Jump to Content
חזרה

בחסות המלחמה, בשנת 2024, קידמה ממשלת ישראל מהלכים לנישול וגירוש האוכלוסייה הפלסטינית במזרח ירושלים. המדיניות הוצאה לפועל בשלל כלים: הפעלת אלימות משטרתית ועל ידי מתנחלים, קידום התנחלויות והריסות בתים, מנגנון מתוזמר אשר הופך את החיים במזרח ירושלים, לקשים מנשוא.

הפעלת אלימות משטרתית: במהלך השנה האחרונה בוטלו אירועי תרבות וסולידריות, חופש התנועה של התושבים נפגע והוצאו מאות צווי הרחבה נגד תושבי מזרח ירושלים מהעיר העתיקה, ירושלים כולה או מתחם הר הבית/חראם א-שריף. בוצעו אלפי מעצרים, בהם גם של ילדים מתחת לגיל 12. שבעה נערים מתחת לגיל 20 נהרגו.

אלימות מתנחלים: פעמים רבות בוצעו פשיטות בשכונות הפלסטיניות במזרח העיר, תוך ביצוע תקיפות, איומים ופגיעות ברכוש.

קידום התנחלויות לצד נישול פלסטינים- בחסות המלחמה קודמו תכניות רבות להתנחלויות חדשות, זאת לצד זינוק ומספרי שיא בהריסות בתים ואי מתן אפשרות לבנייה על ידי פלסטינים. מנגנון הנישול קודם על ידי הסדר מקרקעין במזרח ירושלים, העברת מתחמים והקדשים, עיכוב תכניות בנייה של תושבים פלסטינים ונוהל החוסם את היכולת להגיש בקשות חדשות להיתרי בנייה. לצד כל אלו קודמו מנגנונים להרחבת התנחלויות, הקמת התנחלויות חדשות, ובתוכן גם התנחלויות תיירותיות.

.מדיניות זו הולכת ומקדמת, למרות חוות דעת ברורה של בית הדין הבינלאומי לצדק, המבהיר את אי החוקיות של סיפוח מזרח ירושלים בפועל, בניגוד לדיני הכיבוש.

לצד כל אלו נמשכה השחיקה של הסטטוס קוו בהר הבית/חרם א-שריף, נאסרה פתיחתן של קונסוליות בירושלים, קודמה חקיקה הפוגעת במערכת החינוך, נפגעה אספקת מים, ויריעת הכלים הממסדיים להגדלת הייאוש והיעדר האופק עוד רחבה.

לדו"ח השנתי המלא:סיכום שנת 2024 מדיניות ישראל במזרח ירושלים