שישה מאשר בתקופת לופוליאנסקי. העירייה השקיעה סכום חסר תקדים של למעלה מ–400 מיליון שקלים בתכנון ובניית כ-400 כיתות לימוד נוספות. נתוני העירייה שהועברו לעמותת עיר עמים, היו מעודכנים לאותו הזמן, מאז אושרו ונוספו עוד בתי ספר וכיתות נוספות ועל כן, המידע המעודכן הינו כפי שנכתב בהודעה לתקשורת וממשיך להתעדכן כל הזמן.
"השנה ממשיכים בתכנית ביה"ס המתוקשבים (תכנית הטאבלטים) שני בתי ספר שהחלו שנה שעברה, תיכון צור באהר לבנים ומקיף בית צפאפא מעורב. התכנית תפעל השנה בשכבות ז'-ח' ו-י'-י"א, סה"כ כ-700 תלמידים השנה שיילמדו בתכנית הלימודים הישראלית למגזר הערבי באמצעות הטאבלטים. בנוסף, הצטרף השנה בי"ס נוסף חט"ב בנים בבית חנינא במסגרתו נוספו עוד כ-80 תלמידים לתכנית.
"בנוסף פעלה העירייה, להרחיב ולפתוח בבתי הספר במזרח העיר מגמות מדעיות וטכנולוגיות חדשות, השנה תיפתח תכנית הכוון אקדמית, יתוגברו לימודי השפה העברית, תיפתח מכינה קדם אקדמית באוניברסיטה העברית, תכניות העצמה ומנהיגות לתלמידות ועוד". פ