Jump to Content
חזרה




חברות וחברים יקרים,

בתקופה האחרונה אנו עדים להסלמה מסוכנת במזרח ירושלים: אחד מגלי הגירושים הגדולים שידעה העיר מאז 1967 מתרחש ממש עכשיו, בלב שכונת סילואן. עשרות משפחות פלסטיניות עומדות בפני סכנת גירוש מיידי מבתיהן – מהלך שיטתי של נישול, פינויים בכפיה והריסת בתים, בחסות הרשויות והחוק הישראליים ובלב אחד האזורים הרגישים ביותר מבחינה פוליטית ודתית בעיר.

לפני שבוע פרסמנו בעיתון הארץ הצהרה משותפת של ארגוני זכויות אדם ישראליים, תחת הכותרת: הטרנספר בסילואן קורה עכשיו! ההצהרה מזהירה מפני מהלך חסר תקדים של עקירת התושבים והקמת התנחלות במקום, תוך שימוש בחוקים מפלים ובהשתתפות מלאה של הרשויות. כ־2,200 מתושבי סילוואן, בהם 84 משפחות מבטן אל־הווא ו־150 משפחות מאל־בוסתן ניצבים בפני גירוש מבתיהם.


הצהרה משותפת לארגוני זכויות אדם הפועלים מישראל שפורסמה בעיתון הארץ


פנייה חריפה לראש העיר
 
בעקבות מצב החירום והגירוש הנרחב בסילואן, פרסמה מנכ״לית עיר עמים, יהודית אופנהיימר, מאמר חריף בהארץ, ובו פנייה ישירה לראש עיריית ירושלים, משה ליאון (לכתבה באתר הארץ). במאמר היא מצביעה על אחריותו לגל ההריסות והפינויים בסילואן, מבטן אל־הווא, דרך אל־בוסתן ועד ואדי קדום, ומבהירה כי לא “שלטון החוק” עומד בבסיס המדיניות, אלא ייהוד השכונה, גירוש תושביה והפחדת הקהילה הפלסטינית כולה.

מנכל"ית עיר עמים מדגישה כי בידי ראש העיר סמכויות וכלים מינהליים לעצור את הפינויים וההריסות ולפעול לתכנון הוגן, וקוראת לו למלא את חובתו כלפי כ־40% מתושבי ירושלים, הזכאים להגנה, לביטחון ולבית.

**בנוסף קבוצת פעילים ירושלמים יזמה מכתב פנייה ציבורי לראש העיר, משה ליאון, הקורא לו להפעיל לאלתר את סמכותו כדי לעצור את הפינויים וההריסות בסילואן – ניתן וחשוב להצטרף ולחתום עכשיו.


מכתב פנייה ציבורי לראש העיר, משה לאון, שיזמו פעילים ירושלמים


כ־30 משפחות בבטן אל־הווא על סף גירוש מיידי
 
בשכונת בטן אל־הווא שבסילואן חיות בימים אלה כ־30 משפחות פלסטיניות – כ־175 בני אדם, בהם ילדים, נשים וקשישים – בחרדה מתמשכת נוכח איום ממשי ומיידי על בתיהן. בית המשפט העליון סירב לאפשר למשפחות אלו אפילו את כבשת הרש של זכות הערעור, הרשויות הוציאו במהירות חריגה צווי פינוי, וגירוש המשפחות עלול להתבצע בתחילת פברואר – שבועיים בלבד לפני תחילת הרמדאן.

המשמעות מזעזעת: זמן של התכנסות משפחתית, של איפטאר וקהילה, עלול להפוך לרגע שבו משפחות ימצאו את עצמן ברחוב. במהלך החודשיים האחרונים בלבד פונו בכפייה שש משפחות מבתיהן שבבטן אל־הווא, ומיד לאחר מכן השתלטה עמותת המתנחלים עטרת כהנים על בתיהן. בדיקה שנפתחה על ידי משרד המשפטים בעקבות תביעה של עיר עמים, ומסקנותיה פורסמו לאחרונה, אימתה את טענות עיר עמים שלפיהן עטרת כהנים עושה שימוש לרעה בהקדש יהודי מהמאה ה־19 במטרה להשתלט על בתים פלסטיניים ולגרש את תושביהם. ראו עוד כאן: משרד המשפטים: עמותת עטרת כהנים מנהלת גוף פיקטיבי כדי לשלוט בנכסים בסילואן (לכתבה באתר הארץ). למרות זאת משרד המשפטים לא עצר את פעילות ההקדש שנשלט על ידי עטרת כהנים ובית המשפט דחה את בקשות הערעור על הפינויים של המשפחות. הקצב המואץ של הפינויים מעיד על שינוי מסוכן ביחס לשכונה כולה, ומעמיד את כלל תושביה, כ־700 איש, בפני איום של עקירה וגירוש.

**ישנה כעת אפשרות לתרום ישירות למשפחות בטן אל־הווא העומדות בפני גירוש מיידי, ולסייע להן בהתמודדות עם ההוצאות הכבדות. דרך PayBox
**תרומות אלה יגיעו במלואן למשפחות.

תמכו ישירות במשפחות בטן אל־הווא


מפה של סטטוס הבתים בשכונת בטן אל־הווא שבסילואן


הפגנת חירום – עוצרות את הטיהור האתני בסילואן
 
ביום חמישי הקרוב 22/1 בשעה 20:00 נצא להפגנת חירום מול ביתו של משה ליאון, ראש עיריית ירושלים, בדרישה לעצור לאלתר את גירוש התושבים הפלסטינים מבתיהם.

הזמן אוזל עבור משפחות בטן אל־הווא ואל־בוסתן.
אסור להישאר אדישים – חייבים להשמיע קול לפני שיהיה מאוחר מדי.

יום חמישי | 22.1.26 | 20:00
אוסישקין 2, ירושלים

תרומה ישירה למשפחות בטן אל־הווא


הקרנת הסרט: רחוב אחד בסילואן
 
בהמשך לכל ההתרחשויות האחרונות, אנו רוצים להזמין אתכם להקרנת הסרט רחוב אחד בסילואן בבימויה של ביסאן טיבי, במזקקה בירושלים ביום שני (2.2) בערב. הסרט מתמקד ברחוב בטן אל־הווא בסילואן, הצופה לאל־אקצא/הר הבית, ומראה מקרוב את המתרחש בבטן אל־הווא. מצד אחד – מתנחלים בבתים שנתפסו לאחר גירוש משפחות פלסטיניות; ומהצד השני – משפחות פלסטיניות הנאבקות על ביתן וביטחונן. דרך עיניהם של הילדים ותושבי הרחוב, נחשפת מציאות של קהילה המונה כ־700 איש, הנתונה למאמצים שיטתיים לשנות את אופיה ולגרש את תושביה.

לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאית ונציגה מטעם עיר עמים.
דוקומנטרי | 2025 | 75 דקות | כתוביות בעברית ובאנגלית

יום שני | 2.2.26 | 19:00
המזקקה, ירושלים

למידע נוסף ורכישת כרטיסים


לחצו למעבר לטריילר הסרט ׳רחוב אחד בסילואן׳
תרמו עכשיו למשפחות בטן אל־הווא


 
זהו רגע חירום. סילואן היא מבחן מוסרי ופוליטי לירושלים כולה.
אנחנו מזמינים אתכם לפעול איתנו – ברחוב, במרחב הציבורי ובמאבק על עתיד צודק עבור כל תושבי העיר.

שלכן ושלכם בסולידריות,
צוות עיר עמים

<!–


–>


רוצים להעמיק ולהבין מה קורה במזרח ירושלים כעת?
הזמינו אותנו להרצאה או חוג בית

חזקו את עיר עמים – תרמו עכשיו

<!–


–>


עקבו אחרינו ברשתות החברתיות:


צרו קשר באימייל צרו קשר באימייל

טוויטר טוויטר

אינסטגרם אינסטגרם

פייסבוק פייסבוק

הרשמו כאן לניוזלטר שלנו