המדינה בוחנת תוכנית להכפלת גודלה של ההתנחלות הר גילה, כך שתבודד את הכפר הפלסטיני וואלג'ה. לפי התוכנית שהגישה המועצה האזורית גוש עציון לאישור המינהל האזרחי, ההתנחלות תורחב כך שתקיף מדרום את הכפר, אשר תחום מצפון על ידי גדר ההפרדה. תוכנית זו מצטרפת להחלטה שהתקבלה בשבוע שעבר להזיז מחסום צבאי סמוך לכפר, כך שימנע מתושביו גישה לפארק באזור.
התוכנית להרחבה של הר גילה אושרה בסוף חדש מארס בוועדת התכנון המקומית של המועצה האזורית, והיא כוללת 330 יחידות דיור חדשות, מוסדות ציבור, תחנת דלק, גנים ועוד. זהו שלב תכנון ראשוני, אך אם התוכנית תמומש, יוקף וולאג'ה מדרום־מערב על ידי ההתנחלות, אשר כבר מקיפה אותו מדרום־מזרח. עם זאת, היא לא תשפיע על הכביש המחבר בין הכפר ליישוב הסמוך בית ג'אלה. התוכנית תרחיב את הרצף הטריטואלי בין ירושלים לגוש עציון, ותחבר בין הבירה לבית לחם.
באחרונה העבירו גופי התכנון של המועצה האזורית את התוכנית לאישור המינהל האזרחי. גורמי תכנון אמרו ל"הארץ" כי התוכנית טרם נבחנה ובהתאם קשה מאוד להעריך כמה זמן ייקח עד שתקודם, אם בכלל, וכן שהיא לא תתקדם ממילא לפני שיינתן "אור ירוק מן הדרג המדיני".
התוכנית מצטרפת להחלטה נוספת שהתקבלה לאחרונה ומחזקת את המגמה של חיבור בין ירושלים לגוש עציון והפיכתו של וולאג'ה למובלעת. בשבוע שעבר אישרה ועדת המשנה למתקנים ביטחוניים של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בירושלים את העברתו של מחסום עין יעל ממיקומו הנוכחי — קרוב ליציאה הדרומית מירושלים מכיוון מלחה — אל אחרי אתר עין חניה. העברת המחסום הצבאי נועדה למנוע מתושבים פלסטינים להגיע לעין חניה, שעבר הליך פיתוח מקיף ואמור להיפתח בימים הקרובים כאטרקציה מרכזית בפארק המטרופוליני המקיף את ירושלים.
בהתנחלות הר גילה מתגוררות כיום כ-400 משפחות, כך שלמעשה התוכנית של המועצה האזורית תכפיל כמעט את גודלה של ההתנחלות. לפי פרוטוקול הדיון שבו אושרה, אנשי המועצה הזהירו שהתשתיות הקיימות בהר גילה אינן מספיקות לתושבי ההתנחלות כיום, ולכן יש להימנע מהרחבת מספר התושבים מבלי לדאוג לכך. בסופו של דבר, החליטה הוועדה "לאשר בכפוף לתיאום התכנון עם וועד היישוב הר גילה". לפי פרטי התוכנית שאושרה, בשלב זה יש צורך בשינוי רחב של קרקעות מדינה משטח חקלאי לשטח לבנייה למגורים, מוסדות ציבור, תיירות, תחנת דלק, שטחים פתוחים ועוד. המועצה אישרה את התוכנית בכפוף להידברות עם אנשי ועד ההתנחלות הקטנה. מלבד אישור המינהל האזרחי, היא צריכה לעבור את כל שלבי האישור השונים של מועצת התכנון העליונה ושל ועדת המשנה שלה להתיישבות — הליך שאורך לפחות כמה חודשים, ולרוב אף יותר מכך. למעשה, מדובר בהצהרת כוונות, אך הכוונות ברות ביצוע — כיוון שאדמות מדרום־מערב לוואלג'ה הוכרזו כאדמות מדינה. מקור במנהל האזרחי הדגיש כי במנהל טרם נחשפו לתוכנית והחלו לדון בה.
לא רחוק מהקרקע המיועדת להרחבת ההתנחלות ייבנה המחסום החדש. על פי סיכום בין הרשות לפיתוח ירושלים ורשות הטבע והגנים, בתחילת שבוע הבא אמור להיפתח לקהל אתר עין חניה. האתר, הכולל בריכות מים עתיקות, בוסתנים וממצאים ארכיאולוגיים, נחנך כבר לפני כחצי שנה על ידי ראש העיר ניר ברקת והשר זאב אלקין, אבל נסגר מאז בשל סכסוך כספי בין רשות הטבע והגנים לבין הרשות לפיתוח ירושלים.
הרשות סירבה לפתוח את האתר מבלי שתקבל תקציבים נוספים לתפעול שלו. על פי סיכום שהושג לאחרונה האתר יפתח לקהל והתקציב לתפעולו יחולק בין הגופים. פתיחת האתר היתה הסיבה המרכזית שבגינה דרשו במשטרה להזיז את המחסום ממקומו הנוכחי קילומטר וחצי מערבה, סמוך יותר להר גילה ולוולאג'ה. מקומו של המחסום כרגע מאפשר לפלסטינים, בהם תושבי וולאג'ה ובית לחם, להגיע ולנפוש בעין חניה, והזזת המחסום תמנע זאת מהם. בתחילה בוצעו העבודות להזזת המחסום ללא היתרים ובית המשפט הורה לעצור אותן. לאחר מכן ועם העיכוב בפתיחת האתר, הופסקו העבודות. בשבוע שעבר אישרה הועדה למתקנים ביטחוניים את התוכנית להזזתו המחסום והיא צפויה להסתיים בזמן הקרוב.
הקמת המחסום והתוכנית להרחבת ההתנחלות מצטרפים למהלכים נוספים של הממשלה שנועדו לייצר רצף טריטוריאלי בין ירושלים לגוש עציון. הבולט שבהם הוא חניכת מחלף רוזמרין בשנה שעברה. המחלף חיבר את כביש בגין — המקבילה הירושלמית לנתיבי איילון — לכביש 60, הציר המרכזי החוצה את הגדה המערבית, בחלקו המגיע לגוש עציון. הכביש מקל משמעותית על הגישה לבירה של תושבי הגוש, ההתנחלות אפרת ואף התנחלויות דרום הר חברון. מאז חניכת המחלף, הם לא נדרשים לעמוד בפקקי הכניסה לשכונת גילה הדרומית של ירושלים, ויכולים להיכנס ישירות אל הנתיבים. הדבר הקל משמעותית על תושבי הגוש להיכנס לירושלים והמינהל האזרחי אף מבצע באזור קידוחים כדי לבחון אפשרות להרחיב את הכביש.
"הרחבת הר גילה והזזת המחסום נותנת לנו הזדמנות לראות את המשמעות האמיתית של תוכנית 'ירושלים רבתי'", אומר תחקירן ארגון עיר עמים, אביב טטרסקי, "ההרחבה גם תייצר רצף בין ירושלים להתנחלויות באזור בית לחם וגם תחנוק את וולאג'ה. אלו שני צדדים של אותו מטבע. המצב בו ישראל בוחרת להרחיב את ההתנחלויות באופן שנועד להנציח מציאות של שליטה במיליוני פלסטינים נטולי אזרחות אינו יכול להיות בר קיימא. כשיגיע היום שבו נבין את זה מחיר התיקון יהיה הרבה יותר גבוה".