ניר חסון
מצעד הדגלים בשער שכם, בשנה שעברהאוליבייה פיטוסיעיריית ירושלים החליטה לשלש את התקציב למצעד "ריקודגלים" שיתקיים ביום ירושלים ויעבור ברובע המוסלמי, למרות הביקורת הציבורית על המצעד ואף שהשנה עלול האירוע להתנגש עם הערב הראשון של הרמדאן.
כבכל שנה מתכננים גם השנה ארגוני ימין את מצעד הדגלים שחוצה את ירושלים. במצעד משתתפים בכל שנה עשרות אלפי בני נוער, רובם ככולם דתיים. המצעד מתחלק בין בנים לבנות. מצעד הבנים עובר בשער שכם, ברחובות הרובע המוסלמי ומסתיים ברחבת הכותל המערבי.
בשל המצעד נדרשים בעלי חנויות ברובע המוסלמי לסגור אותן לכמה שעות ורוב תושבי הרובע מסתגרים בבתיהם. בכל שנה בשנים האחרונות תועדו עשרות בני נוער שהשתתפו במצעד קוראים קריאות גזעניות, חובטים במקלות הדגלים על דלתות וחלונות ומקללים עוברי אורח פלסטינים. בשנה שעברה, על רקע המתיחות הביטחונית, עתרה עמותת עיר עמים נגד אישור מסלול המצעד דרך הרובע המוסלמי. שופטי העליון דחו את העתירה, אבל הורו למשטרה לנקוט יד קשה נגד כל תופעה של גזענות. "הגיע הזמן לאפס סובלנות לגבי 'מוות לערבים', זה הפך לביטוי שיורד מתחת לרדאר. אפס סובלנות, לרבות עיכוב, מעצר וכתב אישום", כתבו השופטים בהחלטתם.
השנה, בנוסף לרגישות הקבועה בשל האירוע, ישנה סבירות גבוהה שהוא ייפול בערב הראשון של הרמדאן, ערב חגיגי שבו נוהגים תושבי העיר הפלסטינים לחגוג. עם זאת, על פי המסורת המוסלמית, רק כיממה לפני החג יקבעו חכמי הדת בסעודיה את המועד.
כיום יש סבירות של כ–50% שהמצעד יתנגש עם החג המוסלמי. לאור זאת התגבשה חזית נגד מעבר המצעד ברובע המוסלמי. תמיר ניר, אהרון ליבוביץ' ואיתי גוטלר, חברי סיעת "ירושלמים" במועצת העיר, קראו למשטרה לקבוע מסלול חלופי, וחברי פורום תג מאיר פנו בבקשה דומה. מנגד, חברי מועצת העיר מהימין פנו למשטרה שתאשר את המצעד במסלול המקורי. "שינוי מסלול המצעד הינו פרס לכל מי שחפץ לפגוע בריבונות בירושלים", כתב חבר המועצה משה ליאון.
סגנית ראש העיר, חגית משה, חברת מפלגת הבית היהודי, נציגת סיעת הימין ירושלים מאוחדת ומחזיקת תיק הכספים בעירייה, הודיעה על הגדלת השתתפות העירייה בתקציב האירוע ממאה אלף שקלים ל–300 אלף. " זה אירוע בסדר גודל שאין כדוגמתו בירושלים, בשנה שעברה השתתפו בו 60,000 צועדים. הסובלנות צריכה להיות לשני הכיוונים. ככל שתגבר הביקורת, כך נגדיל את התקציב ואת כמות בני הנוער המשתתפים", מסרה.
מסקר שערך מכון סמית בשביל עיר עמים, בקרב 400 תושבים יהודים בעיר, עולה כי רוב הציבור היהודי בעיר מתנגד למעבר המצעד ברובע המוסלמי, אם הוא אכן נופל על הרמדאן. מהסקר עולה כי 58% מהציבור היהודי בעד קיום המצעד, אך רק 43% תומכים בכך שיעבור ברובע המוסלמי. לאחר שהוסבר לנשאלים כי תיתכן התנגשות בין המצעד לבין הרמדאן, ירדה התמיכה למעבר ברובע המוסלמי ל–33%.
מעיר עמים נמסר כי " סמיכות המצעד השנה לרמדאן הופכת את הפגיעה לקשה במיוחד, כי תימנע מתושביו המוסלמים של הרובע האפשרות להיערך לחגם החשוב ביותר. זהו מעשה אלים ותוקפני, שגם מהווה פוטנציאל לסכנת התלקחות מחודשת של ירושלים. תושבי הרובע המוסלמי אינם בלון ניסוי של 'כוונות טובות' של המשטרה. על המשטרה להימנע מהימורים ולהודיע על ביטול מעבר המצעד ברובע המוסלמי בשנה זו".
מעיריית ירושלים נמסר כי התקציב העירוני שיועבר למצעד הוא 150 אלף שקלים וכי משרד החינוך יעביר עוד 150 אלף שקלים.