|
את בית המשפחה בנה הסבא, מוסא סומרין, בזמן השלטון הירדני במזרח ירושלים. מוסא מעולם לא עזב את ביתו , וכך גם האחיין שלו שגר אתו בבית ואף הקים בו את משפחתו שגרה שם עד היום.
בסוף שנות ה-80' של המאה הקודמת, הוגש לאפוטרופוס לנכסי נפקדים תצהיר חתום שהעיד כי מוסא סומרין נפקד. מבלי לבדוק את נכונות הדברים, האפוטרופוס הכריז על הבית כנכס נפקד ומכר אותו לקק"ל, למרות שהתצהיר היה שקרי: מוסא מעולם לא היה נפקד, והוא נפטר בשיבה טובה בביתו בסילוואן ב-1984, כמעט 20 שנה אחרי סיפוח מזרח ירושלים.
קק"ל, בעליו החדשים של הנכס, הגישה תביעת פינוי נגד האחיין. כך החל מאבק משפטי ארוך ומתיש שנמשך כמעט 30 שנה: בתחילה קבע בית המשפט שמוסא לא היה נפקד ולכן דחה את תביעת הפינוי. בעקבות זאת, קק"ל והאפוטרופוס ערערו וטענו שאמנם מוסא לא נפקד, אבל יורשיו הם בהכרח בניו, והם כן נפקדים. העובדה, שהאחיין הוא זה שחי עם מוסא בבית וקיבל ממנו רשות להמשיך לגור בו גם אחרי מותו, לא שינתה דבר. בספטמבר האחרון פסק בית המשפט כי על משפחת סומרין להתפנות מהבית שאותו מעולם לא עזבה.
קק"ל ביקשה לעשות שימוש מפותל ולא ראוי בחוק נכסי נפקדים. קודם כל בחרה לטעון כי היורש אינו היורש שקבע הסב, ואחר כך ביקשה להחיל את חוק נכסי נפקדים על הבנים שלכאורה נטשו את הנכס כי חיו בירדן, שמאז הסכם השלום איתה כבר אינה מדינת אויב. לאורך השנים היו יועצים משפטיים לממשלה שהתריעו כנגד השימוש בחוק נכסי נפקדים במזרח ירושלים כלפי תושבי הגדה או ירדן, אך כיום בית המשפט שב ופוסק לטובת ארגוני מתנחלים שהפכו את החוק לקרדום לנישול פלסטינים מבתיהם במזרח ירושלים, כפי שקרה למשפחת סומרין.
סיפורה של משפחת סומרין הוא סיפורם של רבים במזרח ירושלים, אשר מתמודדים עם דרכים שונות שבהן פועלות הרשויות לדחיקתם מהעיר. במקרה של סיפוח שטחים נוספים בגדה המערבית, החוק יתווסף לאמצעים הרבים המופעלים גם עתה לנישול פלסטינים מבתיהם ומאדמתם. אלפים רבים בגדה המערבית יהיו חשופים לחוק זה, ביניהם גם מי שכבר איבדו בתים ואדמות ב-1948.
עכשיו הוא הזמן להיאבק בתכנית הסיפוח; עכשיו הוא גם הזמן להיאבק במעשה הנישול המכוער של משפחת סומרין.
ב2011, קמפיין ציבורי שכלל שליחת מכתבים לקק"ל גרם לעצירה זמנית של הפינוי. לצערנו, המשפחה ניצבת כעת שוב מול סכנת הפינוי. היכנסו ללינק והצטרפו לדרישה מקק"ל, לעשות את הדבר האנושי ולא לפנות את המשפחה מביתה.
חג שבועות אביבי ושמח,
צוות עיר עמים.
|