לדברי התושבים בעיסוויה וא-טור, העירייה רוצה להקים את הגן הלאומי כדי לקבוע עובדות בשטח ולהגביל את התפתחות השכונות. העירייה: צווי הגינון נועדו לשמור על איכות הסביבה
ניר חסון
לאחר שנתקלה בקשיים בתוכנית להכרזת גן לאומי "מורדות הר הצופים" בין השכונות הפלסטיניות עיסווייה וא־טור, הכריזה עיריית ירושלים על השטח כ"גינה". לטענת התושבים, מטרת המהלך היא לקבוע עובדות בשטח ולהתחיל לפתח את הגן גם ללא אישור ועדות התכנון. ההכרזה על השטח כגינה לא מנעה מפקחי העירייה ורשות הטבע והגנים לעקור ממנו בוסתן ובו עצים בוגרים.
זה כמה שנים שרשות הטבע והגנים ועיריית ירושלים מנסות לקדם את הכרזתו של הגן הלאומי מורדות הר הצופים, בין השכונות עיסוויה וא־טור. לטענת התושבים הפלסטינים וכמה ארגונים ישראליים שהצטרפו אליהם, מטרתו האמיתית של הגן היא להגביל את התפתחות השכונות, שכן הוא מתוכנן על השטחים הפנויים האחרונים שנותרו בשכונות, הסובלות מצפיפות רבה. זאת ועוד, בשטח הגן הלאומי קשה למצוא ערכי טבע או ארכיאולוגיה הראויים לשימור.
במסגרת המאבק בהכרזה הגישו התושבים, בסיוע העמותות "במקום" ו"עיר עמים", ערר למועצה הארצית לתכנון ובנייה. הוועדה קיבלה חלק ניכר מטענות התושבים והורתה לרשויות לעצור את המשך תכנון וביצוע הגן הלאומי עד לבחינה מעמיקה של צרכי האוכלוסייה והשכונות.
לפני שלושה ימים גילו תושבי עיסוויה כי בשטח הגן נתלו צווים בחתימת ראש העיר ניר ברקת, המכריזים על השטח כתחת "צו גינון למגרש ריק". הצו הוא למעשה הודעה של העירייה על כך שבכוונתה להשתמש בשטח כדי לבצע בו עבודות גינון, הקמת מתקנים והסדרת שבילים. תושבי עיסוויה וא־טור רואים בכך ניסיון לשנות את המצב בשטח מבלי להתחשב בהחלטת רשויות התכנון ובכך לסכל תוכניות שהתושבים מנסים לקדם לפיתוח השטח לטובת השכונות. "העירייה מנסה לעקוף את כל מסלול התכנון ולקבוע עובדות", אומרת אפרת כהן־בר, אדריכלית בעמותת במקום.
צווי גינון משמשים לרוב לתפיסת שטחים קטנים בתוך העיר כדי להופכם לגינות ציבוריות. לא ידוע על מקרה בו נתפס שטח כל כך גדול (יותר מ-700 דונם) המצוי בפאתי העיר בעזרת צו גינון. מעיריית ירושלים לא נמסרה תגובה לשאלה אם ידוע על שימוש דומה בצווי גינון בשטח בסדר גודל שכזה. זאת ועוד, כשבועיים לפני הכרזת השטח "כגינה", עקרה העירייה באותו מקום בוסתן ובו עצים בוגרים רבים, בטענה ששתילתם מהווה עבירת בנייה.
"מחפשים כל פעם סיבה כדי לשים יד על האדמה הזו", אומר מוחמד אבו חומוס מהוועדה העממית של עיסוויה, "לפני שלושה שבועות עקרו את כל העצים ועכשיו אומרים שאף אחד לא משתמש באדמה הזו. הם עקרו את העצים כדי לפנות מקום לעצים?".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "צווי הגינון נועדו לשמור על איכות הסביבה וערכי הטבע בגן הלאומי באמצעות מניעת שפוכת בניין ועפר באזור. זאת בנוסף לפיתוח האזור והעמדת מתקנים, ספסלים והצללה במקום. צווים אלו אינם קשורים לגבולות הגן הלאומי או לתכנון שלו. זה זמן רב נמצאת העירייה, בשיתוף הקהילה במקום, בתהליך למציאת חלקה להכשרת גן ברחבי הכפר. לעניין עקירת העצים, בחלק מהמקומות מתקיימת פעילות של עברייני בנייה ומטמינים עודפי עפר פיראטיים ונוטעים עליהם עצים לצורך הסוואה. הפעילות נועדה להוצאתם והעתקתם למקום חלופי".