סיכום האירועים בירושלים סביב רצח שלושת הנערים הישראלים והנער הפלסטיני וגל האלימות שלאחריהם.
אלימות לאומנית יהודית בירושלים, יולי 2014
נכון ל- 3/8/14
ירושלים המזרחית היא המקום היחיד מעבר לקו הירוק שבו מאות אלפי פלסטינים נמצאים בחיכוך יומיומי עם ישראלים ועם הרשויות הישראליות. בשנים האחרונות היו מי שניסו לטעון שהשקט היחסי בירושלים מעיד על השתלבותם של תושבי מזרח העיר בישראל ואף על רצון להישאר תחת שליטתה.
למרבה הצער, השנים האחרונות לא נוצלו על ידי הרשויות הישראליות לשינוי אמיתי ובניית יחסים ראויים יותר בין הקהילות אלא להיפך: האפליה וההזנחה של מזרח ירושלים נמשכו ללא שינוי מהותי, ההתנחלויות בשכונות הפלסטיניות המשיכו לגדול, ולאלו נוספה גם תופעה של אלימות לאומנית מצד יהודים.
מעקב מתמשך של עיר עמים מראה על פעילות רציפה וחריש עומק של גורמים אלימים בירושלים, חלקם מגיעים מחוץ לירושלים. סקירה שערכה עיר עמים כבר במרץ 2013 על אלימות לאומנית יהודית בירושלים, הובאה זה מכבר בפני גורמים בעיריית ירושלים, משטרת ישראל וועדת החינוך של הכנסת. אך הרשויות כשלו במניעת ההסתה הזו...המשך קריאה
סיכום האירועים בירושלים סביב רצח שלושת הנערים הישראלים והנער הפלסטיני וגל האלימות שלאחריהם.
אלימות לאומנית יהודית בירושלים, יולי 2014
נכון ל- 3/8/14
ירושלים המזרחית היא המקום היחיד מעבר לקו הירוק שבו מאות אלפי פלסטינים נמצאים בחיכוך יומיומי עם ישראלים ועם הרשויות הישראליות. בשנים האחרונות היו מי שניסו לטעון שהשקט היחסי בירושלים מעיד על השתלבותם של תושבי מזרח העיר בישראל ואף על רצון להישאר תחת שליטתה.
למרבה הצער, השנים האחרונות לא נוצלו על ידי הרשויות הישראליות לשינוי אמיתי ובניית יחסים ראויים יותר בין הקהילות אלא להיפך: האפליה וההזנחה של מזרח ירושלים נמשכו ללא שינוי מהותי, ההתנחלויות בשכונות הפלסטיניות המשיכו לגדול, ולאלו נוספה גם תופעה של אלימות לאומנית מצד יהודים.
מעקב מתמשך של עיר עמים מראה על פעילות רציפה וחריש עומק של גורמים אלימים בירושלים, חלקם מגיעים מחוץ לירושלים. סקירה שערכה עיר עמים כבר במרץ 2013 על אלימות לאומנית יהודית בירושלים, הובאה זה מכבר בפני גורמים בעיריית ירושלים, משטרת ישראל וועדת החינוך של הכנסת. אך הרשויות כשלו במניעת ההסתה הזו ובהפסקת פעילותם של האחראים לה.
המדיניות בירושלים משאירה אותה על סף פיצוץ באופן קבוע. בשבועות האחרונים, כשתשומת הלב הציבורית מופנית למתרחש ברצועת עזה ובדרום, ירושלים לא שקטה על שמריה והאלימות בה געתה בשני חלקיה.
לצד מהומות רבות שהתרחשו במזרח העיר על רקע הרצח של מוחמד אבו ח'דיר ומלחמת עזה, עיר עמים ערכה גם מעקב אחר מקרי האלימות הלאומנית היהודית שהתרחשו בירושלים בשבועות אלו.
מהסקירה הכרונולוגית להלן, עולה אלימות לאומנית מאורגנת (לרוב באמצעות הפגנות שהיוזמה להן מגיעה מחוץ לירושלים) לצדה של אלימות לאומנית מקומית בכל רחבי העיר: בשכונות שבמזרח העיר, בשכונות שבמערבה ובוודאי במרכז ירושלים. קריאות "מוות לערבים" הפכו שגורות בפי מאות מפגינים, ולצדן פגיעות פיסיות ממש בערבים, בין אם נקלעו באופן מקרי למקום, בין אם נמצאו על ידי יהודים ש"תרו אחריהם", בין אם הם עובדים במערב ירושלים, משתמשים בשירותי התחבורה הציבורית בה ועוד. הפגיעות הלאומניות האלה יצרו גם פחד רב בקרב התושבים הפלסטינים של העיר.
תופעת האלימות הלאומנית היהודית כאמור אינה חדשה בירושלים. אך עוצמתה והאינטנסיביות שלה צמחו בשבועות האחרונים למימדים בלתי נסבלים, והיא חושפת שוב את שבירות החיים המשותפים תחת "העיר המאוחדת".
בהעדר פתרון מדיני, ירושלים היא מרחב דו לאומי מתוח, עם אפליה קשה, שהופך ל'חממה' לגילויי הסתה וגזענות. המרחב הזה מחייב את הרשויות שלא להעלים עין מכך, להכיר בהיות ירושלים עירם של שני עמים, להוביל מדיניות שתבטל את הפערים העצומים בתשתיות ובשירותים, ושתנהג יד נחרצת של אפס סובלנות לאלימות של הרוב כלפי הפלסטינים החיים כאן.
אירועי האלימות הלאומנית היהודית בירושלים (30/6- 4/8; כרונולוגית)
30 ביוני
- פלסטיני הותקף במקום עבודתו ברמת שלמה (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים).
1 ביולי (יום הלוויתם של החטופים נפתלי פרנקל, אייל יפרח וגל-עד שאער)
- בהפגנה שבראשה עמדו איתמר בן גביר, ברוך מרזל ומיכאל בן-ארי צעקו מאות מפגינים "מוות לערבים" (דיווח באתר סרוגים: http://tinyurl.com/mzsoqz2).
- ההפגנה התפתחה למהומות במרכז ירושלים: במשך למעלה מ-5 שעות הסתובבו קבוצות של מאות אנשים בקריאות "מוות לערבים" ותקפו עוברי אורח :
- ניסיון חטיפה של נער ממשפחת זאלום בבית חנינא. האם וכמה תושבים הניסו את החוטפים. השוטרים שהוזעקו למקום לא נקטו כל פעולה ולמחרת אותם אנשים חטפו את מוחמד אבו-ח'דיר http://www.haaretz.co.il/news/politics/.premium-1.2366840
- באותו ערב בכנס של חב"ד נשא אריה קינג, חבר מועצת העיר ירושלים ומחזיק תיק הביטחון במועצה את הדברים הבאים (בדקות 9:20-12:00 בסרטון שבקישור):
"אני קורא מפה לכל הפנחסים שיש פה ...משה לא עשה את המעשה, פנחס עשה את המעשה... (10:15) לכל אחד מאיתנו יש את המשימה. אנחנו רואים את 3 הילדים... המנהיגים שלנו עוברים על זה בשתיקה והחיים של האויבים שלנו הם חיי שגרה.. השכנים הערבים מדי יום לפחות 3 יהודים מותקפים בירושלים ואנחנו שותקים ולא עושים מהומה... (12:00) הרב'ה שנמצא פה איתנו מצפה מאיתנו לעשות את מעשה פנחס"
http://www.video.hageula.com/musicvideo.php?vid=352ab5cb0
2 ביולי
- הנער מוחמד אבו ח'דיר נחטף לפנות בוקר ליד מסגד בבית חנינא. תושבים שראו את החטיפה מודיעים למשפחה וזו מזעיקה את השוטרים. גופתו השרופה מתגלה כמה שעות לאחר מכן ביער ירושלים. כלי תקשורת כמו ישראל היום[1] , מעריב[2] ובמיוחד הערוץ השני (דיווח של משה נוסבאום שבינתיים נמחקו כל התיעודים שלו ברשת)[3] מדווחים ברוח שמועות כי הרצח הוא על רקע אישי ולא לאומני. המשטרה לא טרחה להזים את השמועות הללו ורק כעבור מספר ימים הודיעה על מעצר של 3 חשודים יהודים במעשה.
3 ביולי
- תושבים בבית חנינא מדווחים על נסיון חטיפה נוסף של ילד ממשפחת אלכיסואני אשר מתגוררת בפסגת זאב (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- נסיון דריסה של פלסטיני העובד ברמות. נלקח לבית החולים. רגלו נשברה (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
4 ביולי
- ביתה של משפחת כיסואני בפסגת זאב מותקף (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
5 ביולי
- אחרי הפגנה של פעילי ימין מול בית ראש הממשלה, מותקפים נהגי מוניות פלסטינים ברחוב הנביאים. בסרטון שבקישור (החל מדקה 3:25) ישראלים עוצרים מוניות ברחוב הנביאים ובודקים את זהות הנהגים https://www.youtube.com/watch?v=LBdRFWAYkBk#t=10
- נער פלסטיני בן 18 הותקף במקום עבודתו בפסגת זאב על ידי ארבעה ישראלים. פונה לטיפול בבית החולים (מקור – תחקירן שטח עיר עמים)
6 ביולי
- בית של משפחה פלסטינית בגבעה הצרפתית מותקף (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- פלסטינים מותקפים במוסררה. נסיון לתקוף פלסטינים בקפה אל עאיד במוסררה (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- פעילי ימין תוקפים הפגנה של פעילי שמאל. אחד המפגינים נחבט בראשו. בחצות, מתפרעים עוצרים מוניות ברחוב בר אילן ומכים נהגים ערבים. כוחות משטרה גדולים הגיעו למקום לפיזור המתפרעים.
8 ביולי
- נהג אגד עומאר דיווני הותקף בידי 4 יהודים בגבעה הצרפתית. הנהג איבד את ההכרה ואושפז בבית החולים עם פגיעות ראש וצוואר.
- עיתונאית ובחורה נוספת הותקפו על ידי 3 ישראלים ליד שער שכם (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- אשה הותקפה בראס אל-עמוד (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
10 ביולי
- פלסטיני הותקף ברחוב יפו בשובו מעבודתו. נלקח לבית החולים (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- פלסטיני הותקף בדרכו לעבודה ברכבת הקלה (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- בקבוק תבערה מושלך על בית של משפחה פלסטינית בעיר העתיקה. לא נגרם נזק (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- נהג פלסטיני באוטובוס ישראלי הותקף (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- נוכחות משטרתית מאסיבית במרכז העיר (יום חמישי בלילה מועד לפורענות): כלבנים, עשרות שוטרים, אנשי מג"ב ויס"ם. גם מפקד המחוז נמצא בשטח. במקביל היתה נוכחות רבה של אנשי להב"ה (העמידו דוכן בכיכר ציון) ושל פעילי שמאל. הלילה עבר ללא אירועים.
12 ביולי
- שלוש נשים הותקפו ליד קניון מלחה (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
- פלסטיני תושב העיר העתיקה הותקף ברובע היהודי וניסו לדקור את בתו. זו הפעם השלישית שהותקף (מקור – תחקירן שטח, עיר עמים)
13 ביולי
14 ביולי
- הפגנת ימין מתוכננת לערב, ועל פי דברי המארגנים "ביום שני ט"ז תמוז- 14.7 בשעה 18:30 נצעד כולנו עם דגלי ישראל מכיכר ציון לשער שכם בירושלים. נאמר לערביי מזרח ירושלים: "אנחנו כאן בעלי הבית!""
3 באוגוסט
- תושב ראס אל עמוד מותקף בית הכרם בדרך לעבודה במאפית אנג'ל בגבעת שאול – נאזק והושפרץ עליו גז מדמיע (מקור: ארז וגנר, מען)